Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
PÂINE ȘI ALUATURI  /  17/01/2018

pâine fără frământare, cel mai simplu număr de magie în bucătărie

by ciprian muntele
pâine fără frământare, cel mai simplu număr de magie în bucătărie

E atât de fascinantă în simplitatea ei rețeta asta de pâine fără frământare că promit să-mi dau toată silința în cele ce urmează. Vreau să fiu sigur că cei care vor urma indicațiile de mai jos nu vor da greș. Mie mi s-a părut ușor de făcut, iar rezultatul e remarcabil. E ceea ce își doresc cei mai mulți dintre noi.

    • timpii într-un cuptor nu pot fi niciodată aceiași pentru toată lumea. probabil că destinul m-a adus în drumul taberei tocmai pentru a învăța cum să mă lupt cu un cuptor care suferă de ceva retard. ca să-l stabilizez la o temperatură mai mare îmi ia cam o oră. și aproape niciodată nu-mi iese cu exactitate. sper că măcar voi aveți niște cuptoare cu un IQ mai mare.
    • recomandarea principală pentru vasul în care va fi coaptă pâinea e oala de fontă. cu capac. oala aia grea pe care dacă o scapi peste picior, ai face bine ca printre cunoscuții tăi să fie și un ortoped bun. varianta secundară ar fi o oală de lut. tot cu capac.
    • dacă nu aveți, poate că a venit momentul să investiți într-o oală de fontă. o să vă facă viața mult mai frumoasă. și nu doar cu pâine, deși ea ar putea fi un început foarte bun. #fontapreședinte
    • cea mai des primită întrebare e legată de coajă. nu e cea mai moale, dar vă asigur că nu e nici pe departe vreo scoarță de copac. e fix cum trebuie, e o pâine în variantă paisano.
    • nu vă înfigeți imediat în pâine, lăsați-o măcar o oră să se răcească.
    • și un sfat, după ce o scoateți, ciocăniți puțin pe fundul ei. o să vă placă mult ce o să auziți.

INGREDIENTE:

    • 500 gr făină + făină de lucru (000 am pus eu, o să mai folosesc și alte variante, o să revin cu update-uri pe parcurs)
    • 380 ml de apă
    • 13 gr drojdie proaspătă
    • o linguriță plină cu sare
    • una cu zahăr

Făina se cerne de două ori. Se amestecă acum cu sarea (despre făină vs. sare vs drojdie găsiți o discuție interesantă în comenatarii, recomand). Într-un vas încăpător se pune apă ușor călduță (cu accentul pe ușor), drojdia și zahărul. Când drojdia se dizolvă complet, se toarnă făina. Se amestecă în continuare până când făina e bine încorporată. Nu durează mult, o spatulă/lingură de lemn e suficientă, în câteva secunde ați terminat, așa că nu insistați. O să iasă un aluat moale, cam elastic și cam lipicios, iar voi o să vă uitați la opera creată cu destulă neîncredere. Tot ce urmează, de altfel, o să priviți cu neîncredere din cauza asta. E ok, probabil toți am trecut prin asta. Important e să nu vă opriți aici.  

Aluatul, acoperit cu o folie de plastic, se dă la rece peste noapte, lăsați-l să stea măcar vreo 10-12 ore.

De aici încolo, adică a doua zi, intervine un element nou. Făina de lucru. Care se pune pe masă ca și când ar fi fost un an bun la făină. Adică din belșug. Mâinile se pudrează și ele cu făină, se scoate aluatul și se aplatizează ușor până iese o formă cam ca cea din prima poză de mai jos. Presărați făină pe aluat, apoi îl împachetați precum vedeți în imagini. Mai exact: imaginar, aluatul se împarte în 3. Una dintre părți, cea din dreapta, se suprapune peste cea din mijloc. Apoi cea din stânga se suprapune peste celelalte două. Mai simplu de atât nu se poate. Mai presați puțin, mai presărați și ceva făină, apoi reluați procedeul. Și asta e tot.

paine fara framantare - cu drojdie

Acum luați un prosop de bucătărie mai mare, curat, pudrați-l și pe ăsta cu făină. V-am zis că va fi nevoie de multă făină de lucru, nu m-ați crezut. Făina are aici rol de protecție. Nu vreți să vi se lipească aluatul de cârpa aia. Acoperiți aluatul în prosop. Lăsați-l la dospit cam o oră.

paine fara framantare - cu drojdie

Între timp, duceți cuptorul la 230 de grade. Dacă aveți cuptor pe gaz, mult succes. Cum ziceam pe la început, mie mi-a luat aproape o oră să-l stabilizez. Și până la urmă tot la 220 l-am lăsat. Dar pe aici ar trebui să fie temperatura. 220-230. Băgați oala cu tot cu capac în cuptor și lăsați-o să se încălzească. Etapa asta e esențială pentru ca pâinea să iasă perfectă, să n-o ratați.

