Am luptat ceva ca să am în final un articol, sper eu relevant, despre cum se asezonează și cum se curăță o tigaie de inox. Că simplu nu e, iar internetul, de data asta, duce pe piste foarte diferite.
Nu mă așteptam acum la asta, mi se pare că a fost chiar mai greu decât la fontă. Despre asezonarea pentru vasele de fontă am scris aici.
Cam toate articolele peste care am dat au fost pentru mine incomplete. Întotdeauna mai aveam întrebări în plus sau uneori chiar ceea ce ar fi trebuit să mă lămurească se transforma într-o dilemă și mai mare. Ceea ce sunt absolut convins că exact asta se va întâmpla și cu articolul meu. Și că mulți își vor căuta apoi răspunsuri în alte locuri. Fără reținere, exact asta vă și îndemn să faceți. Că până la urmă vrem să gătim într-o tigaie de inox cât mai sănătos și nu doar pentru că vrem să fim noi șmekeri și să arătăm ca bucătarii de prin restaurante. Tocmai de-aia, fiind vorba de sănătătea noastră, ceea ce o să citiți mai jos e rezultatul unei documentări exclusiv online, dar și a experienței mele directe cu acest tip de material. Ăsta NU e articolul unui specialist.
Așa că am să le iau pe rând și am să încerc să fiu cât pot de eficient cu informațiile. Că-s multe.
Cât de sănătos e să gătești într-o tigaie de inox?
Asta e cea mai importantă întrebare și, de fapt, cam de aici plecăm cu toții. Așa cum ziceam, n-o să aflați răspunsul ăsta de la mine. Dar pot să vă spun că în mai toate articolele despre vasele de gătit și relația lor cu sănătatea noastră, astea de inox vor fi întotdeauna trecute ca variantă câștigătoare. De-aia am și ales să folosesc una în bucătăria mea. Chiar cred că e varianta câștigătoare, dar se pare că nu oricum. Am să vă las un link către un articol foarte bun despre tipurile de tigăi de inox. Că și astea-s pe categorii, unele mai bune, altele-s pe compromis, adică mai ieftine și cu risc mai mare. Tot aici o să găsiți și sfaturi despre ce să nu gătiți într-o tigaie de inox sau ce să nu-i faceți unei tigăi de inox. Și mai ales care-i faza cu sarea în tigăile de inox. E foarte delicat inoxul, dar se pare că răspunde bine la iubire. Că asta vrea o tigaie de inox de la noi, iubire. Și de restul se ocupă singură. Articolul e aici. Sunt informații esențiale acolo, să nu săriți peste el.

Cât de importantă este asezonarea unei tigăi de inox?
Și aici există voci împărțite. Unii care spun că nu e nevoie de nicio asezonare, tot ce-ți trebuie e să încălzești corect tigaia, să încingi bine uleiul și apoi să gătești, asta e tot. Aș spune că și da, și nu. O tigaie bine asezonată chiar te ajută în povestea cu lipitul. În plus, uleiul pus la gătit, fără asezonare în prealabil, va încălzi doar fundul tigăii, însă pe marginea ei, dacă va fi folosită, mâncarea se poate lipi. De-aia cred că la tigaia de inox se impune făcută o asezonare. Completă.
Cum se face asezonarea pentru tigaile de inox?
E, de aici începe distracția. Când mi-am luat tigaia mea de inox eram sigur că în cel mult două zile o să apuc să gătesc, să fac pozele și să scriu articolul. N-a fost chiar așa.
Ce n-a mers? Păi le-am luat pe rând. Prima oară s-a dovedit că tigaia nu fusese spălată bine înainte de asezonare. Iar la test, atunci când am vrut să verific cum se prăjește un ou, n-am pus pic de ulei, unt, nimic. A ieșit exact cum e în poza de mai jos. Ce-i drept, oul nu s-a lipit, dar sub el rămăsese o pată destul de complicată, pe lângă ce vedeți în marginea de jos a tigăii. Era clar că nu așa trebuie să arate o tigaie de lucru, prin urmare am luat-o de la capăt. Spălat complet și reluat procesul asezonării. Care în ambele cazuri a fost cu ulei de floarea soarelui.

La a doua încercare mi s-a ars tigaia înainte să apuc să-i pun orice fel de ulei. Flacără peste medie, așa am citit, așa am făcut, la un moment dat însă tigaia mi s-a făcut maronie pe o margine de fund, dar am continuat să o asezonez. Am pus ulei, am lăsat să se răcească, am gătit un mușchi de vită și m-am luat cu mâinile de cap. Partea aia care căpătase inițial culoare maronie devenise la finalul gătirii aproape neagră.
