Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
CUPTOR, PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE  /  28/01/2018

pește în crustă de sare ca la balamuc

by ciprian muntele
pește în crustă de sare ca la balamuc

Dintre toate variantele de pește la cuptor încercate în viața asta, cea  în crustă cu sare rămâne pentru mine de departe cea mai bună. Carcasa în care e acoperit peștele scoate cam tot ce e mai bun din el. E ușor de făcut și e mult mai spectaculos decât varianta clasică a învelirii în hârtie de copt sau folie de aluminiu. 

Da’ să fie clar, nu pentru spectacol facem noi pește în crustă cu sare. Dacă vrem spectacol, cumpărăm o undiță, mergem pe baltă și prindem pește. Aici e vorba de gust. De mult gust. De cel mai bun gust. 

Pentru că e multă lume suspicioasă în privința acestei rețete, inclusiv eu am avut inițial blocajele mele în fața muntelui de sare, trebuie să fac câteva precizări.

– înainte de orice, te asigur și îți promit eu că nu vei mânca un pește sărat. rețeta e veche, e făcută de multă lume, mă gândesc că n-om fi toți tâmpiți să băgăm sare în noi ca animalele la hrănitoare în pădure. 

– povestea asta cu pește în crustă de sare e așa cum ziceam mai sus doar despre gust. pe care nu merită și nici nu vrei să-l alterezi cu ingrediente puternice, dominante. nu-i dai în cap cu mujdei de usturoi că practic îl omori a doua oară. fii blând cu mirodeniile, sosurile sau garnitura de lângă, lasă pentru început toate reflectoarele să cadă doar pe carnea de pește. gândește-te la cel mai bun pește făcut de tine la cuptor. înmulțește cu 80. și asta se întâmplă pentru că toată sarea cu care învelești peștele va reține complet umezeala, ceea ce va face ca peștele să se gătească practic în suc propriu. și aici e magia. nu doar că vei găti un pește suculent, dar intensitatea gustului va fi mai mare. 

– ai nevoie doar de sare grunjoasă la rețeta asta. exclus sare fină. îți recomand sare de mare grunjoasă. se găsește în mod constant prin hipermarketuri.  

– la fel de bună e și sarea gemă grunjoasă. doar că asta din urmă poate avea granulație mult mai mare, e posibil ca aici să mai fie nevoie de ceva lichid în plus față de ce recomand eu. ca să-ți dai seama dacă mai ai nevoie de parte lichidă în plus, imaginează-ți cum arată zăpada de după o ninsoare când afară se încălzește brusc pe la vreo 6-8 grade. sau și mai bine, imaginează-ți nisipul umed de la malul mării. ăla din care îți faci castel. cam așa trebuie să arate și sarea ta în amestec cu lichidul folosit.

– teoretic poți găti orice pește vrei tu cu metoda asta. practic îți recomand biban de mare sau doradă. variante testate și răstesate. e bine să știi că biban de mare mai poate fi numit și găsit sub denumirea de levrek, lavrac, sea bass cau chiar lup de mare. 

– în rețeta inițială de pește în crustă de sare am recomandat ca sarea să fie amestecată la grămadă cu anumite mirodenii. cimbru, coajă de lămâie și dafin. scopul fiind acela de a impregna peștelui parte din aromele alese de tine. nu e greșit asta, dar e cam inutil. pe testatelea. însă dacă tu în sufletul tău chiar crezi că ai să ajuți gustul peștelui cu mirodeniile puse în amestec cu sare, foarte bine, urmează-ți instinctul. sigur n-o să fie rău. 

– sunt câteva modalități de a umezi sarea pentru a-i genera crusta de care ai nevoie. amesteci sarea fie cu albuș, fie cu apă. sau în loc de apă se mai folosește chiar și vin. și nu doar alb, poți pune chiar și vin roșu. am să încerc asta la un moment dat. revenind, albuș versus apă. diferența ar fi că varianta cu albuș face totuși o priză mai bună, cea cu apă e într-adevăr ceva mai sfărâmicioasă. dar cam atât, rezultatele sunt identice. așadar, sugestia mea, dacă faci prima oară pește în crustă de sare, sacrifică două ouă și folosește albușuri. o să-ți dea mai multă siguranță.  dar repet și insist, rezultatul e la fel chiar dacă folosești doar apă sau vin. am exemplificat chiar în poza de mai jos cu cele două variante. crusta mai galbenă e cu albuș, cea albă are doar apă.

