Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
DULCIURI, OUĂ, PÂINE ȘI ALUATURI  /  04/04/2025

cozonac făcut după rețeta lui păstorel. doar pentru cei care apreciază provocările

by ciprian muntele
cozonac făcut după rețeta lui păstorel. doar pentru cei care apreciază provocările

O mică obsesie tranformată aici în victorie, am făcut în sfârșit cozonac după rețeta lui Păstorel. Sunt mai bine de zece ani de când chef Nico Lontras a făcut și publicat un articol dedicat acestui desert. N-a fost el primul, evident, dar pe el îl știu eu ca fiind primul cel care a lansat în spațiul public acest celebru cozonac după și mai celebra rețetă a lui Păstorel Teodoreanu. Dincolo de gust, despre care o să povestesc mai încolo, celebră a fost mai ales datorită scepticismului creat în jurul ei. Și îl numesc scepticism, asta ca să fiu eu drăguț. A fost de fapt mai rău. Uneori încă mai este.
Păstorel povestește cum după publicarea în ziarul Adevărul, în 1933, a primit mai multe scrisori de la diverse gospodine afectate și mai ales nemulțumite de imposibilitatea punerii în practică a acestei dubioase rețete. Dovadă că hate-ul instituționalizat există cu mult de dinaintea internetului. 

Ce intrigă acolo e numărul neverosimil de ouă folosite, de fapt gălbenușuri, în raport cu cantitatea de făină. 150 de gălbenușuri la 3-4 kile de făină. 

Paradoxal, deși suntem în anul 2025, deși mai multă lume confirmă rezultatul peste așteptări al acestei rețete, încă sunt oameni, aparent normali la cap, care scriu lung și apăsat că rețeta nu are cum să fie făcută în formula asta. Pentru că e greșită. Ei nefăcând niciodată rețeta asta. 

Hai să le iau pe rând, sper să te ajute concluziile mele pentru când o fi să decizi dacă faci sau nu cozonac după rețeta lui Păstorel. 

cozonac-reteta-lui-pastorel
Explicația numărului mare de gălbenușuri. 

Păi e simplă. Totul (și) aici e doar chimie. Doar că suntem la nivelul avansați. Chimie pe care niște oameni în urmă cu mai bine de un secol, și chiar mai mult de atât, au înțeles-o și aplicat-o la perfecție. Tocmai de-aia va trebui și să respecți rețeta cu strictețe. Asta e o rețetă perfecționată în generații, n-o fușerești, nu te abate de la ea. Cel puțin când o faci prima oară. Altfel s-ar putea să ajungi la un rezultat incert și n-o să știi pe cine să dai vina. 

Ce intrigă cel mai tare în această rețetă de cozonac a lui Păstorel e într-adevăr raportul aparent disproporționat dat de partea lichidă – gălbenuș, ulei, unt topit și lapte – și parte solidă – făină. Sunt mai multe procese chimice care au loc de-a lungul preparării acestui cozonac, dar cel mai important ține de ceea ce se numește aluat opărit. Pentru că rețeta asta presupune existența acestui aluat opărit. 

La atelierele la care mai merg eu să spăl vase, ateliere de gătit pe care le face doamna Ciocovan, am aflat, cât am tras cu urechea, un lucru important despre aluatul opărit. Și anume că șocul termic pe care îl aplici făinii atunci când o pui în lichid fierbinte va face ca moleculele de amidon din făină să devină ca o gelatină. Iar asta poate să rețină umiditatea în aluat. Cum spuneam, chimie avansată. La fel, sarea pe care o pui  de cu seară, asta îți transformă gălbenușurile într-o emulsie vâscoasă, o etapă pe care n-ai cum s-o sari. Plus restul reacțiilor deja cunoscute și care toate la un loc duc la un rezultat remarcabil. 

Surse pentru documentare.

Așadar, dacă o să vrei să faci acest cozonac urmând rețeta lui Păstorel, îți recomand să începi cu aceste trei surse. De fapt cam singurele pe care le-am și găsit eu. (Apropo, sunt extrem de surprins că acest cozonac, pe bună dreptate celebru, a trecut pe sub radarul internetului culinar românesc. Dar asta e cu totul altă discuție.)

