Bun, chifle de burger, de făcut acasă, una dintre multele variante. Nimic complicat, trebuie doar puțină răbdare cât dospește aluatul.
Astea-s printre cele mai gustoase chifle încercate de mine până acum, merg perfect și cu unt, lapte și o dulceață de casă, în caz că mai rămân și pentru a doua zi.
De ținut minte însă câteva lucruri importante.
Pe cât sunt de bune spre spectaculos de bune, pe atât de complicată poate deveni relația dacă le lași prea mult timp neconsumate. Și când zic prea mult timp, du reperul spre câteva ore bune. Ideal ar fi să le faci exact când ești gata cu restul de burgeri. Iar în caz că-ți rămân și pentru a doua a doua zi, poți să le mai încălzești puțin la microunde sau chiar la abur.
Rețeta de mai jos este de aici. Peste care am mai venit cu foarte mici ajustări.
Cantitățile de mai jos sunt, în varianta originală, pentru 9 chifle. Am făcut întotdeauna 8 chifle din aceeași cantitate și a fost bine. Poți împărți totul la 2, să faci 4 chifle, dacă ai nevoie de mai puține, eu am făcut deja asta, de ma multe ori, așa că ai încredere în mine, cantitățile sunt exact alea care trebuie, mergi pe mâna mea și pe ce-ți arată cântarul. În cazul în care alegi să faci 4 chifle, oul din lista cu ingrediente îl împarți și pe el la 2. Îl amesteci bine, cântărești, înjumătățești.
Dacă faci totuși 8 chifle, nu pune mai mult de 4 pâinici deodată la copt. Vor mai fi lăsate la dospit direct în tavă, vor mai crește și în cuptor, ideal ar fi să nu se atingă între ele.
Se poate frământa la mână sau la robot. Oricare variantă ai alege, aluatul e gata după frământat în momentul în care devine neted și nu se mai lipește de bol sau de mâini. Dacă mergi pe variajnta propriilor mujki, ține cont de un singur lucru. Din momentul în care aluatul nu se mai prinde de mâini, mai ai de frământat cu simț de răspundere încă vreo 5 minute. Dacă mergi pe varianta mixerului, 8 minute la viteză medie sunt suficiente.
Ingrediente:
- 600 grame făină/ superioară, de tip 000 sau 550
- 20 grame drojdie proaspătă
- 200 ml lapte călduț (niciodată fierbinte, doar călduț, atât)
- două linguri cu zahăr
- o linguriță cu sare
- două ouă (unul e pentru aluat, altul e pentru uns chiflă)
- 50 ml ulei (floarea soarelui e perfect)
- 100-120 grame de iaurt natural, 3,8% grăsime
- semințe de susan
Făina se cerne într-un bol.
În laptele ușor încălzit am pus o linguriță de zahăr, apoi am pus și drojdia, am amestecat până s-au dizolvat toate astea și am lăsat deoparte. Nu foarte mult, drojdia nu trebuie lăsată să fermenteze. Nu uita că laptele trebuie să fie doar călduț.
M-am întors înapoi la făină unde am turnat și omogenizat sarea și restul de zahăr. Cu o adâncitură în mijloc, am turnat oul, iaurtul, apoi au venit uleiul și laptele cu drojdia.
În momentul ăsta se începe frământarea, ținând cont de tot ce ziceam mai sus. Când e gata, îl pui la dospit într-un bol mare, acoperit cu folie sau cu prosop, cam 45 de minte.
Răstorni cu grijă apoi pe masa presărată cu puțină făină. Taie în 8 bucăți egale, după care se rotunjeșete fiecare bucată în parte. Cu multă blândețe se face operațiunea asta. Cu foarte multă blândețe.
Acoperi chiflele proaspăt formate cu un prosop de bucătărie și se mai ține la dospit încă 15 minute.
Chifele (primele 4) se pun apoi în tavă, cu o hârtie de copt sub ele, se apasă cu toată palma la fel de blând pentru a le turti, dar ușor, se ung cu un strat subțire de ou și se mai lasă așa, neacoperite, încă vreo 35 de miute.
Între timp încălzești cuptorul la 190 de grade.
Chiflele se ung din nou cu ou, presari la ochi semințele de susan, mai rotunjești marginile dacă e nevoie, dar tot prin atingere ușoară, dai tava la cuptor și exact cum spuneam mai sus stai geană pe chifle după primele 20 de minute. Trebuie să aibă o culoare brun-aurie. Și un scop în viață, am niște sugestii pentru tine aici sau aici.
Trebuie sa spun, cu rusine, ca am mai facut aluaturi la viata mea (cel putin doua, daca nu chiar 3), dar nu m-am prins niciodata ce trebuie sa fac cand framant.
Să cânți un cântecel, de exemplu. 🙂
Trăznet mi-au ieșit! 😀 Mulțumesc pentru rețetă.
[…] 2 chifle (iar dacă vreți să vă complicați, și drăguț ar fi să vreți să vă complicați, o rețetă de chifle e aici) […]
[…] chifle pentru burgeri, rețeta o găsiți aici. […]
[…] rețeta aici. nu că e la mine pe blog, dar o să iubiți chiflele […]
Geniale!
E obligatoriu sa declar chiflele astea ca fiind diabolic de gustoase!
Ieri am executat niste burgeri,iar efectul a fost devastator