E un soi de frenezie verde zilele astea pe Facebook (și puține momente-s mai frumoase ca ăsta în acel loc al pierzaniei), cine nu pune poze cu urzici, leurdă & tot neamul lor pare că încă nu s-a cuplat la primăvară și că, de fapt, vina e doar la el. Și e minunat că-i așa, ăsta să fie marele nostru păcat colectiv, ăla în care împingem lumea prin piețe după buruieni.
Am trecut ieri prin Obor, am plecat de acolo cu două plase pline de bălării, iar din toată mâncarea asta pentru rațe, cum ar spune carnivorii ultras, am scos 3 superbe rețete de smoothie, am dat și la oameni, mi-au dat note, de trecere, o să le aștern aici în ordinea numerelor de pe tricou. Rețetele, nu notele, alea au fost doar cât să ne alintăm, știu bine ce am făcut.
Cu mici precizări înainte.
- În toate cele 3 cazuri, am pus înainte urzicile la opărit. Din convingere. Cum să vă spun, când vine vorba de urzici, nu știi niciodată ce câine a măsurat cu piciorul gardul de pe lângă care au fost smulse. Dacă s-or fi pierdut din proprietăți în ălea 10 scunde cât au stat în apa clocotită, aia e, ceva sigur o mai rămas, măcar am câștigat niște liniște apoi.
- Partea cu opăritul reduce masiv efectul iritant, pe care s-ar putea să-l resimțiți, doar și pentru atât și tot n-aș sări peste etapa asta.
- Toate cele 3 combinații de mai jos sunt făcute la întâmplare și pe bază de intuiție. Le puteți urma în detaliu sau le puteți folosi ca punct de pornire pentru alte rețete, după propria imaginație, dacă e.
- La toate cele 3 rețete am cântărit în prealabil 200 grame de urzici. După curățare și spălare – am aruncat cozile mai groase, am încercat să las doar frunzele – mi-au mai rămas cam 120-130 grame.
- Nu vă sfiiți în comentarii să dați din casă dacă v-ați mai jucat vreodată până acum de-a blenderul și urzicile.
INGREDIENTE
Varianta 1
– 130 grame urzici (curățate, spălate și stoarse de zeamă după spălare)
– 300 ml suc de mere (am dat peste unul mai acrișor, și bine am făcut)
– 2 banane mari și coapte
– jumătate de lămâie
– 1 pară
– 6 grame ghimbir (fără coajă)
– 1 kiwi (curățat de coajă)
Varianta 2
- 120 grame urzici (curățate, spălate și stoarse de zeamă după spălare)
- 2 legături de ștevie (le-am lăsat și pe ele vreo 10 secunde în apa în care au fiert urzicile în prealabil)
- 300 ml lapte de soia
- 2 banane
- 1 portocală (fără coajă)
- 1 kiwi (curățată de coajă)
(mie asta mi-a plăcut foarte mult, ălorlalți de le-am dat să bea le-o plăcut, dar au pus-o pe locul 3. laptele ăla face ca băutura să fie foarte soft, cred că aici ar mai fi mers mentă și gheață. și niște castraveți verzi, de exemplu. fără coajă. și e o problemă cu ea, rămân niște vinișoare neplăcute printre dinți de la ștevie, pe asta n-o s-o beți cu paiul. dar eu zic că ăstea-s mofuri. că ștevia aia acolo are rostul ei.)
Varianta 3
- 120 grame urzici (curățate, spălate și stoarse de zeamă după spălare)
- 2 banane, tot mari și astea, la fel de coapte
- 1 lime – stors cu simț de răspundere
- 300 ml ayran, 2,2% grăsime
- 1 pară
- 6 grame ghimbir (fără coajă)
- 270 grame struguri negri (se găsesc în Obor și pe unde or mai fi)
(nici ăsta nu merge cu paiul, coaja și sâmburii ăia din struguri or să vă dea planurile peste cap, nu insistați, e posibil să vă enervați și să pierdeți esențialul.)
Notă: A nu se alătura cu țuică, vin sau bere. Mai ales. Sănătate! Curată.
Hello,
Acum te-am gasit, acum las mesaj. Noi avem urzica si altele in curtea personala de la tara. Nevizitata de caine, are patratica lui, dotata cu casuta. Ocazional mai sare cate o gaina gardul cotetului, dar nu ciugule (expresia locului, o folosim asa) urzica. Ii place ceapa verde! Asa ca la blender am pus urzica, spanac si patrunjel, toate crude si o banana, sa alunece. Nu s-a simtit piscatura. A fost multa clorofila, gust de verde. Si copilul a baut. Obligat, bineinteles. Lasa usa dechisa. O sa mai trecem pe aici.
Las ușa larg deschisă, mersi de vizită. 🙂