Aici nu mai am poză, dar mă puteți crede pe cuvânt. Eram convins că am făcut una, bănuiesc că am șters-o între timp. De rușine.
Așa că am dat iar restart și am luat-o de la capăt. De data asta am schimbat puțin procedura.
A fost varianta finală pe care v-o și recomand. După ce am curățat tigaia cu apă și oțet, povestesc mai jos cum am făcut, am mai spălat-o o dată cu apă și detergent, am șters-o bine cu prosop de hârtie, am readus-o practic la zero și m-am apucat de treabă.
Mai întâi am pus tigaia până s-a încălzit, dar la foc mic. 2 minute. Am pus (de data asta) untură, o lingură plină, nu mai mult, apoi am lăsat-o să se încălzească bine, iar cu un ghemotoc mare de hârtie am întins untura peste toată tigaia. Grijă mare la untura încinsă! Am mai lăsat-o puțin pe foc și apoi la răcit. Când a fost complet rece pe fund am luat iar niște hârtie absorbantă, am șters bine de tot surplusul de untură și am reluat încă o dată procedura. Am lăsat să se răcească și asta a fost tot. Am pus iar un ou la test, iar în final a ieșit ca în poza de mai jos. Cu precizarea că de data asta am folosit și niște untură. Asta e lecție învățată. Niciodată ingrediente pe tigaia de inox uscată.

O altă variantă pentru asezonarea unei tigăi de inox este cu ulei și ceapă verde. Am mai auzit de treaba asta, găsiți aici varianta video.
Cum se spală o tigaie de inox
Atunci când mâncarea se arde, când o tigaie de inox devine de nefolosit, iar apa cu detergent nu funcționează, există soluții. Sunt multe variante. Am văzut că cineva recomanda cola. Pe asta cu cola prea o țineam în mine, așa că am încercat-o și eu atunci când tigaia mi s-a ars zdravăn. Am lăsat-o peste noapte plină cu cola. 2 litri de cola. Concluzie, varianta asta e o prostie, nu s-a întâmplat absolut nimic. Nu recomand în niciun fel, cola e foarte ok pentru băut, cine și-o asumă, hai s-o lăsăm așa.
Varianta folosită de mine și care a funcționat e cea cu apă și oțet, în raport de 1 la 1. Fiind tigaie înaltă, am pus un litru de apă, un litru de oțet de 9 grade, asta a fost tot. Dat la fiert, cam un sfert de oră, apoi curățat cu un burete normal și niște bicarbonat de sodiu. A ieșit tigaia nouă.
Altfel, după fiecare folosire, dacă există resturi de mâncare prinse, și vor mai exista, tigaia se pune cu niște apă la fiert, iar îndepărtarea acelor resturi se poate face cu o paletă de lemn cu vârful drept. Se clătește bine cu apă și se șterge cu prosop de hârtie. Dacă lucrurile nu funcționează așa, atunci recomand varianta de mai sus cu oțet. Spălare apoi cu apă caldă și detergent și o nouă asezonare. Știu, e puțin de muncă cu inoxul.
Câteva reguli generale pentru a folosi cât mai mai corect o tigaie de inox asezonată
- o tigaie asezonată nu se spală cu detergent. practic îi distrugi asezonarea. știu că asta e o provocare pentru multă lume, dar așa funcționează lucrurile
- totuși, atunci când e cazul, și din când în când va mai fi cazul, după orice spălare cu detergent se reia procesul asezonării
- lasă tigaia să se răcească de tot înainte să o speli
- nu folosi burete de inox
- înainte de a găti în ea, tigaia trebuie bine încălzită, dar nu cu flacără foarte mare
- uleiul trebuie și el bine încălzit înainte de a pune ceva la prăjit în tigaie
- ingredientele nu trebuie să fie reci, de preferat cât mai aproape de temperatura camerei
Orice alt sfat, de preferat din experiență directă, e bine venit aici, jos, în comentarii.
Salut Ciprian,
Sunt Marius ( ManOwaR ) si iti raspund aici, daca asa vrei ! 🙂
De inox eu am doua chestii Zepter, o oala de ciorba si o tigaie dar cu doua manere.
Iti recomand sa folosesti. Nu o sa regreti.
Tigaile clasice de inox cam lipesc. Am avut mai demult si am renuntat.
Bafta !
Zepter si eu: doua oale mari si un grill. Una dintre oale si grill-ul au si un fel de termometru. Sunt cele mai misto oale, alaturi de oala mea imensa de fonta. Nimeni nu are voie sa le atinga in afara de mine :))) Si se spala foarte bine la masina de spalat vase si nu lipesc.
Lucrez la a o convinge pe mama sa-mi dea si tigaia Zepter. Dar trebuie sa i se para ca a fost ideea ei. Inoxception :)))
Am băgat la cap cu Zepter, oricum vreau să-mi iau una.