– și ar mai fi cred o singură dilemă de rezolvat, cea legată de sarea care să dea gustul peștelui. dacă sarea care formează crusta nu sărează peștele, mai punem sau nu sare peste/în pește? întrebare legitimă, răspuns simplu. nu, nu mai e cazul de extra sare. pune câteva condimente în burta peștelui, îți recomand eu mai jos ce anume să folosești, alea sunt suficiente. cum la fel de suficient e și cât am scris până aici, mergem să facem pește în crustă de sare. 

peste-la-cuptor
peste-la-cuptor

INGREDIENTE:

  • 2 bibani de mare, cam la 500-600 g fiecare – pot fi înlocuiți cu doradă sau mix, poate e chiar mai bine așa, o doradă, un biban de mare, ocazie numa bună să vezi și diferențele
  • 2 kg sare de mare grunjoasă – ai nevoie de aproximativ 1 kg sare pentru fiecare pește
  • 4 albușuri sau 300 ml apă – cantitățile sunt pentru 2 kg sare, cred că e destul de evident că totul se împarte la 2 în cazul în care se folosește un singur pește (dacă folosești albușuri și simți că mai e nevoie de umiditate, mai poți adăuga treptat câte o lingură de apă)
  • 2 lămâi tăiate felii
  • 1 limes tăiat felii
  • 1 portocală mărime medie tăiată felii 
  • fenicul proaspăt măcinat
  • cimbru verde, câteva crenguțe
  • piper
  • ghimbir (opțional)

peste-in-crusta-de-sare-la-cuptor

Încinge cuptorul la 200 g Celsius. 

Pregătește peștii pe care îi cureți bine la interior, elimini inclusiv branhiile, dar cărora le lași solzii. Nu te atingi de ei, pe ăștia îi lași în pace. Vor ajunge la gunoi, cu tot cu pieliță, dar vor ajunge mai încolo.

Amestecă bine, dar bine de tot sare cu albușurile sau apa. Dacă folosești albușuri nu e cazul să le bați la mixer. Pur și simplu vâră-ți mâinile în sare și omogenizează bine. Foarte bine.

Într-o tavă de copt, peste care întinzi hârtie de copt, fă un pat de sare peste care așezi peștele. Ar trebui ca patul ăsta de sare să fie cam o treime din cantitatea totală de sare. Pentru copt poți folosi și o tavă ceramică, la asta nu mai ai nevoie de hârtie de copt. 

Așează peștele pe care l-ai umplut înainte cu toate ingredientele de mai sus. Adică feliile de lămâie, portocală, lime, cimbru și fenicul. Merge și ghimbir, bucăți mici, eu zic că merge chiar foarte bine. 

Acum acoperă peștele cu restul de sare. Poți acoperi peștele integral cu sare sau poți lăsa la vedere coada și capul. Decizia îți aparține, rezultatul va fi același. 

Pune peștii în cuptorul deja încins pentru 30 de minute. La greutatea asta, nu mai mult, nu mai puțin. Scoate tava după jumătate de oră și mai lasă peștii în crustă încă vreo 5 minute. 5-7-10 minute, cam așa, dar nu mai mult. 

Ia un cuțit mic și sparge sarea în zona burții peștelui. Elimina bucățile mari de sare și încearcă pe cât posibil să scoți peștii întregi pe un platou. Cât încă sunt fierbinți, elimină toată sarea rămasă în jurul peștilor. O pensulă de patiserie din silicon e perfectă. 

Scoate pielița peștelui, asta se va desprinde foarte ușor, n-ai nevoie de instrumente speciale aici.

După ce elimini pielița, mai trebuie să faci un singur lucru. Cruce cu limba. Primește cum se cuvine cel mai bun pește la cuptor pe care îl vei fi mâncat tu vreodată. 

