Destul de târziu am descoperit că i se mai spune și budincă, la mine au fost întotdeauna doar macaroane cu brânză dulce. Și când zic la mine, ăsta e semnul că deja iar mă întorc în copilărie, că acolo ne e nouă cel mai bine.
Am făcut de curând, acum pur și simplu am simțit că vreau să am pe blog rețeta de macaroane cu brânză dulce. Îmi face mie bine la cap să știu eu că-i aici. N-are nimic special față de rețeta obișnuită, oricare ar fi aia, am pus doar merișoare că n-am avut stafide. Și am folosit biscuiți că n-am avut pesmet. În rest, sunt exact alea de le știm din copilărie. Bine, vorbesc de fiecare dintre cei care în copilăria lor au prins macaroane cu brânză dulce. Și stafide, pe atunci. Cu merișoare, acum.

Câteva mici precizări:
- tava folosită de mine aici, e o tavă ceramică, are dimensiunile de 26/20.
- folosește ce paste vrei, însă de preferat e să fie paste mai groase, iar de dragul călătoriei în timp, nu fi leneș, mergi la mazin și ia paste. de-alea clasice.
- pentru tapetat tava poți folosi, peste unt, fie pesmet, fie biscuiți mărunțiți. biscuiți simpli, fără cremă, pe care îi poți mărunți fie într-un robot de bucătărie, fie cu sucitorul, caz în care ideal e să pui biscuiții într-o pungă cu fermoar.
- timpii de coacere pot fi foarte diferiți. depinde ce vrei. dacă vrei doar să fie gata, în juma de oră, cel mult 35 de minute te asigur că vor fi gata. dacă vrei și să le dai culoare pe deasupra, cam ce vezi în pozele de aici, va trebui să mergi spre 50 de minute. dacă nu ții neapărat să faci poze la final, nu vrei macaroane instagramabile, mergi pe varianta mai scurtă.
- am trecut 150 gr zahăr, eu zic că-i cantitatea care trebuie. dacă vrei mai puțin, aș merg până la 120, dar cam atât, mai jos de atât mai bine renunți și faci direct macaroane cu brânză sărată.
INGREDINETE:
(macaroane cu brânză dulce)
- 300 gr macaroane clasice
- 550 gr brânză proaspătă de vacă (eu am folosit cu 9% grăsime)
- 125 g iaurt cu 3,5% grăsime
- 150 g zahăr
- 2 ouă
- 1 linguriță esență de vanilie (evident că poți folosi extract de vanilie)
- 1 linguriță esență de portocală (la fel de evident e că poți folosi coajă de portocală)
- 50 ml smântână lichidă – minim 32% grăsime
- 80 gr merișoare deshidratate și îndulcite
- 50 gr biscuiți obișnuiți, fără cremă – mărunțiți fin
- un cubuleț de unt pentru uns tava
- sare pentru paste
Pune macaroanele la fiert în apă clocotită cu sare. Dă focul ceva mai mic, iar din momentul în care apa fierbe iar, o să ai de fiert vreo 7-8 minute, cel mult. Sau câte minute scrie pe ambalajul de la paste.
Între timp amestecă într-un vas cu un volum cât mai generos restul ingredientelor. Mai exact, brânza și zahărul, pe astea două poți să le pui de la început, amestecă bine până la omogenizare, apoi pune iaurtul, ouăle, vanilia, portocala, smântâna și merișoarele. Amestecă bine totul.
Când pastele sunt gata, scurge-le într-o sită și amestecă-le apoi cu restul ingredientelor de mai devreme.
Unge cu unt tava la interior, pe toate laturile. Tapetează apoi cu biscuiții mărunțiți fin. Las poză mai jos ca să înțelegi cum ar trebui să arate tava tapetată cu biscuiți.

Dă la cuptorul deja încins la 180 grade pentru 30-35 de minute. Sau mai mult, până în 50, pentru varianta rumenită.
Dacă vrei să tai bucăți perfect drepte, va trebui să aștepți să se răcească. Ba ideal ar fi s-o lași puțin și la frigider.
Dar s-ar putea să nu vrei. Legenda spune că poate să faci macaroane cu brânză dulce și fără poze pe Insta. Eu nu cred, dar eu așa am auzit, că se poate.