Când aluatul e gata, îl puneți în oală cu partea împachetată în sus. Nu uitați să folosiți mănuși când manevrați oala. Nu e nevoie de ulei, nu e nevoie de nimic. Dacă n-aveți încredere în mine, folosiți o hârtie de copt. Sau un strat gros de mălai. Dar poate aveți, totuși, încredere mine. Dacă oala e încinsă cât trebuie, sunt mari șanse să fie bine.

Se dă la cuptor pentru 30 de minute, dacă sunt cele 230 de grade. 40 de minute dacă-s 220 de grade. Apoi se scoate capacul și se mai lasă 10, 15, 20 de minute, în funcție de cât de crocantă o vreți voi. Ce vedeți în poze e varianta a treia, adică 20 de minute fără capac. Nu vreau să vă iau pe nepregătite, dar aici se încheie tot numărul de magie. Aștept pozele.

pâine fără frământare - cu drojdie proaspătă

paine fara framantare - cu drojdie

pâine fără frământare - cu drojdie proaspătă

Tags

  • aluat
  • drojdie proaspata
  • făină
  • oala de fonta
  • paine fara framantare

Navigare în articole

piftie de crap cu mult piper și usturoi
Arian, copilul care crede în oameni

Related posts

cel mai bun blat de pizza. e ăla pe care îl faci tu
PÂINE ȘI ALUATURI, PROIECTE COMERCIALE  /  03/04/2017
by ciprian muntele  /  16 Comments

cel mai bun blat de pizza. e ăla pe care îl faci tu

langoși. pentru că e bine uneori să ne întoarcem de unde am plecat
DULCIURI, PÂINE ȘI ALUATURI  /  30/05/2017
by ciprian muntele  /  11 Comments

langoși. pentru că e bine uneori să ne întoarcem de unde am plecat

zama bună trece primejdia rea. dacă are tăițeii tăi în ea
PÂINE ȘI ALUATURI, ZEMURI  /  07/11/2017
by ciprian muntele  /  3 Comments

zama bună trece primejdia rea. dacă are tăițeii tăi în ea

65 comments

  • Laura Trofin
    19/01/2018

    Buna seara! F interesant pt cineva ca nine careia nu ii place sa framante. Ce diametru avea oala de fonta? Am una dar nu sunt sigura ca e destul de mare. Multumesc!

    Reply
    • ciprian muntele
      19/01/2018

      Laura, salut, e oala de fontă emailată de la Ikea, parcă 5 are.

      Reply
      • Cat
        22/01/2018

        5 ce?!
        Am și eu o oală de lut smălțuit, dar mi-e teamă că e prea mare și se lățește prea tare aluatul acolo, rezultând o lipie, o pâine plată…

        Reply
        • ciprian muntele
          22/01/2018

          Că e o oală de 5 litri, asta am vrut să zic.

          Reply
      • Laura
        23/01/2018

        Multumesc, Ciprian!

        Reply
    • jollyca
      20/02/2018

      Am folosit cu succes oala de fonta de la IKEA.

      Reply
  • Camelia
    20/01/2018

    Și dacă nu am oală de fontă și nici de lut și nici de unde cumpăra, ce fac? Cumpăr pâine din Carrefour, nu?

    Reply
    • ciprian muntele
      20/01/2018

      Camelia, probabil că va ieși ok chiar și cu un ceaun sau o oală obișnuit. Plus un capac normal. Important e ca vasul să fie ținut în cuptor înainte și încălzit bine. O să încerc și eu așa zilele astea.

      Reply
      • Clara
        25/01/2018

        Dacă ai un vas de sticlă termorezistentă (cu capac), merge. Eu și ungurii facem des în el 😀

        Reply
        • ciprian muntele
          25/01/2018

          Cu mențiunea că vasul de sticlă se bagă la început, când cuptorul abia își începe încălzirea.

          Reply
  • matei
    23/01/2018

    Salutare Ciprian!
    O mica completare la formularea ta:
    „Într-un vas încăpător se amestecă apa ușor călduță (cu accentul pe ușor), drojdia, zahărul și sarea”

    SAREA nu se pune niciodata la un loc cu drojdia pentru ca este un conservant care va opri cresterea drojdiilor naturale şi a bacteriilor si opreste procesul de fermentare al drojdiei ce este ajutat de zahar. Sarea se pune separat alaturi de faina.
    Poti verifica detaliile astea si pe alte site-uri de specialitate!

    Mersi!