Sper că ai deja un vin alb alături, că altfel degeaba tot chinul de până acum. Va trebui să o iei practic de la capăt. Și ai s-o iei, cu sau fără vin. 

peste-in-crusta-de-sare
peste-in-crusta-de-sare

Tags

  • biban de mare
  • dorada
  • fenicul
  • lavrac
  • peste in crusta de sare
  • peste in sare
  • peste la cuptor
  • retete cu peste
  • sare grunjoasa
  • sea bass

Navigare în articole

Terină cu porc și anason, cu efect de “mnom mnom mnom!”
cum prăjești ficat de vițel, să fie gustos. din mai multe încercări

Related posts

supă cremoasă cu pește și creveți, să-ncingem plita, măi băieți
FRUCTE DE MARE, PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE, SUPE, ZEMURI, ZEMURI  /  03/08/2022
by ciprian muntele  /  2 Comments

supă cremoasă cu pește și creveți, să-ncingem plita, măi băieți

chiftele de pește cu somn proaspăt
PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE, TIGAIE  /  09/01/2025
by ciprian muntele  /  1 Comment

chiftele de pește cu somn proaspăt

sea bass la cuptor cu fenicul. sau ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se întâmple
CUPTOR, PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE  /  29/05/2017
by ciprian muntele  /  1 Comment

sea bass la cuptor cu fenicul. sau ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se întâmple

13 comments

  • Vasile
    04/02/2018

    Buna! Imi pare rau, sunt mai greu de cap, insa albusurile ce rol au in reteta? Multumesc frumos!

    Reply
    • ciprian muntele
      04/02/2018

      Vasile, albușul, la căldură, se coagulează. Sarea aia se întărește mult mai bine cu el. Aproape se pietrifică, iar în interior se creează ceea ce s-ar putea numi vid. Asta e tot.

      Reply
      • Vasile
        04/02/2018

        Multumesc frumos Ciprian!! Am facut reteta, pestele a iesit delicios. Prietena mea iti este recunoscatoare. Seara faina!

        Reply
        • ciprian muntele
          04/02/2018

          Mulțumesc mult, asemenea! 🙂

          Reply
  • Ovidiu
    04/11/2018

    Se poate folosii și vin roșu eu am incercat și a ieșit super,iar că peste am folosit caras!

    Reply
  • Victor
    31/03/2019

    Salut. Aveti idee cum pot curata ssrea intarita de pe fundul tigaii? Cred ca s-a scurs din peste si s-a intarit

    Reply
  • Păstrăv în crustă de sare la cuptor | Food and beyond…
    02/12/2019

    […] destul de dificil de stabilit cât trebuie să stea peștele la cuptor până când se gătește. Unii zic că sunt suficiente 15 minute pentru un pește de 500 g sau 30 de minute pentru unul de 1 kg. Mie […]

    Reply
  • Alexandru Farca
    30/11/2022

    Salut, tocmai am lăsat ciocanul deoparte și am tăiat un capac în sare cu ajutorul cuțitului de pâine. Merge brici. Mi-am cumpărat cuțit de pâine special pentru a tăia sarea întărrită. Mulțumesc lui Thomas Keller pentru sfat :).

    Reply
  • Oana Gheorghe
    27/01/2023

    Merită un drum până la salină rețeta asta.
    În altă ordine de idei, cam singurul lucru reținut într-un an la Facultatea de Litere este ca „mujdei de usturoi” e pleonasm.

    Reply
    • ciprian muntele
      27/01/2023

      Este, știu. La fel ca și mierea de albine. Deși le cunosc, recunosc și că îmi asum acest 4 cinstit, plus colțul cu coji de nucă.

      Reply
  • Oana
    27/01/2023

    Acu’ mă duc la doamna Muntele. Mi-ai făcut poftă de ceva cu nucă.

    Reply
  • Otilia
    08/04/2023

    Ești super tare! M-a atras expresia ,,ca la balamuc” și m-am pus pe citit. Uau! Sigur voi mai căuta și alte rețete.

    Reply
    • ciprian muntele
      09/04/2023

      Am trăit în balamuc când eram mic, balamuc e viața mea! 🙂
      Mulțumesc de mesaj!

      Reply

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (4)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (31)
  • CARNE (59)
  • CIORBE (10)
  • CUPTOR (6)
  • DULCIURI (26)
  • ENDORFINE (17)
  • FĂRĂ CARNE (51)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (5)
  • GRĂTAR (3)
  • MIEL / OAIE (7)
  • ORGANE (7)
  • OUĂ (11)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (17)
  • PASĂRE (25)
  • PASTE (7)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (22)
  • PORC (26)
  • PROIECTE COMERCIALE (39)
  • REȚETE DE BAZĂ (17)
  • SFATURI (5)
  • SUPE (15)
  • TIGAIE (6)
  • VITĂ (15)
  • ZEMURI (26)
  • ZEMURI (4)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.