La rețeta asta de pate n-am nimic a comenta în plus în afară de faptul că aș face-o măcar o dată pe săptămână, asta dacă în fiecare săptămână din an s-ar găsi de cumpărat roșii cu gust. Cum nu e cazul, aia e, o punem la păstrat și așteptăm cuminți.

INGREDIENTE
– 500 grame ficat de curcan
– o lingură ulei de măsline
– o ceapă mărime L-XL
– 6 căței frumoși de usturoi
– 4 linguri (mari, pentru oameni) de vin roșu demisec/4 linguri (aceleași de la vin) de coniac/whisky
– 80 de grame de unt – 80 la sută grăsime
– 100-150 ml smântână de gătit
– sare/piper

UNT
– 80 grame de unt
– un cățel de usturoi
– cimbru
– o linguriță de coniac/whisky

Înainte de a vă apuca de treabă, aș insista pe niște detalii.

– Dacă e prima oară când vă aruncați la un pate de casă, aș zice să nu faceți mai mult de 500 de grame pentru început. E o mâncare consistentă, păcat să se strice prin frigider.
– Probabil, cel mai probabil, nu aveți coniac în casă în momentul în care o să vi se întindă limba după rețeta asta. Coniacul ăla are rostul lui, faceți măcar rost de o sticlă mică, nu treceți peste el. Și dacă nu și nu, e ok și cu whisky. Niște vin nu-mi fac griji că nu găsiți.
– Cimbrul verde îl găsiți în supermarketuri. E la ghiveci, vă recomand să faceți un drum, e o investiție foarte bună. Ocazie cu care puteți să luați și unul cu rozmarin, îi faceți o surpriză doamnei acasă. Dacă e. Sunt rezistente, nu cer de mâncare, doar apă, cam la o zi-două. Trei.
– E o diferență mare, zic eu, între ficatul de pui și ăsta de curcan. Nu puneți egal între ele. Pliz.
– Când am citit eu prima oară cum se prăjesc ficățeii, a existat un detaliu care m-a cam dat peste cap. În multe rețete se vorbește despre cum ficații trebuie curățați de pieliță. Ceea ce poate fi foarte demotivant pentru cineva care ia sfatul ăsta mot-a-mot. Ce trebuie curățat aici sunt rămășițele de fiere pe care e musai să le înlăturați. Amăreala aia poate influența gustul final. În rău. Și nu vreți asta. Altfel, lăsați ficații în pielița/membrana lor, nu-i distrugeți.
– Dacă vreți să vă mai jucați cu condimentele, nucșoara merge bine în combinația asta.

Am călit puțin ceapa în ulei (untul îl păstrez pentru mai târziu), am pus ficatul, l-am lăsat să prindă culoare pe ambele părți, am pus acum trei căței de usturoi, am turnat vinul, am amestecat vreo două-trei minute, am pus și coniacul, am mai amestecat puțin, acum e momentul de glorie al untului, cu tot cu ceilalți 3 căței de usturoi, tăiați în bucăți mici, am dat focul mic de tot, iar la final am turnat smântâna de gătit. De fapt, finalul îl dă sarea. Nu puneți sare mai devreme, nu vreți să supărați ficatul de inimă rea. Am trecut totul printr-un blender vertical și cam aia a fost tot. Un sfert din conținut s-a halit înainte să apuc să fac untul.

Pe care unt l-am făcut așa. Pus într-o crăticioară mică la foc domol, amestec cu un cățel de usturoi dat prin răzătoare, am pus cimbrul, o linguriță de coniac și de data asta chiar că totul se termină aici. Nu înainte de a turna untul peste pate. Ăsta ajută ca pateul să nu oxideze în frigider. Unde ar fi drăguț să-l și puneți la păstrat. Dacă nu prea aveți mâncare în frigider, nu vă bateți capul. N-o să apuce să se oxideze, vă garantez.

01-2-of-2-3

Share

5 COMENTARII

  1. Buna rețetă! Am incercat mai multe variante până acum, și asta le cam bate pe celelalte… Că să nu mai spun că am “fabricat” pe loc “coniacul” dintr-o țuica mai tare și puțin vin roșu învechit, că nu m-am indurat sa pun Miorita de 18 in pate. Bine, am pus totuși la formula untului de acoperire. Pentru plus de savoare, am modificat puțin la inceput rețeta și am pus la călirea o șuncă gen pancetta bike afumata, tăiată foarte mărunt și boia dulce afumată.

LĂSAȚI UN MESAJ