O rețetă simplă de pate din ficat de curcan, știe toată lumea despre ce e vorba, nu sunt multe de spus. E doar de făcut și de întins pe pâine. Nu că vreau să mă dau mare, dar tot la rețeta de pâine fără frământare ajung mereu.
INGREDIENTE
– 500 grame ficat de curcan
– o lingură ulei de măsline
– o ceapă mărime L-XL
– 6 căței frumoși de usturoi – zdrobiți/tăiați
– 4 linguri (mari, pentru oameni) de vin roșu demisec
– 4 linguri de coniac/whisky
– 80 de grame de unt – 80 la sută grăsime
– 100-150 ml smântână de gătit
– sare/piper
UNT
– 80 grame de unt
– un cățel de usturoi
– cimbru
– o linguriță de coniac/whisky
Înainte de a vă apuca de treabă, aș insista pe niște detalii.
– Dacă e prima oară când vă aruncați la un pate de casă, aș zice să nu luați mai mult de 500 de grame de ficat pentru început. E o mâncare consistentă, păcat să se strice prin frigider.
– Probabil, cel mai probabil, nu aveți coniac în casă în momentul în care o să vi se întindă limba după rețeta asta. Coniacul ăla are rostul lui, faceți măcar rost de o sticlă mică, nu treceți peste el. Și dacă nu și nu, e ok și cu whisky. Niște vin nu-mi fac griji că nu găsiți.
– Cimbrul verde, pe timp de iarnă, îl găsiți în supermarketuri. E la ghiveci, vă recomand să faceți un drum, e o investiție foarte bună. Ocazie cu care puteți să luați și unul cu rozmarin, îi faceți o surpriză doamnei acasă. Dacă e. Sunt rezistente, nu cer de mâncare, doar apă, cam la o zi-două. Trei.
– E o diferență mare, zic eu, între ficatul de pui și ăsta de curcan. Nu puneți egal între ele. Pliz.
– Când am citit eu prima oară, în urmă cu mulți ani, cum se prăjește ficatul, a existat un detaliu care m-a cam dat peste cap. În multe rețete se vorbea despre cum ficații trebuie curățați de pieliță. Doar pieliță și atât. Ceea ce poate fi foarte demotivant pentru cineva care ia sfatul ăsta mot-a-mot. Ce trebuie curățat aici sunt rămășițele de fiere pe care e musai să le înlăturați. Amăreala aia poate influența gustul final. În rău. Și nu vreți asta. Altfel, lăsați ficații în pielița/membrana lor, nu-i distrugeți.
– Dacă vreți să vă mai jucați cu condimentele, nucșoara merge bine în combinația asta.
– E o rețetă cu ficat de casă, gustul e mult mai puternic decât ceea ce știm noi din conserve. Mie îmi place foarte mult, dar chiar și eu simt nevoia de a adăuga ceva pe felia de pâine. Aici poate fi usturoi, crud, direct din coaja lui, merg foarte bine niște castraveți murați, roșiile, mai ales roșiile, cum, la fel de bine, merg boabele de rodii cu ceva verde pe lângă. Aș pune și-o sticlă cu vin alături, ceea ce o să și fac după ce termin cu textul ăsta.
Am călit puțin ceapa în ulei (untul îl păstrez pentru mai târziu), am pus ficatul, l-am lăsat să prindă culoare toate părțile, am pus acum trei căței de usturoi, am turnat vinul, am amestecat vreo două-trei minute, am pus și coniacul, am mai amestecat puțin, acum e momentul de glorie al untului, cu tot cu ceilalți 3 căței de usturoi, tăiați în bucăți mici, am dat focul mic de tot, iar la final am turnat smântâna de gătit. De fapt, finalul îl dă sarea. Nu puneți sare mai devreme, nu vreți să supărați ficatul de inimă rea. Am trecut totul printr-un blender vertical și cam aia a fost tot. Un sfert din conținut s-a halit înainte să apuc să fac untul.
Pe care unt l-am făcut așa. Pus într-o crăticioară mică la foc domol, amestec cu un cățel de usturoi dat prin răzătoare, am pus cimbrul, o linguriță de coniac și de data asta chiar că totul se termină aici. Nu înainte de a turna untul peste pate. Ăsta ajută ca pateul să nu oxideze în frigider. Unde ar fi drăguț să-l și puneți la păstrat. Dacă nu prea aveți mâncare în frigider, nu vă bateți capul. N-o să apuce să se oxideze, vă garantez.
In sfarsit! Sa ne fie de bine
Mmmmm. Delicios! Abia astept sa-l fac. Pacat ca prin partile astea nu se prea gasesc ficatei de curcan. Da’ nu ma las eu descrajata asa usor….! Plec la cautat.
Aş mai completa cu nişte stafide umflate în coniac. Puse la fundul castronului, ca o surpriză plăcută.
Buna rețetă! Am incercat mai multe variante până acum, și asta le cam bate pe celelalte… Că să nu mai spun că am „fabricat” pe loc „coniacul” dintr-o țuica mai tare și puțin vin roșu învechit, că nu m-am indurat sa pun Miorita de 18 in pate. Bine, am pus totuși la formula untului de acoperire. Pentru plus de savoare, am modificat puțin la inceput rețeta și am pus la călirea o șuncă gen pancetta bike afumata, tăiată foarte mărunt și boia dulce afumată.
dragii mei totul este bine si gustos dar uitati ca si copii consuma acest pate cu alcool?
În momentul preparării alcoolul se evapora
În loc de coniac (nu folosesc alcool deloc) am pus suc de struguri(storsi pe loc sau, se pot stoarce și se fierbe zeama un clocot, două, până când se ia spuma de deasupra; se pune în sticle și se lasă să se răcească sub paturi; tine și pe iarna). Mulțumim pentru retete!
[…] noi ritualul începe cu cafeaua mea proaspăt râșnită și continuă cu omletă sau shaksuka, pateu de casă, pâine prăjită, fiindcă astea îmi plac cel mai tare din repertoriul lui. Uneori se încheie cu […]
Super rețetă, mare gust!
Pateul e grozav, tocmai am incercat reteta. Aveam si am pus vin de porto in loc de coniac si vin, ca din astea n aveam si m am zgarcit. Si mai am o dulceata de ardei iute prin frigider si ghici ce? Merge uns pateul si stropit cu dulceata de ardei iuti. Multumesc de reteta.
Mersi mult de mesaj, voiam să te întreb dacă ai luat vinul de Porto din vreun magazin. Adică dacă l-ai luat fizic. Știu că e și online, dar îmi trebuie mie zilele astea și recunosc că prin magazinele mari nu l-am văzut. Ce-i drept, nici nu m-am uitat după el. 🙂
Cat timp se fierbe/caleste ficatul?