Tartă sărată sau quiche, tot un drac, spuneți-i cum vreți voi, numai puneți mâna și-o faceți. E ușor de făcut și îți poate schimba în bine percepția asupra propriilor puteri în bucătărie. Se poate face în zeci și zeci de combinații, important e să înveți a face aluatul. După aluat sky is the limit.
Primesc zilele trecute următorul mesaj în comic sans:
Bai domnu’ ochelarist cu blog culinar, are fratele tau moldovean o sacosa plina cu tuchini si dovlecei bio, hraniti doar cu apa de ploaie. Si ma gandesc ca poate inventezi o reteta, sa ma scapi de ei, ca doar pe astia ii mai am si plec si eu acasa.
Mulțumesc, Adrian, am preluat legătura. Și sacoșa cu bunătăți. Transmitem de la fața locului:
Ingrediente:
Pentru aluat
- 250 grame făină
- 150 grame unt rece (unde rece e detaliu esențial aici)
- un ou
- 15 ml lapte
- 2 grame sare
- 2 grame zahăr (se poate și fără zahăr, dar ăsta va da o culoare frumoasă aluatului la cuptor, eu n-aș renunța la el)
- cantitatea asta e potrivită pentru o tavă cu diametru de 30 de cm sau două de 20 cm. eu am folosit una de 23 de cm, surprusul l-am păstrat, merge perfect la niște sărățele, o să scriu zilele astea despre ele.
Pentru umplutură
- 60 grame felii de bacon crud-uscat și afumat
- 180 grame de țuchini – sau zucchini pentru pretențioși – tăiat felii subțiri
- 70 grame brânză cedar – sau cheddar pentru aceeași pretențioși
- 2 ouă plus două gălbenușuri
- 300 ml smântână de gătit – 32% grăsime
- jumătate de cepă – tăiată subțire, julien
- o linguriță plină cu oregano uscat (dacă nu aveam, aș fi pus cimbru)
- sare/piper
- puțin unt pentru călit ceapaÎntr-un castron am pus făina, sarea și zahărul, am făcut gaură în mijloc și am tăiat untul în bucăți mai mici. Nu doar untul, ci și mâinile e bine să fie reci. Eu le-am ținut puțin sub apa rece de la robinet și am apoi le-am uscat bine cu hârtie absorbantă.
Cu degetele – doar cu degetele – se frământă făina, untul și sarea până când în final vor ieși niște zdrențe cu aspect nisipos.
Se amestecă apoi cu laptele și oul, frământarea continuă în același ritm. După ce se încorporează bine toate astea se face o bilă, se pune pe o suprafață curată peste care se presară puțină făină. Cât se prinde în vârful degetelor. Cu podul palmei se frământă de câteva ori, nu foarte mult și nu foarte insistent. De 6-7 ori, e suficient.
Urmează întinderea aluatului care se poate face direct pe blat sau pe o foaie de hârtie pentru copt. Eu am preferat a doua variantă, e mai simplu de așezat apoi în tavă. Mă rog, așa mi se pare mie, nu e obligatoriu.
Indiferent că e blat sau hârtie de copt, se pune puțină făină înainte să fie întinsă. Inclusiv sucitorul l-am tras cu un strat subțire de făină și la fel de puțină am pus și peste aluat. După care se pune la întins.
Care întins se face cam așa, adică simplu: cu sucitorul se pleacă de la jumătate spre margine. Încet, cu grijă, aluatul ăla e unul dintre cele mai fragile lucruri care v-au intrat pe mână vreodată. Și se întinde până când diametrul aluatului depășește diametrul tăvii plus înălțimea marginii ei.
Se așează cu grijă în tavă și cu la fel de mare grijă se lipește aluatul de tavă. Surplusul de aluat se dă peste margine și cu sucitorul sau podul palmei se îndepărtează. (Nu-l aruncați, pot ieși, cum ziceam, niște sărățele bestiale de acolo.)
Tava, așa cum e ea, se dă la frigider cel puțin vreo 30 de minute. Puteți s-o lăsați și peste noapte, nu e bai. Se poate și la congelator dacă nu e loc în frigider.
Cuptorul se duce la 180 de grade. Dacă-i puțin peste, nu-i bai. Dar doar puțin. Se bat ouăle (cele două ouă întregi plus cele două gălbenușuri), se pune peste ele smântâna, oregano, sarea, piperul și se amestecă bine. Brânza se dă prin răzătoarea mare, ceapa se călește puțin, în la fel de puțin unt, în aceeași tigaie se călesc feliile de bacon, din nou foarte puțin, trebuie scos încă moale din tigaie, și așa cum ziceam mai sus, zuccchini se taie felii.
