Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
OUĂ, PROIECTE COMERCIALE, REȚETE DE BAZĂ  /  06/04/2018

scurt tratat despre maioneză. în 7 rețete

by ciprian muntele
scurt tratat despre maioneză. în 7 rețete

Ai ajuns aici pentru că vrei să faci maioneză. Poate pentru prima oară. Sau poate că maioneza e în continuare un monstru imposibil de îmblânzit pentru tine. Știu, e multă tristețe în spatele unei maioneze care se taie. Te înțeleg foarte bine și tocmai asta sper să poți evita de acum înainte.

Am trecut prin mai multe rețete de maioneză, am încercat tipuri și metode diferite, pentru că am vrut să-mi lămuresc mie, în primul rând, câteva dintre enigmele – sau curiozitățile – acestui preparat. Care, uneori, ne dă atâta bătaie de cap.

Concluziile mele o să le găsiți la final. Am să vă spun mai întâi câteva dintre principiile care stau la baza acestei alifii culinare.

maioneza

  • Spre exemplu, în rețeta clasică, francezii nu pun muștar. Iar atunci când o fac, el se numește remoulade. Care, la rândul său, poate fi făcută apoi în diverse combinații.
  • Zeama de lămâie (sau oțetul) se pune la început sau la final? Asta e o discuție foarte lungă pe care au purtat-o inclusiv bucătarii profesioniști. Mie mi se pare inutilă. Concluzia e că fără lămâia pusă la început, maioneza iese puțin mai fermă. Dar asta e tot. Vă asigur că am făcut zeci de maioneze, eu pun întotdeuna zeama de lămâie la început și nu s-a tăiat niciodată. Suntem mulți cei care procedează așa. Alegerea vă aparține.
  • Există teoria potrivit căreia ingredientele trebuie să fie aduse la temperatura camerei, altfel maioneza se taie. Am testat și acest lucru, veți găsi mai jos detalii. Am făcut maioneză cu două gălbenușuri abia scoase de la rece. A ieșit perfect. Însă dacă sunteți la început, recomand să mergeți pe mâna experților.
  • O maioneză poate fi făcută din gălbenuș crud, gălbenuș fiert, ou întreg sau poșat. Nu există exclusivitate aici. Important e să existe gălbenușul.
  • Se recomandă folosirea a aproximativ 150 ml de ulei pentru fiecare gălbenuș. Însă cantitatea poate urca, totuși, considerabil. Maioneza va ieși oricum.
  • Sunt multe tipuri de ulei folosite în maioneză. Floarea soarelui e cel mai cunoscut. Pentru că din celelalte nu am încercat încă, am să vă spun ce să nu folosiți. Ulei de măsline. Îi veți da un gust amărui neplăcut și nedorit. Merge pus doar puțin, la final.
  • Pentru a repara o maioneză tăiată se pune fie puțină sare, fie câțiva stropi de apă (unii zic că rece, alții zic că trebuie caldă), fie gălbenuș fiert moale, fie o luați de la capăt cu un alt gălbenuș crud, iar în loc de ulei puneți câte puțin din maioneza tăiată.
  • Piperul alb este de preferat celui negru.

Cum ziceam mai sus, timp de două zile m-am jucat mult de-a maioneza. Am luat doi litri de ulei, un braț de ouă și toate cărțile mele cu rețete la răsfoit. De unde am scos toată informația despre maioneză. Am încercat să înțeleg tehnica folosită, să fac diferența de gust dintre rețete sau să aflu trucuri noi. Mai jos e ceea ce mi-a ieșit, fiecare rețetă/experiență a fost scrisă în timp real. Apoi am tras câteva concluzii.