    Reply
    • Teo
      23/01/2018

      Da, asa stiu si eu. Drojdia se „ascunde” in faina sau in unele cazuri, se pune in aluat pe la jumatea framantarii, tocmai pentru a se tine cat mai departe de drojdie. Drojdia vrea sa pape nesarat, altfel tranteste servetul pe masa si pleaca 😀

      Reply
    • ciprian muntele
      23/01/2018

      Matei, mulțumesc de mesaj, ai perfectă dreptate. Asta e regula, am schimbat deja în text. Pe de altă parte, în rețeta asta, eu chiar am pus sarea în apă. Pozele sunt reale, mie nu mi se pare că pâinea de aici nu ar fi crescut. Dimpotrivă. Și știu și de ce nu am pus sarea în făină. Eu am primit rețeta pe o hârtie, nu e luată de pe net, nu e făcută în mixuri de rețete. Acolo scria, într-adevăr, că făina și sarea se cern împreună. Cum sarea folosită de mine era mai groasă decât ochiul sitei, am decis s-o pun separat. Faza e că, în ciuda regulei, aluatul de aici a crescut. Poate pentru că e vorba de dospire la rece. Sau poate că, totuși, așa cum spui, ea ar fi crescut și mai mult dacă puneam sarea direct în fină. Posibil. Însă ceea ce e a ieșit așa a fost foarte ok.
      Să știi că în discuțiile pe subiectul ăsta, la fel, mai sunt destui care confirmă că au pus sarea în apă. Și că pâinea le-a crescut. Știu, e chimie pură și sunt convins că e cum spuneai tu, că sarea nu reacționează bine în alăturarea directă cu drojdia. Și că asta e posibil să țină de diverși factori. Oricum, eu o să mai testez. M-am îndrăgostit de pâinea asta și sigur am s-o mai fac de multe ori. Am să mă joc și am să încerc să observ diferențele. Încă o dată, mersi de vizită și mesaj. Chiar apreciez. 🙂

      Reply
  • Dan
    31/01/2018

    Cam care ar fi, aproximativ, dimensiunile la prima intindere a aluatului, sau macar grosimea pentru ca e greu de apeciat din pozele care nu contin nici macar un alt obiect pentru comparare vizuala.

    Reply
    • ciprian muntele
      04/02/2018

      Dan, salut, scuze de delay. Să zicem că e aproape cât o coală A3, atunci când întinzi aluatul.

      Reply
      • Dan
        04/02/2018

        Da, multumesc!…tot cam asa am facut-o, foaia initiala avea aprox.1,5 cm grosime. Piinea a iesit grozava dupa instructiuni (am amestecat sarea in faina!).

        Reply
  • Elis
    20/02/2018

    Buna. Am incercat si eu reteta. A iesit o paine foarte buna, iar tot procesul a fost extrem de usor. In afara de faptul ca dureaza o zi sa coci paine, restul a fost cat se poate de simplu. Eu am facut painea cu faina „grau intreg – 7 spice” si am folosit o oala de sticla (inca o mai astept pe cea de fonata). Multumesc pentru reteta 🙂

    Reply
  • Ioana
    19/03/2018

    Multumesc pentru reteta! Daca ai sti de cand caut o reteta de paine la care sa-mi reuseasca coaja aia minunata si la cuptorul meu cu gaz care se incalzeste intr-o ora jumate… Faina si reteta, faina si prezentarea!

    Reply
    • ciprian muntele
      19/03/2018

      Îți doresc în viață un cuptor adevărat. Eu să știi că nu mai rezist mult. 🙂

      Reply
  • Florin
    23/03/2018

    Multumesc mult Ciprian, painea fara framantare este un deliciu, iar langosii o incantare !!

    Reply
  • Crenguta
    01/06/2018

    Eu fac pâinea asta frecvent. Îmi place. Este f bună. Nu știu sigur dacă am folosit această rețetă sau nu. Parca o altă în care se puneau doar 3 gr drojdie uscata.

    Reply
  • Anca
    07/06/2018

    Ati incercat si cu drojdie uscata? Daca da, ce cantitate ar trebui? Daca nu ma-nsel, de obicei se pune un pliculet de drojdie la 0,5 kg de faina. O fi ok asa sau e musai sa astept dimineata, sa merg sa cumpar drojdie proaspata?

    Reply
    • muntele
      07/06/2018

      Anca, conversia e simplă, un pliculeț de 7 grame cu drojdie uscată e echivalentul unui cub de drojdie proaspătă de 25 grame. În general, da, un pliculeț sau un cubuleț se folosesc la 500 de grame de făină.

