În viață ajungi să faci, în general, ouă gratinate nu pentru că vrei, ci pentru că trebuie. Și pentru că-s bune, dacă ai puțină grijă. La mine totul pleacă de la aceeași dilemă care inevitabil apare întotdeauna în fața frigiderului:

“Au mai rămas ouă în frigider, mâine expiră, fă ceva cu ele.”

Și fac, ce naiba să fac. Că eu sunt mereu salvatorul ouălor pe cale de epuizare. Uite, spre exemplu, uneori fac ouă gratinate. Cu sos Bechamel. Nu-s pentru ăștia sensibili, dacă le mănânci pe toate deodată. Dar tu pentru că ești om zdravăn la cap, n-o să faci asta, ba chiar o să te limitezi la unul, poate două. Pentru început.

ouă-gratinate-cu-sos-bechamel

Ingrediente:

  • 6 ouă
  • 1 ceapă medie, tăiată subțire
  • 250 ml lapte
  • 12 gr făină
  • 2 linguri cu smântână de gătit
  • 40 gr unt
  • nucșoară proaspăt rasă
  • sare
  • boia dulce

Pune ouăle la fiert, cu sare și oțet, vreo 8 minute de fierbere ar trebui să ajungă, apoi clătește-le în apă rece, de câteva ori. Asta te va ajuta să le cureți mai bine.

Între timp ocupă-te de sos. Ia două crăticioare – I Love cuvântul Crăticioară -, pune într-una laptele la fiert, iar în cealaltă încălzește 15 gr de unt. În momentul în care untul o ia la vale și începe să devină lichid, toarnă făina și amestecă așa cum ai face la o maioneză, adică amesteci continuu, cu o lingură de lemn. Când s-a omogenizat, începi să pui laptele fierbinte, în 4-5 trepte, timp în care tu amesteci mai departe, pui sare și nucșoara rasă, ai grijă să nu exagerezi cu nucșoara, aroma ei trebuie să fie evidentă, fără să devină dominantă, un vârf de cuțit e numa bun, și în continuare amesteci mereu, astfel o să eviți cocoloașele  – I Love cuvântul Cocoloașe, de asemeni.

Mai lași la fiert vreo 3 minute și dai deoparte.

ouă-gratinate-cu-sos-bechamel

Ceapa se călește cu restul de unt până la caramelizare, iar apoi se pune în sosul Bechamel împreună cu smântâna.

Revii la ouă, astea se taie în rondele, undeva pe la 7-8 milimetri grosime, după care se așează uniform în vasul ce urmează să fie dat la cuptor. Peste ele torni sosul alb, adaugi și puțină boia, e bună la gust, dar mai ales e bună pentru impresia finală, după care vasul se duce la cuptorul bine încins, de la 200 de grade în sus, cu grilul de deasupra aprins. Obligatoriu aprins. Lași acolo câteva minute cât să facă o ușoară crustă maronie. Sau mai puternică, după preferințe.

Apropo de ce spuneam mai sus, nu e pentru sensibili pastelul ăsta gratinat, ba mai mult, nici nu prea merge așa, simplu, o baghetă alături face minuni. Merge și o salată sau poate niște castraveți cornișon, indiferent însă de ce alegi, important e că tocmai ai salvat niște ouă din frigider. Ești și tu un salvator.

ouă-gratinate-cu-sos-bechamel
Share

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