  • Nico Lontras, despre care am scris mai sus, de la care a rămas povestea acelei experiențe, din păcate nu și pozele. Însă pe lângă impresiile de atunci vei mai găsi în acel articol și rețeta originală. Clar cu ăsta începi. Articolul e aici.
  • Laura Laurențiu, cea care a făcut primul video complet de pe internet al acestei rețete, pe care de altfel inclusiv eu am urmat-o la milimetru. Deși am avut și niște diferențe în procesul de preparare, despre care o să scriu mai jos. Practic Laura face o traducere și o interpretare perfecte ale acestei rețete. Pentru cineva cu mai puțină experiență în bucătărie, acest video e fix ce trebuie. Îl găsești chiar pe pagina ei, mai exact aici. 
  • Amalia Consulea, de la Zexe, care tot într-un video, dar ceva mai scurt, face și respectă aceeași rețetă, doar că vine cu un detaliu în plus. Adaugă miez de nucă în compoziție. Deci se poate și asta. Găsești video aici. 
cozonac-reteta-lui-pastorel
Sfaturile mele. Și răspunsuri la posibile întrebări.

Dacă decizi că vrei să faci cozonac după rețeta lui Păstorel, folosește nu doar mixerul, ci folosește un mixer bun. Eu am frământat  aluatul trei sferturi de oră, pe ceas, însă după vreo 20 de minute de muncă era deja extrem de încins. Și nici nu poți să-l lași foarte mult la răcit că începe să-ți dospescă aluatul. Dacă nu ai mixer, atunci e mai complicat, dar nu imposibil. Păstorel zice că-n două ore de frământat, stilul voinicel-vânjos, dai gata aluatul. Iar dacă tu ești conștient și îți asumi timpii de frământare de acolo, apăi nimic n-are să-ți mai stea în cale. 

Știu, va apărea inevitabila întrebare legată de cantitate vs timp. Dacă Păstorel frământă la mână timp de două ore un aluat cu 3-4 kile de făină și 150 de gălbenușuri, la fel procedez și în cazul în care eu fac doi cozonaci din juma de kil de făină? Întrebare bună, răspuns discutabil. Teoretic, nu. Practic, cel puțin o oră tot va trebui să frămânți. În primul rând va trebui să activezi glutenul. Nu-i ușor la mână să faci asta. Apoi va fi foarte greu, poate mai greu decât prima parte, să încorporezi perfect grăsimea în aluat. Adică ulei și unt topit. Hai poate nu două ore, dar o oră pe puțin. Și ceva peste. În condițiile în care aici vorbim de frământare făcută cu mult simț de răspundere. Practic frămânți cam cât pentru două ședințe de sală și patru de terapie.

Și apropo de încorporat grăsimea, dacă nu ai mai făcut genul ăsta de aluat, e posibil să ai un mic șoc emoțional după ce pui uleiul și untul topit. Senzația e că totul devine o maioneză tăiată. Însă fii pe pace, n-ai stricat nimic, dă-i bătaie mai departe. 

Indiferent de numărul de găbenușuri folosite, cantitatea de făină e posibil să difere în cazul tău. Laura Laurențiu a făcut cozonacul din 20 de gălbenușuri, eu am folosit 25. Practic ea a împărțit la 8, eu la 6. Ghici ce, cu toată conversia făcută, eu am avut nevoie procentual de mai multă făină, dincolo de estimarea inițială. Ăsta e și motivul pentru care de fapt Păstorel precizează că la 150 de gălbenușuri ai nevoie de 3 până la 4 kg de făină. 

Apropo, mare atenție, ai nevoie de făină cu procent ridicat de proteină, de 12-13 la sută.

La fel de important e să ai grijă la timpii de dospire. După cum vezi în pozele de aici, cozonacii mei au explodat la cuptor în timpul coacerii. Nu-s sută la sută convins că asta e explicația, dar cel mai probabil aluatul a supradospit. Fie în pauza în care am așteptat ca mixerul să se mai răcească, fie la sau și la dospirea propriu-zisă. Când volumul în loc să se dubleze s-a cam triplat. Deși am folosit aceiași timpi de așteptare. Apropo, orice altă posibilă explicație e binevenită aici în comentarii. 

Și încă ceva ce mi se pare extrem de important. Dacă la final, după frământare sau dospire, aluatul încă mai e ușor lipicios, folosește puțin ulei. Pe mâini și pe vasul în care faci aluatul. 

cozonac-reteta-lui-pastorel
Concluziile mele.