1. Maioneză clasică făcută la mixer – după rețeta Sandei Marin

  • 2 gălbenușuri
  • o linguriță plină cu muștar (eu am folosit muștar tip Dijon)
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • o linguriță cu zeamă de lămâie
  • sare

Gălbenușurile și muștarul se pun în vasul de lucru (un bol cu fundul cât mai rotund, cu pereții cât mai înalți) și se amestecă bine de tot cu mixerul. Abia apoi vine sarea. Care se mai amestecă și ea aproximativ vreo 10-15 secunde. Abia din acest moment se toarnă uleiul. Câte puțin la început, după care cantitatea poate crește până spre o lingură plină.

Am observat în toți anii ăștia în care am făcut maioneză că atunci când scap mai mult ulei, și am mai scăpat uneori, chiar și intenționat, secretul ar fi să nu încerc să-l încorporez pe tot deodată. Merg încet cu lingura de lemn sau mixerul fie ușor pe deasupra maionezei, fie pe margine, încercând să-l încorporez treptat. Un alt secret e ca uleiul să nu fie turnat în mijloc. Cât mai spre margine. Și, cum spuneam, încorporat treptat în maioneză. După ce se omogenizează bine fiecare nouă porție de ulei, abia atunci se toarnă din nou.

maioneza

2. Maioneză făcută după rețeta Sandei Marin, varianta cu lingură de lemn.

Am repetat rețeta cu aceleași ingrediente ca cele de mai sus, singura diferență e că am folosit o lingură de lemn în locul mixerului. Să vă spun sincer, cred că asta era și cea mai mare curiozitate din tot demersul meu. Am auzit de atât de multe ori despre blasfemia mixerului în locul lingurii de lemn că în timp asta a devenit una dintre marile mele provocări culinare.

Nu mă așteptam la diferențe spectaculoase, desigur, însă tot speram să pot trage o concluzie evidentă. Ei bine, ea nu prea există. Sunt două preparate aproape identice, singura diferență notabilă ține doar de consistență. Cea făcută cu mixerul e ceva mai fermă, asta e tot. Din punctul meu de vedere, povestea cu lingura de lemn e doar o legendă. Însă nu e nimic greșit să credem în legendă.

maioneza

3. Maioneză cu smântână

  • 1 gălbenuș crud
  • 1 gălbenuș bine fiert
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • o linguriță cu muștar
  • o linguriță cu zeamă de lămâie
  • o lingură cu smântână cât mai grasă (20-30%grăsime)
  • sare

Este rețeta pe care o urmez eu de ani întregi. Urmează pașii de la 01., cu diferența că aici un gălbenuș este fiert. Îi dă o consistență mai puternică, un gust puțin mai bun și șanse mai mici de a se tăia. Apropo, găbenușul fiert se se trece printr-o sită deasă. Așa sunteți siguri că nu vor rămâne mici cocoloașe. Nu e musai cu sita, gălbenușul se poate sparge și cu o furculiță, desigur. Iar smântâna se pune la final. E la fel de bună, însă e ceva mai soft prin adăugarea smântânii. O să vă placă mult.

maioneza

4. Maioneză rapidă făcută la blender

E una dintre ciudățeniile pe care mi le-a dat internetul. Așa am aflat că există. După anii în care am frecat cu orele la găleți întregi cu maioneză, părea cu totul neverosimil posibilitatea de a scoate un astfel de sos în mai puțin de un minut doar din blender. Și totuși, chiar se poate. Singura diferență aici, față de rețeta de bază, adică cea de la 01, e că se folosește un ou întreg. În rest, nu se schimbă nimic.

Se va simți diferența la gust, cum e și normal, avantajul aici ar fi cantitatea mai mică de colesterol. Un singur gălbenuș. Apropo, albușul are 88% apă, gălbenușurile au 50%. Iar colesterolul e doar în gălbenuș.

Dacă aș avea nevoie de o maioneză mai ușoară și făcută în mare viteză, asta e cea mai bună soluție. Ați economisi cam două minute din viață.

E simplu de făcut, dar trebuie puțină atenție. Am citit că în unele cazuri maioneza iese mai apoasă. La mine nu a fost cazul, a ieșit perfect.