      Reply
      • Noemi
        26/03/2020

        Buna! Azi am aflat de reteta asta. Am o nelamurire. In reteta scrie asa: 500 gr făină + făină de lucru (000 am pus eu, o să mai folosesc și alte variante, o să revin cu update-uri pe parcurs)
        380 ml de apă
        13 gr drojdie proaspătă, etc.
        In mesajul de mai sus scrii ca la 500 gr faina se pun 7g drojdie uscata sau 25 g de drojdie proaspata.
        Cata drojdie sa folosesc? Multumesc

        Reply
        • ciprian muntele
          28/03/2020

          Hello, Noemi. E o poveste lunguță asta cu drojdiile, ce am scris eu acolo e pe teorie, și e corectă, dar e și relativă, ce am scris eu însă în rețetă e pe practică și asta nu se pupă întotdeuna cu teoria. Ca punct de plecare în aluaturi, cam ăsta e standardul, un cub proaspăt de 25 gr la juma de kil de făină. Sau un plic de 7 gr uscată. Deși dacă te uiți pe plicul ălora de la Pakmaya ai să vezi că ei recomandă chiar 10 grame de uscată pentru jumătate de kil de făină. În rețete, gramajele pot fi diferite, așa cum e și aici. Asta poate fi influențată de mai mulți factori. Ingredientele care vin în preparat, felul de dospire. Dacă vrei să faci pâinea asta, recomand gramajul de acolo, rețeta îndelung testată, n-ai cum ss greșești.
          Dacă rei și mai multe detalii despre drojdie, și mai ales parte cu conversia, recomand și de articolul ăsta. https://ciocolatasivanilie.ro/drojdie-proaspata-sau-drojdie-uscata-cum-functioneaza-fiecare

          Reply
  • Ioana
    03/07/2018

    Ciprian, am facut paine dupa reteta ta deja de cateva zeci de ori, dar ultimele trei le-am aruncat 🙁 A doua zi dupa coacere miezul devine umed si lipicios si nu se mai poate manca. De fiecare data am urmat aceeasi pasi si am depozitat-o in acelasi fel/ loc. Am crezut ca e de la faina, dar a incercat trei feluri diferite cu acelasi efect… O fi de vina umezeala ridicata din ultimele saptamani? Ai patit asa ceva?

    Reply
    • ciprian muntele
      04/07/2018

      Ioana, n-am pățit asta, recunosc că nici n-am mai făcut de ceva vreme pâinea, din câte știu eu, da, umezeala poate afecta o pâine care nu are pic de conservant. Sau ar mai putea fi de la drojdie. Altfel nu-mi dau seama ce ar putea afecta o pâine care în alte cazuri a ieșit.

      Reply
  • Ioana
    08/07/2018

    Am facut de mai multe ori paine dupa reteta ta, a iesit grozava, chiar am dat reteta unor prietene care iti multumesc si ele. Acum as vrea sa o coc sub forma de chifle, ce sfaturi imi dai pentru coacere? Eu am un cuptor chiar bun, electric, care se potriveste usor si coace foarte bine. Multumesc mult si pentru reteta si, anticipat, si pentru sfaturi.

    Reply
  • Nea Ionica
    10/06/2019

    @ matei 23rd January 2018 at 16:13
    SAREA nu se pune niciodata la un loc cu drojdia pentru ca este un conservant care va opri cresterea drojdiilor naturale şi a bacteriilor si opreste procesul de fermentare al drojdiei ce este ajutat de zahar. Sarea se pune separat alaturi de faina.
    Poti verifica detaliile astea si pe alte site-uri de specialitate!
    Mersi!

    @ Teo 23rd January 2018 at 17:17
    Da, asa stiu si eu
    @ ciprian muntele 23rd January 2018 at 18:58

    Domnii mei,
    Si stimate Doamne Cititoare a Blogului CIPRIAN,
    parerea mea e ca Ciprian a ales calea buna si ca si in aceasta privinta : “ cand punem sarea in painea cu drojge” lumea se inchina la dumnezei ciopliti din lemn … Cam de pe la 1960 s-au mai schimbat lucrurile, natiile pe baza de limba germana au perfectionat metoda de extragere a enzimelor din Sacharomices Caerevisiae = Drojge de bere , drept catalizator a biochimiei glutenului si glucozei producatoare de CO2 – gauri in pita !
    Ca peste tot in lume, conteaza si castiga locul 1 cei care au o privire GLOBALA ! Ce conteaza ca sarea inhiba viata fiintei monocelulare numita DROJGE ( in Banat ) si DROJDIE in Regat, neamtul zice in acest caz “ Es ist mir scheissegal = ma doare-n cur “ oricum noi nu urmarim sa mancam cat mai multe celule de drojge, ci urmarim ca dintr-o cantitate LIMITATA de drojge ( altfel painea capata gust de balega ) sa obtinem un MAXIMUM DE ENZIME in reactiile intime din timpul coacerii painii !
    Unde ne sunt BIOCHIMISTII, mai mi-aduc aminte cum ca in timpul bun al lui CEAUSESCU aveam si o facultate de CHIMIE ALIMENTARA, iar noi azi tot mai combatem cu adevarul “ sarea inhiba viata” si bietul animal nu mai are libido pentru sex ??? pai el nici habar nu are de asa ceva, se inmulteste prin “inmugurire”, in cazul de fata nu vedem padurea din cauza copacilor …
    Orricum, celula de drojge moare pe la 50 grdC, enzima mai e activa si la 150 grd si ne umfla painea mai daparte …
    Pentru obtinerea lichidului cu ENZIME din interiorul monocelulei folosim cu maxim timp de activitate proiectile formate din molecule de SARE care PERFOREAZA pielea bietului animal si-l stoarcem cat mai bine de ENZIMA dizolvata in lichidul lui cellular : asta e tot secretul, sa intelegem INTIMITATEA procesului, nu asa ?
    Ce au perfectionat cei din Vest se numeste DUPLEXUL SARE – DROJGE sau SALZ – HEFE Verfahren, mai jos descrierea IN EXTENSO ; iar metoda CIPRIAN cu sarea de la bun inceput in apa este o degradare a metodei introduse de nemti – austrieci- elvetieni, mai exact de Backmeiterii lor : au vazut procesul la MICROSCOP, noi am ramas la stadiul piramidelor din EGIPT !
    S-aveti placere !!!
    La citit si la invatat de la altii, care ne-au luat-o inainte cu ani buni, iar noi am ramas tot la evanghelii si o tinem cu invierea Domnului la 3 zile dupa scripturi si pupat de icoane !