Cozonacul e spectaculos, dar a fost spectaculos pentru mine. De data asta țin să mă poziționez clar ca experiență personală. Pentru că de felul în care va percepe fiecare cozonacul ăsta ține și de așteptări. Și mai ales dacă decizi să-l faci cu sau fără compoziție. Și ce fel de compoziție folosești. După cum vezi, eu am ales varianta simplă. Laura Laurențiu pune stafide și coajă de portocală. Ai văzut mai sus că se poate și cu miez de nucă. Dacă nu mă înșel, inclusiv NIco Lontras l-a făcut tot cu miez de nucă. Eu n-am pus nimic. În afară de puțină coajă de lămâie în aluat la frământat, nimic, zero. Cred că e destul de limpede că orice adăugare în compoziție va duce la rezultate diferite. 

Eu l-am făcut așa, pe sărăcie, pentru că așa am vrut, m-a interesat în primul rând să mă conving că iese, să-l înțeleg și abia apoi să-l și apreciez, dacă o mai fi cazul. Și din fericire a fost.
Ca să-ți faci o idee, cozonacul ăsta e la gust undeva la intersecția dintre croissant, panettone și cozonac clasic. E ceva atât de inedit și care intră cumva în contradicție cu niște gusturi deja bine structurate la nivel mental că eu nu pot să-ți promit aici că ție o să-ți și placă. Uneori îmi asum riscul ăsta. Acum nu e cazul. Neavând compoziție, poate fi perceput ca un gust bun, dar sec. Sau dimpotrivă, ar putea fi apreciat tocmai datorită simplității lui.
Atât pot să-ți spun. Dacă de felul tău ești curios, ai bucuria experienței într-o bucătărie și-ți sclipesc ochii și sufletul la provocări culinare, de fapt n-am nimic în plus ce să-ți mai spun. Asta a fost tot. 

Deși ar mai fi ceva. Da, confirm, cozonacul ăsta nu are gust pronunțat de ou. De fapt n-are gust de ou. Oricine spune altceva ar trebui să primească interdicție cel puțin cinci ani în orice fel de bucătărie. Că am văzut-o și pe asta în comentarii. 

Știu că din poze, în mod paradoxal, cozonacul pare ușor uscat. Ai aici exemplul cel mai bun despre cum să nu judeci o mâncare doar din poze. Fie negativ, fie chiar în mod pozitiv. Doar crede-mă pe cuvânt, nu e nimic uscat aici. 

Poate doar sufletul meu puțin, că uite au trecut două zile de când am făcut cozonac după rețeta lui Păstorel și, ce să vezi, am cam rămas fără el. 

INGREDIENTE:
cozonac- rețeta lui Păstorel

(față de rețeta inițială eu am împărți la 6)
  • 25 gălbenușuri (460 g)
  • 530 g făină (cantitatea inițială, din care eram convins că o să-mi și rămână. în final am urcat la 600 g.)
  • 40 ml (alcool, nu esență de rom)
  • 1-2 plicuri zahăr vanilat (da, știu, e vanilinat, hai să trecem peste discuția asta)
  • 160 ml lapte gras
  • 40 g drojdie proaspătă
  • 9 g sare
  • 85 g unt topit
  • 40 ml ulei floarea soarelui
  • 160 g zahăr tos
  • coaja rasă de la o lămâie (poți folosi și/sau portocală.)

Tags

  • aluat oparit
  • aluat pentru cozonac
  • cozonac
  • cozonac clasic
  • cozonac pastorel
  • pastorel teodoreanu
  • reteta de cozonac
  • retete vechi romanesti

Navigare în articole

ciocănele de pui cu cartofi și brânză – lollipops
pască tradițională cu brânză – varianta cu aluat opărit

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (6)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (33)
  • CARNE (55)
  • CIORBE (10)
  • CUPTOR (6)
  • DULCIURI (26)
  • ENDORFINE (17)
  • FĂRĂ CARNE (45)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (5)
  • GRĂTAR (2)
  • MIEL / OAIE (6)
  • ORGANE (7)
  • OUĂ (10)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (17)
  • PASĂRE (23)
  • PASTE (7)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (22)
  • PORC (26)
  • PROIECTE COMERCIALE (50)
  • REȚETE DE BAZĂ (16)
  • SFATURI (6)
  • SUPE (15)
  • TIGAIE (6)
  • VITĂ (15)
  • ZEMURI (26)
  • ZEMURI (4)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.