Așa îți crești corect un burger făcut la casa ta. Îi oferi mai întâi atenție, iubire, adică îl strângi în pumnul tău până stă să leșine, practic îi umpli viața de sare și piper, iar de la o vârstă încolo mai trebuie doar să ai grijă să nu-i sară muștarul. Îl îmbraci frumos cu felii de brânză topită cu Cedar, iar treaba asta o să-i cam pună capac. Acum el e gata să plece în lume și să cunoască oameni.

Sunt pe setare de burgeri vara asta, mi-am luat grătar nou, grădina e relativ pusă la punct, orice aluzie oricât de fină la aerul curat de afară devine pretext pentru a mai turna câțiva cărbuni pe foc.

În  contextul ăsta mai mult decât favorabil s-a și făcut conjuncția planetelor cu cei de la Hochland. În care ei mi-au făcut cunoștință cu un produs nou din portofoliul lor – Brânza topită cu Cedar -, iar eu mi-am făcut un scop în sine din a scoate tot ce-i mai bun de aici. Produsul lor e deja în magazine, la raft, îl veți recunoaște oricum și din pozele mele.

Și uite așa a venit acest cheesburger cu sfeclă roșie și hrean, plus alte mici detalii despre care o să povestec eu mai jos. Unele chiar importante spre esențiale. Sunt sfaturi care vă vor ajuta și mai încolo, în relația voastră cu burgerii, să nu treceți ușor peste ele.

cheesburger-reteta-hrean-sfecla-rosie

Prima dilemă pentru cineva care se apucă de burgeri e raportul dintre cantitatea de carne și numărul efectiv de burgeri. Ăsta nu e un detaliu care ar trebui lăsat la voia întâmplării.
Evident, în funcție de mărimea burgerilor, numărul final diferă. Grosimea unei chiftele pentru burger poate fi între 1 cm și 2,5 cm. Cei pe care o să-i vedeți în pozele de mai jos sunt varianta asta maxi, adică de 2,5 cm. Și nu încercați să mă contraziceți, că i-am măsurat la ruletă. Iar ca să ajungă la grosimea asta am folosit un cerc pentru modelare cu un diametru de 8 cm. Și 180 grame de carne. Ulterior i-am mai aplatizat eu puțin cu mâna pentru a ajunge la diametrul și grosimea dorite. Ceea ce ar trebui să faceți și voi.

Rețineți și că o chiftea cu o grosime de 2,5 cm va avea, de asemenea, un timp mai mare de prăjire. Recomand chiftelele mai groase doar celor care preferă varianta de burger mai în sânge. Cum e cazul meu. Așadar, în concluzie, la 900 grame de carne tocată, spre exemplu, îți vor ieși 5 burgeri a câte 180 de grame fiecare. La o grosime de 2,5 cm.

Dacă vreți să tocați singuri carnea de vită, antricot e o parte a vitei destul de bună pentru un burger. Pentru un burger bun, ideal ar fi ca vita să conțină și grăsime. Un compromis ar fi ca undeva la 20 la sută din cantitatea de vită să fie înlocuită cu porc.

Chifteaua deja formată trebuie să fie rece în momentul prăjirii. Cât mai rece. O recomandare ar fi ca după formarea lor să le țineți 10-15 minute în congelator.

Chiftelele se pot face foarte bine direct din palmele voastre. Recomand, totuși, un cerc metalic folosit special pentru forme în bucătărie. Diametru de 8-10 cm.

Dacă folosiți grătarul cu cărbuni din curte, țineți chiftelele câte un minut pe fiecare parte în zonele cu căldură intensă, apoi, în măsura în care grătarul permite lucrul ăsta, duceți-le spre margine, pe partea cu căldură mai mică.

cheesburger-reteta-hrean-sfecla-rosie


INGREDIENTE:
Chiflă.

 • A voastră, făcută hand made, găsiți rețeta aici, vă promit eu că-i exact ce trebuie. Doar să fie folosită cât încă e proaspătă, e singura mea rugăminte.

Chifteaua de burger:

 • 900 grame carne tocată (700 vită + 200 porc, asta e recomandarea mea)
 • 1 ½ lingură muștar Dijon
 • 1 ½ sos Worcestershire
 • 2 căței de usturoi zdrobiți
 • sare/piper

Garnitură
Varianta 1.

 • salată de sfeclă cu hrean
 • castraveți murați
 • felii de brânză topită cu Cedar
 • bacon prăjit

Varianta 2

 • frunze de salată verde creață
 • maioneză home made
 • felii de brânză topită cu Cedar
 • felii de roșii
 • felii de castraveți
 • ceapă tăiată julien și prăjită sau caramelizată
cheesburger-reteta-hrean-sfecla-rosie


Pentru a face chiftelele de burgeri, carnea se amestecă ușor cu restul ingredientelor. Se formează chiftelele, după dimensiunile dorite, așa cum povesteam mai sus, după care se țin la congelator. Timp în care se încinge grătarul sau tigaia grill la foc mare.

Burgerii se prăjesc de la 3 minute în sus pe fiecare parte. Cât de în sus, asta depinde de puterea focului sau grosimea burgerului. E ideal să găsiți echilibrul între cele două extreme. Un burger prea crud sau unul prea ars poate să deturneze întreaga bucurie a acestei experiențe culinare.

Tăiați chiflele în două, le puteți chiar prăji puțin pe grătar înainte de a construi turnulețele fericirii din ele. Recomand din suflet însă varianta cu sfeclă și hrean. E o abatere de la burgerul clasic, dar una care folosește un drum bine bătătorit, nu aveți cum să vă rătăciți pe acolo.

cheesburger-reteta-hrean-sfecla-rosie

Și încă un sfat, cât faceți pozele pentru Instagram, grijă mare la cine e cu ochii pe voi. Sunt unii care abia așteaptă să vă testeze vigilența.

cheesburger-reteta-hrean-sfecla-rosie

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