    Respect
    si calea e deschisa pentru feedback !

    JS 6 / 9 / 2019
    XXXXXXXXXXXXXXXX
    SALZ – HEFE Verfahren = D U P L E Xul SARE – DROJGE
    Inventie de prin anii 196x, adica de peste 50 ani

    1 .- BLOG baeckerlatein.de – Das Lexikon zum Brotbacken / fara comentarii
    Salz-Hefe-Verfahren – baeckerlatein.de – Das Lexikon zum Brotbacken.
    https://www.baeckerlatein.de/salz-hefe-verfahren/ 11. Mai 2015 … Salz-Hefe-Verfahren – Wer seine Quellen angibt, schätzt die Arbeit Anderer wert. Ich habe in diesen Blog und das Lexikon über zehn Jahre .

    2 ,- BLOG Salz-Hefe-Verfahren – HOMEBAKING BLOG – The Art of Baking / Reichl Art of Backing
    https://www.homebaking.at/salz-hefe-verfahren/ 6. Aug. 2014 … Salz-Hefe-Verfahren. Dieses Verfahren ist eine Besonderheit der Weizenteigherstellung. Es wird verwendet um plastische, leichter formbare …

    Detaliere : citate si traducere
    Salz-Hefe-Verfahren = DUPLEXUL SARE – DROJGE
    1 Dieses Verfahren ist eine Besonderheit der Weizenteigherstellung. Es wird verwendet um plastische, leichter formbare Teige herzustellen. Aus Hefe und einer 10-prozentigen Salzlösung wird ein Ansatz gemacht. Die Salz-Hefe-Lösung wird bei etwa 5°C angerührt und muß mindestens 4 vier Stunden abstehen. Abstehzeiten von 24 Stunden sind üblich, und selbst nach 48 Stunden zeigen sich kaum Nachteile.
    TRADUS : Se descrie o tehnica a prepararii aluatului de faina de grau pentru a-l face mai plastic si maleabil.- Din drojge si o solutie de 10% sare in apa se obtine un amestec care se tine la 5 grdC intre 4 si 24 ore ; chiar dupa 48 ore nu apar deficiente .-
    2 Durch die Salzlösung wird Zellflüssigkeit aus den Hefen abgezogen – es kommt zur Plasmolyse, d.h. einer Zellhautschädigung durch Ablösen (schrumpfen). Dadurch wird die Zellhaut durchlässig, und die Hefeenzyme treten aus. Die Hefezellen sterben dabei ab. Die im Zellsaft enthaltenen Gärungsenzyme bleiben jedoch wirksam und gelangen über die Salzlösung in den Teig..
    TRADUS : Prin Solutia de sare se extrage lichid cellular din DROJGE – se produce o P L A S M O L Y Z A datorita gauririi pielitei celulei. Astfel ENZIMELE difuza in afara celulei .- Celulele de Drojge mor, asta e, dar nu ne mai intereseaza ! Principalul e ca mai multe enzime sunt puse la dispozitie , diluate in apa cu sare 10% si ele vor actiona mai efficient asupra aluatului intr-un interval de timp 4 … 48 ore

    Vorteile der Salz-Hefelösung: AVANTAJE :
    • plastische Teige (wenige zäh)
    • länger frisch bleibende Teige (junge Teige)
    • bessere Teigstabilität
    • relativ große Gärtoleranz
    • Verarbeitung großer Teigmengen

    Von dieser Salz-Hefe-Lösung kann man ein bis zwei Tage lang zur Herstellung sämtlicher Brot-und Kleingebäckteige die jeweils benötige Menge entnehmen; gegebenenfalls kann man dem Teig noch Hefe zusetzten.
    TRADUS : Din solutie se ia un volum proportional cu cantitatea de sare IMPUSA de cantitatea de faina de prelucrat de ex. 1000 g faina Typ 700 .- adica 2 % sare si cam 4 % drojge per total, adica vom mai adauga ceva drojge PROASPATA pentru a face acest raport de 1 la 2 intre sare si drojge !! ALLES KLAR, Mein Herr !