Pe tava cu aluat am scos-o din frigider, peste aluat am pus o hârtie de copt, iar peste hârtie se așează boabe de fasole, boabe de orez sau pietricele. Am dat-o la cuptor pentru 15 minute.
Se scot greutățile și se încarcă pe rând: cu jumătate din brânză, ceapa călită, bacon-ul tăiat în bucăți, feliile de zucchini, de jur împrejur și suprapuse una peste alta (am pus poză mai jos), am turnat smântâna, iar pe deasupra am pus cealaltă jumătate de brânză.
Pentru că tava mea era cu fund detașabil, ca să evit orice surpriză, am așezat-o pe tava mare a cuptorului. E mai sigur așa, dacă e să curgă, măcar să nu curgă în cuptor. Dar e doar preventiv, n-o să curgă.
Am mai lăsat încă 30-35 de minute, asta e în funcție de cuptor sau dacă se folosește sau nu tava mare pe dedesubt. O să știți când e gata după cum arată ea deasupra. E cel mai bun reper.

Asta e tot. Mă duc să mă îmbrățișez de bucurie pentru ce a ieșit aici. Pe mine și pe cine oi mai găsi disponibil prin casă. Și că tot veni vorba, tarta asta a fost făcută sub atenta observație a zeiței tartelor din Europa de Est și Drumul Taberei, ciocolată și vanilie. Că de aici mi-a venit inspirația.
Buna ziua, domnule Muntele! Desi in enumerarea ingredientelor pentru blat nu vad niciun ou, citesc ca faina si untul se amesteca si cu „laptele si oul”. Asadar, se pun si oua in aluat? Cate?
Multumesc!
Se pune un ou. L-am sărit eu din neatenție. Mersi de atenționare. 🙂
Multumesc!
15 ml de lapte? Doar 15? Mulțumesc
Da, fix așa. O lingură, asta e tot. 🙂
Salut! Acum fac Tarta… aluatul e deja in cuptor. Pare simplu si am deja senzația ca intra pe heavy rotation. ce fac cu cele doua gălbenușuri? Le întind peste Tarta? Multumesc!
Alea două gălbenușuri trebuiau bătute împreună cu cele două ouă întregi. 🙂
Muntele, să trăiești cu familia ta cu tot! Am făcut așa: în loc de lapte am pus apa in aluat, în loc de cedar – niste cașcaval maturat, în loc de gălbenușuri – inca doua oua întregi. Iar smântâna folosita a fost fermentata. Și tot n-am reușit să-l stric! O ieșit demențială! Să trăiești, să mai povestești
Să trăim, da! Mulțumesc de mesaj. 🙂
Super reteta si foarte frumos scrisa (parca citesc o nuvela) :). A iesit extraordinar de buna. Am urmat exemplul si m-am imbratisat la sfarsit dupa ce am gustat ce a iesit:)). Multumesc!
Mulțumesc și eu de mesaj, Andrada. 🙂
Am facut tarta pt un eveniment caritabil la serviciu (am pus 4 oua si doar 250 gr smantana). S-a vandut in doi timpi si trei miscari si colegii din birou care au luat au zis ca a fost absolut delicioasa. (O colega chiar a cerut reteta)
Înseamnă că a ajuns unde trebuie. Mulțumesc de mesaj. 🙂
Bine, bine, dar zeiței tartelor din Europa de Est și Drumul Taberei, ciocolată și vanilie face niste chestii dementiale la ea pe blog!!! Daca sunteti impreuna, ma ofer spre adoptie! Am doua pisici si un baietel de 3 ani insa promitem sa ne trecem la intretinere si sa ne platim cotizatiile :)) Felicitari, te citesc cu enorm de mare drag! Nu stiu daca este o chestie simpla sau nu, insa unele site-uri au varianta printabila a retetei(stiu, e plictisitoare DOAR o reteta in comparatie cu ce povestesti tu aici) insa eu stau cu agenda sa iau notite si am ramas fara mina la pix 🙂 Succes in continuaree!!
Ciocolată și vanilie se va bucura nespus de mesaj, nu m-am gândit până acum la varianta printării, dar pot să o înțeleg. Prefer mai degrabă un caiet cu rețete strânse în timp, în locul bookmarks-ului. Îți mulțumesc. 🙂