Ciocănele de pui – lollipops – sau varianta de ‘’acadele’’ pentru carnivori. Sau și mai simplu, niște chiftele de pui cu cartofi și brânză. Cine are obiceul să caute inspirație prin clipurile cu mâncare pe internet, sigur le-a văzut măcar o dată. Fix asta mi s-a întâmplat și mie, mi-au atras atenția, mi-au plăcut cum arată, le-am încercat, mi-au plăcut și cum sunt la gust. Asta e toată istoria lor, de-asta ele există aici.
Să fie primite, că-s bune și ușor de făcut, dar pentru că le-am încercat deja de câteva ori, am a-ți da niște sugestii înainte.
- aș zice că cel mai important detaliu de care să ții cont e legat de greutatea unei chiftele. recomandarea mea e să mergi în 90-100 grame, pentru fiecare chitea. și da, pe cântăritelea. în mod normal, la 10 pulpe de pui, ar trebui la final să ai 1kg de compoziție, potrivit rețetei de mai jos. depinde ce fel de ciocănele de pui folosești, de dimensiunea lor sau de cantitatea de cartofi folosită. dar cam aici ar trebui să fie media, 1 kg de compoziție, numa bună de împărțit la zece. dacă-i mai puțină, aia e, e foarte ok așa. dacă-i mai mult, ce îți dă peste 1 kg faci separat niște chiftele simple, obișnuite. ideea e să nu încarci prea tare un lollipop dintr-ăsta, deja de la 110 grame în sus începe să fie mai greu de stabilizat pe os. nu e imposibil, că deja am făcut eu asta, dar e mai riscant. mergi pe mâna mea, maxim 100 grame chfteaua pentru fiecare lollipop dintr-ăsta.
- ce-ți mai recomand foarte tare e să ai grijă la temperatura de prăjire. ideal ar fi să o duci spre 180 grade celsius. cum însă idealul ăsta presupune și un termometru, pe care nu toată lumea îl are, ne mai luăm și după instinct. când bagi carnea în uleiul încins, ăsta trebuie să bolborosească. probabil ai văzut cum face uleiul când sunt puși cartofii la prăjit prin câte un fast-food. ăla e nivelul de bolboroseală. pe care îl poți testa, evident, cu niște bucăți de cartof înainte.
- apropo de ulei, folosește un ceaun/tuci. în funcție de dimensiunea lui, o să cam ai nevoie de cel puțin 1 litru de ulei. cel puțin.
- da, am făcut și la cuptor, mai exact la funcția de airfryer a cuptorului. la 200 de grade, cred că am stat cam jumătate de oră, la gust au fost excelente. am primit chiar reacții că au fost mai bune așa. problema e că nu au aceeași culoare și pe alocuri s-au crăpat puțin, de-aia nici nu le-am mai făcut poze. dacă aș încerca din nou, aș urca temperatura la cel puțin 220 grade.
- amestecul de condimente de mai jos e unul mai degrabă sugerat. poți porni cu cantitățile puse de mine sau te poți juca în voie. joaca e nu doar permisă, dar mai ales încurajată.
- și încă ceva, mai jos ai varianta cu carne de pui fiartă, înainte de prăjire. poți să mergi la nivelul următor, prăjești mai întâi ciocănelele într-o tigaie cu puțin ulei. le dai față, culoare, crustă, cum vrei tu să-i spui, apoi înăbușite sub capac, cu apă sau vin, tot așa până se înmoaie.

INGREDIENTE:
(ciocănele de pui lollipop)
- 10 ciocănele de pui (1,4 kg din care au rezultat 650 g carne)
- 300-350 g cartofi pentru fiert (cantitate cântărită după curățare)
- 125 g brânză cheddar
- 3 căței de usturoi dați prin răzătoarea mică
- 2-3 fire de ceapă verde tocate mărunt
- 1 linguriță plină vârf cu boia dulce
- 1 linguriță fulgi chilli
- 1 linguriță plină vârf cu condimente cajun
- sare
- piper
(pentru panadă)
- 150 g făină
- 2-3 ouă
- 200 g pesmet auriu
- ulei pentru prăjit

Pune pulpele la fiert în apă rece. Din momentul în care apa începe să fiarbă, dă focul mic, pune capac. Dacă nu are gaură, nu închide ermetic, lasă aburul să iasă. Fierbe aproximativ 40 de minute. Foc mic, nu e nevoie de mai mult. Doar asigură-te că apa fierbe, că nu ți-a dat pe afară și că nu ți s-a stins focul. Am pățit.
Curăță cartofii, taie-i bucățele și pune-i la fiert. Rade brânza cheddar, taie ceapa mărunt și pregătește restul ingredientelor. Când carnea a fiert, strecoară zeama printr-o sită. Zeamă pe care o poți păstra și folosi ulterior ca supă stock.
După ce carnea s-a mai răcit, curăț-o bine de pe oase. Tot ce înseamnă zgârci dai deoparte.
Toacă toată carnea la un cuțit. Nu e cazul de mașină de tocat sau robot, e de ajuns un cuțit mai mare și suficient de greu cât să poți face asta eficient. Într-un castron pune carnea tocată, apoi cartofii zdrobiți ca pentru piure, brânza, usturoiul și ceapa. Tot acum pune și restul condimentelor. Adică boia, chilli, condimentele cajun, sare și piper.
Omogenizează totul foarte bine. Împarte carnea în 10 bucăți egale, pe gramajul recomandat mai sus. Adică cel mul 100 grame pentru fiecare chiftea. Dacă o să-ți rămână în plus din acest amestec, formează o chiftea simplă , rotundă, pe care o vrei prăji în același fel.
Din fiecare parte de carne formează o chiftea perfect rodundă. Introdu capătul mai mare de la os cât mai adânc într-o chiftea și prin apăsare/presare cu ambele mâini formează astfel fiecare lollipop. Lasă-le apoi pentru jumătate de oră la frigider.
În trei castroane, separat, pune făina, ouăle bătute și pesmetul auriu. Trece fiecare lollipop prin cele trei ingrediente, însă ai grijă ca fiecare strat de făină, ou și pesmet să acopere cât mai uniform carnea.
Prăjește în serii de câte 3-4 bucăți în uleiul încins la 180 grade Celsius.
Teoretic ar trebui să stea la prăjit aproximativ 5 minute, practic ia ca reper culoarea crustei care de fapt îți va spune exact când să le scoți.

Pentru varianta video, vezi mai jos. Dacă nu merge din prima, mai dă un refresh la articol.