    Beispiel: EXEMPLU
    Weizenteig (ALUATdin 1 kg GRAU) mit Salz-Hefe-Verfahren / cu DUPLEX :
    Salz-Hefe-Lösung = SOLUTIA DUPLEX SARE / DROJGE / APA:
    • 20g Salz
    • 200g Wasser = 10 Teile /(10% sare in apa )
    • 20g Hefe ( egal cu sarea )
    • mind. 4Stunden /max. 48Stunden stehen lassen / timp activitate intre 4 … 48 ore

    Hauptteig: ALUATUL FINAL, pe ansamblu
    Compus din faina, solutie DUPLEX si ADAUSURI specifice
    • 1000g Weizenmehl Type 700
    • 400g Restwasser ( TOTAL = 400 g acum + 200 din DUPLEX = 600 g H2O )
    • 240g Salz- Hefe- Lösung ( compus din 200 apa, 20 g salz, 20 g hefe )
    • 30g Flüssigmalz ( MALZ adaus de cozonac, moartea austriacului ! )
    • 20g Butter ( UNT adaus de cozonac )
    3 .- blog Salz-Hefe-Verfahren » BesondersGut deosebit de bun
    https://www.besondersgut.ch/faq/brot-abc/salz-hefe-verfahren/ Das Salz-Hefe-Verfahren kommt vor allem bei hellen Broten zum Einsatz. Bestandteile der Mischung sind Wasser (immer 10x mehr als Salz), Salz …
    comentar : nu se putea ca sa nu fie si CH confederatia HElvetiana cu parerea !

    Inchei cu speranta ca progresul va alunga intunericul din mintea omului ,
    facand astfel ca amestecul CONCOMITENT de SARE & DROJGE la facutul painii noastre sa nu mai fie o BLASFEMIE si practicantul sa fie trimis la ardere pe rugul internetului … !
    Neica CIPRIANE,
    Sunt alaturi de tine ca metodologie , tine-o asa, sarea si drojdia CONCOMITENT, TOTUL OK / si astept sa bem o tuica banateana !
    ENDE JS , 9 Junie 2019

    Reply
    • ciprian muntele
      19/06/2019

      Mulțumesc de mesaj și scuze că a trebuit să treacă mai întâi prin spam. Are link-uri incluse și de-aia s-a dus colo. Bine că l-am văzut, totuși. Mulțumesc încă o dată de comentariu. 🙂

      Reply
    • Teo
      20/06/2019

      Pt ca m-ai citat citat, voi raspunde:
      – In primul rand, noi nu l-am rastignit pe Ciprian ci doar ne-am dat cu parerea, ceea ce el de regula primeste cu drag de la cititori, din cate stiu;
      – In al doilea rand, fac painea asta, iese minunta, for the record;
      – In al treilea rand, tonul tau, metaforele folosite si „drojge” aruncat obsesiv sunt cel putin obositoare.

      Reply
  • rață cu varză la cuptor, cu rachiu și vin de-al casei
    20/08/2019

    […] de la premisa că ai deja o oală de fontă cu capac. A trecut binișor anul de când spuneam aici că o oală de fontă cu capac e esențială în viața oricărui om […]

    Reply
  • Alex. B
    11/12/2019

    Cu scuzele de rigoare, ca nu am citit comentariile anterioare, deci dacă a mai întrebat cineva asta, primesc și liniște în loc de răspuns. Dacă nu am oală de fonta sau de pământ, pot băga la cuptor un tuci de fontă? Oare se prinde cineva de șiretlic?