Cineva spunea că evitarea curatatului cu buretele de sârmă e un mit. Buretele de sârmă nu stricanprzctic înotul dacă este de calitate ci doar il matuieste…na, așa zic unii…
În cazul asezonării, sigur nu e mit. Se duce și mama asezonării cu buretele ăla.
Dar una de Inox cu acoperire Ceramica/Piatra ce zici ?
Ca io tot fac experimente de ceva ani si spre acolo ma indrept, e singura chestie neicercata.
Barbati-miu foloseste tot timpul o jumatate de ceapa cu care freaca grătarul, ca sa nu se lipească fleicile de el…. o sa fac si eu asa!
Bună,
De ce spui ‘asezonare’, când de fapt e vorba doar de o ardere sau sterilizare? Asezonare se folosește la ornarea mâncării. Chiar sunt curioasa să aflu răspunsul tău.
Păi cel mai bun răspuns vine din ceea ce ai scris chiar tu. Procesul ăsta nu e nici pe departe definit complet prin ardere sau sterilizare. Că nu arderea face ca un vas să nu mai lipească ingredientele, se poate face și în cuptor, nu e musai flacără. Cum, de asemenea, nu sterilizarea e cea care transformă tigaia într-una neaderentă. Ideea e că în limba română chiar nu există un cuvânt foarte clar care să definească acest proces. E luat, într-adevăr, din engleză, vine de la seasoning. La tigăi, procesul e relativ asemănător cu asezonarea cărnii. În România a fost adoptat, în bucătării oamenii știu ce înseamnă asezonare, pur și simplu era nevoie de cuvântul ăsta, în contextul ăsta, e doar încă un cuvânt importat care ne face viața mai ușoară. Nu văd niciun motiv pentru care l-am extirpa doar pentru că dicționarele încă nu l-au asimilat. Dacă n-or fi făcut-o deja.
Termenul românesc este „polimerizare”.
Cum faci sa tii alte persoane necalificate departe de tigaia ta de inox? Si de uneltele mai speciale de bucatarie, in general?
Sunt putin nedumerita in legatura cu procedura de asezonare. A doua oara cand spuneti ca reluati procedura, ce sa inteleg, ca o spalati din nou cu apa si otet iar apoi cu detergent, sau doar o mai faceti inca o data cu untura.
Salut Ciprian
Link-ul către asezonare vaselor de fonta e cu 404 🙁
Putem sa mai primim te rog lumină?
Nu am reușit sa țin minte „rețeta”
Mulțumesc
De ce nu mai gasesc articolul cu asezonarea fontei…stiu ca era.
Hello, am schimbat tema la blog, sunt câteva articole care mi-au dispărut, încerc weekendul ăsta să fac curat și oridine aici.
Salut,
Foarte tare ideea cu untura, chiar acum am re-asezonat tigaia de inox pe care o aveam de o vreme, dar nu o foloseam prea des. Tocmai pentru ca nu imi iesise prea bine prima data, cand am incercat cu ulei.
Dupa cele 2 runde cu untura, arata chiar bine.
Ai idee daca merge asezonarea cu untura si pentru tigaile de otel carbon? Sau pentru acestea (de ex. un deBuyer Carbon Plus), ai vreo recomandare vis-a-vis de asezonare?
Merci frumos!
Florin
Recomand bicarbonat de sodiu (baking soda) pentru spalarea oricarui vas de inox (si nu numaij.
Se uda putin tigaia si se scurge apa, dupa care adaugi bicarbonat de sodiu cam 2-3 lingurite si intinzi in tigaie, pana ce se formeaza o pasta (doar sa nu ai apa in tigaie). Lasi cateva minute apoi freci cu degetele si se curata orice fel de lipeala sau negreala ori grasime. Daca freci cu un burete se va curata chiar instant. Daca nu se curata, inseamna. ca bicarbonatul de sodiu a fost din ala prea fin.
Toate bune!
[…] celor spuse de Ciprian, trebuie să cureți tigaia din inox folosind apă și oțet în proporții egale, iar mai apoi o […]
[…] am scris la asezonarea tigăilor de inox despre efectul pe care îl are ceapa la gătit. articolul e aici. vezi ce se întâmplă cu tigaia în momentul ăsta, efectiv s-ar putea să nu mai trebuiască […]
Bună ziua. Am încercat metoda dvs, am fiert 1 l oțet 9 grade cu 1 l apa în tigaia lipita, am spălat apoi cu bicarbonat, apoi și cu lămâie… Nimic, da nimic. Tigaia e KORKAMAZ 18/10 compoziția inox/nichel. Nu stiu ce sa mai fac. As trimite o poza dar nu știu cum