    Reply
    • ciprian muntele
      11/12/2019

      Bine că ai tu tuci de fontă. Normal că-l poți folosi. 🙂

      Reply
  • Dana Dochiu
    21/12/2019

    Cea mai buna și ușoară rețeta de pâine taraneasca! A ieșit foarte bună chiar dacă nu am cernut faina ( nu am avut ciur), a stat 24 de ore la rece pt ca nu am apucat sa o fac seara și am pus jumătate din cantitatea de faina, faina neagra. Are aproape același gust ca pâinea făcută de bunica mea la cuptorul din curte, pe pirostrii și cu maia făcută de ea…voi încerca și alta forma, baghetă sau chifle pt ca ne place coaja mai mult. Mulțumim pt rețeta. Menționez ca e prima oara când fac pâine și as face în fiecare zi de acum incolo

    Reply
  • Alina Oprișan
    25/12/2019

    Rețeta asta e MI-NU-NA-TĂ! Făceam ceva similar până acum, mai puțin partea cu dospitul încă o oră în șervet. Nu am oală de fontă (încă), așa că până acum am făcut pâinea asta în ce am nimerit: oală de inox sau oală de-aia obișnuită, smălțuită. Așa am făcut-o și acum și mă învârt pe lângă ea de vreo juma’ de oră și o ascult cum pocnește și pârâie și mai înghit o dată în sec și mai iau o gură de vin. Și înțeleg că aștepți poze. Cum facem?
    Mulțumesc pentru rețetele minunat povestite! Crăciun fericit!

    Reply
    • ciprian muntele
      26/12/2019

      Am văzut poza, înțeleg tot ce ai scris aici. 🙂
      Eu sunt îndrăgostit de rețeta asta. Dincolo de cum se face ea, e pur și simplu o pâine bună.

      Reply
  • pate din ficat de curcan
    26/12/2019

    […] E doar de făcut și de întins pe pâine. Nu că vreau să mă dau mare, dar tot la rețeta de pâine fără frământare ajung […]

    Reply
  • Diana
    20/02/2020

    OMG, am facut PAINE! A iesit perfect, nu am cuvinte. Multumim pentru reteta!

    Reply
  • 5 feluri de a face pâine de la 5 bloggeri ce-mi plac - Un blog de fiecare zi - Aveți și pe roz?
    17/03/2020

    […] Pâine fără frământare – de la Ciprian […]

    Reply
  • 5 feluri de a face pâine de la 5 bloggeri care-mi plac - Un blog de fiecare zi - Aveți și pe roz?
    17/03/2020

    […] Pâine fără frământare – de la Ciprian […]

    Reply
  • Dana
    29/03/2020

    Chiar magică pâinea asta! Mulțumesc pentru rețetă!

    Reply
  • Chircu Andrei
    30/03/2020

    Salut!
    Am executat-o…faina alba de la Moara cu Pietre…la al meu cuptor cu gaz a stat 35 minute la 230°,apoi 25 la 250°
    Nu a crescut foarte tare…dar sunt multumit pentreu prima incercare…coaja avem…textura asemenea…gust nu mai zic
    O sa mai ma joc cu temperaturile si timpii de la cuptor
    Multam fain!

    Reply
  • Georgiana
    31/03/2020

    Țin să vă spun că am încercat multe rețete de pâine, dar niciuna nu a iesit vreodată așa! Arătoasă si delicioasă, unde să mai pui că e și foarte simplu de facut!
    Am folosit drojdie uscată (amestecată direct in faina, cu tot restul de ingrediente uscate) și faină 550, iar pâinea am copt-o in vas de lut.
    Mulțumesc pentru rețetă!

    Reply
  • Mariana
    03/04/2020

    Bună,
    dacă nu am oală de fontă ci doar un vas roman, din acela pe care îl scufund în apă înainte de a-l băga în cuptor, l-aș putea folosi?
    multumesc

    Reply
    • ciprian muntele
      03/04/2020

      Da, e foarte bună, am primit poze cu pâini făcute în tăvi romane și au ieșit bestial. 🙂

      Reply
  • Melinda
    03/04/2020

    Mă amestec și eu
    https://www.amazon.de/dp/B07N1SC6DM/ref=cm_sw_r_apa_i_nUZHEbJ339H1X
    Așa ceva? M-am uitat și la Le Creuset, dar mă depășește financiar. Ikea nu livrează în timpi acceptabili, iar vasele mele de yena nu au capac
    Mulțumesc

    Reply
    • ciprian muntele
      03/04/2020

      Ce văd eu aici, ăsta e vas roman, e foarte bun și pentru pâine, cum e foarte bun pentru orice la cuptor sub capac, am avut așa ceva. La fel ca la fontă, provocarea e să nu fie spălată cu deteregent, dacă nu e smălțuită. Dar sigur e bună. 🙂

      Reply
  • Andreea
    05/04/2020

    Cea mai buna paine.

    Reply
    • ciprian muntele
      06/04/2020

      De acord. 🙂

      Reply
  • Alexandra
    05/04/2020

    ce rol are zaharul? ma cam strange inima sa pun zahar si in painea facuta in casa…
    am dat aluatul la rece, va fi o noapte de dulce asteptare 🙂
    multam!

    Reply
    • ciprian muntele
      06/04/2020

      Din câte știu eu, zahărul intră în reacție cu drojdia pe care o activează. Iar dincolo de asta, culoarea cojii unei pâini vine și de aici.

      Reply
  • Alexandra
    10/04/2020

    Interesanta reteta, am incercat. o si eu. Exteriorul arata ca la dvs, insa la interior este o bagheta, are gauri mari. Aveti idee de ce anume?

    Reply
  • Alexandra
    16/04/2020

    cand am scos aluatul din frigider, prietenul: Esti sigura ca e bine? e cam… cam curge..
    Eu: in reteta scria ca trebuie sa fie cam elastic și cam lipicios, de o sa-l privim cu neincredere.
    El: a. E perfect.

    Am improvizat mult: drojdie uscata, am impaturit de mai multe ori aluatul ca se tot lipea, tava de chec, am uitat sa pun capacul la coacere. A iesit magic? Absolut!

    Reply
  • Bogdan
    28/04/2020

    Super! Multumim!
    E painea ‘covid’ …

    Reply
  • Diana
    06/05/2020

    Am zis sa nu treaca pandemia fara sa fac si eu o paine, doua. A iesit minunata din prima! Si pentru ca a fost un real succes, am mai facut una in mai putin de 24 de ore.
    Acum astept sa vina uleiul de masline sa fac si focaccia de la blogul dusman.

    Reply
  • Cu pere și brânză de capră - Ana M. Popescu
    12/04/2021

    […] Făcusem sâmbătă seara niște pate de ficat (detaliez mai jos), iar duminică dimineața i-am asortat niscai pâine proaspătă, d-aia mișto, cu coaja crocantă și miezul pufos. Nu e nevoie de chin și transpirații, există rețete simple, fără frământare, de pâine artizanală. Una dintre cele mai mișto explicate rețete o găsiți la Muntele pe blog. […]

    Reply
  • Pâine fără frământare cu dovleac - Ciocolată Şi Vanilie
    29/09/2021

    […] de acum e tot o adaptare a variantei originale, pe care o găsești AICI. E inspirată de nenumăratele poze de chifle-dovleci pe care le-am văzut pe internet în ultimele […]

    Reply
  • Pâine – Ce Mănânc Azi Eu
    02/01/2023

    […] este a lui Ciprian Muntele. Este incredibil cât de simplu e de făcut, tot ce aveți de făcut este să urmați pașii de […]

    Reply
  • Pâine fără frământare cu șofran și fenicul | Ciocolată și Vanilie
    09/01/2023

    […] puțin dibace.  De când a dat blogul colocatar peste rețeta pâine fără frământare (ai link AICI), pâinile noastre de sărbătoare nu au mai fost niciodată la fel, iar pâinea cu șofran și […]

    Reply
  • Diana
    11/01/2023

    Multumesc! Reteta are fundament, m-a lasat butelia, si dupa 30 de minute de pauza in timpul coacerii, tot a iesit extraordinar!

    Reply
  • Pâine pufoasă cu făină integrală | Ciocolată și Vanilie
    25/01/2024

    […] testat mai multe de-a lungul vremii. Am încercat chiar și pâinea fără frământare a domunului Muntele în varianta în care am calculat și ajustat făina albă cu una integrală. Rezultatul nu a fost […]

    Reply
  • Dinu
    16/12/2024

    Super reteta, doar ca eu la pâine folosesc faină 550, nu 000. Si cred ca mai trebuie spus ca aluatul trebuie sa stea măcar 1 ora după ce e scos din frigider, sa ajungă la temperatura camerei, înainte de a ne apuca de a-i da forma. Nu am buton de atașare poza….

    Reply
  • VARGA MARIETA-IOANA
    27/06/2025

    Bună ziua, am descoperit rețeta recent, am folosit-o cu mici modificări: făină integrală, drojdie uscată, adaos de amestec de semințe, lăsat aluatul la frigider până a doua zi. Am copt în două tăvi de silicon.

    Reply
  • dulceață de cireșe amare, plescăiala supremă
    01/07/2025

    […] peste, că risc să anulez tot ce am muncit mai sus. au mai bine fac o pâine. Mai ales că am și de unde.  […]

    Reply

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (4)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (31)
  • CARNE (59)
  • CIORBE (10)
  • CUPTOR (6)
  • DULCIURI (26)
  • ENDORFINE (17)
  • FĂRĂ CARNE (51)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (5)
  • GRĂTAR (3)
  • MIEL / OAIE (7)
  • ORGANE (7)
  • OUĂ (11)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (17)
  • PASĂRE (25)
  • PASTE (7)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (22)
  • PORC (26)
  • PROIECTE COMERCIALE (39)
  • REȚETE DE BAZĂ (17)
  • SFATURI (5)
  • SUPE (15)
  • TIGAIE (6)
  • VITĂ (15)
  • ZEMURI (26)
  • ZEMURI (4)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.