  • 1 ou întreg crud
  • o linguriță plină cu muștar
  • 200 ml ulei floarea soarelui
  • o linguriță cu zeamă de lămâie
  • sare

Se pun toate ingredientele într-un vas cât mai înalt și îngust, poate fi paharul special de la blender, cum poate fi și un borcan de 800 de grame, se duce blenderul până la fund și abia apoi se pornește. Fără să-l ridicați, ținut lipit de fundul vasului, după câteva secunde o să vedeți că în partea de jos maioneza deja începe să se formeze. Abia apoi blenderul se ridică încet, treptat, puțin câte puțin, până se încorporează tot uleiul. Chiar durează sub un minut. Pe ceas.

maioneza

5. Maioneză cu oțet, zahăr și gălbenușuri reci.

Varianta asta intră tot la experiment. Am vrut să văd ce se întâmplă dacă înlocuiesc lămâia cu oțetul. Fiind însă o cantitate mică, pot confirma că diferența se simte, dar nu deviază foarte mult din gustul final. Dă un aftertaste plăcut, unii s-ar putea chiar să prefere mai mult cu oțet.

Și am mai vrut să văd dacă e așa cum se spune, că oul sau gălbenușul rece taie întotdeauna maioneza. Nicidecum. Sau nu întotdeauna. Dacă știi cum să îmblânzești sosul ăsta, nu ai de ce să-ți faci griji și nu trebuie să aștepți zeci de minute ca ouăle să ajungă la temperatura camerei. Asta nu înseamnă că un ingredient care e mai rece nu poate duce la dezastrul final. Înseamnă doar că nu vorbim de o situație absolută.

Cât despre zahăr, e vorba de zahăr pudră, pus într-o cantitate mică. Una dintre cărțile mele de bucate îmi oferea această variantă.

Ca metodă de preparare am folosit și aici pașii din prima rețetă.

maioneza

6. Sos maioneză făcută la bain-marie, după rețeta Silviei Jurcovan

E, de aici încolo lucrurile se schimbă zdravăn. E o metodă complet diferită, iar la gust diferența e sensibil mai mare. Dar mai ales la consistență, asta fiind mai moale. E foarte bun atunci când se servește lângă o friptură sau lângă legume fierte.

În cartea Silviei Jurcovan, sosul maioneză e diferit de maioneza clasică. Aia se face cu un gălbenuș crud și unul fiert. Cam cum am făcut eu în a treia rețetă de mai sus (doar că fără smântână).

– 2 gălbenușuri sau un ou întreg

– 75 ml ulei

– 50 ml apă

– 50-75 ml smântână groasă

– 10 ml zeamă de lămâie

– 10 grame muștar

– o linguriță de ceapă albă, rasă fin

– 3 capere tăiate mărunt

– sare

Ingredientele (pe care le-am înjumătățit față de rețeta originală) se pun de la început în bol. Toate, cu excepția smântânii. Aia vine la urmă. Vasul se pune peste o oală cu apă care clocotește. Atenție, vasul în care se face maioneza nu trebuie să atingă apa din oala de dedesubt. Se amestecă în forță cu un tel în formă de pară, vreo 4-5 minute. La început o să apară o spumă, însă pe parcurs lucrurile se vor potrivi cum trebuie.

Se ia de pe foc, se lasă aproximativ un minut și apoi se amestecă smântâna. Nu o lăsați prea mult la răcit, altfel se va îngroșa.

maioneza

7. Maioneză cu unt topit

Uleiul de floarea soarelui nu e unicul care poate fi folosit într-o maioneză. El poate fi înlocuit și cu unt, de exemplu.

Untul se topește într-o crăticioară, se lasă la răcit și apoi se folosește exact ca în prima rețetă.

Pe mine nu m-a prins. E prea profund gustul de unt, poate dacă ar fi fost unul de o calitate extraordinară, dar care ar fi fost și foarte scump. Sau poate că m-am obișnuit eu prea tare cu aroma uleiul de floarea soarelui. Nu e rău, vă recomand să-l încercați la un moment dat, însă țineți cont și de faptul că, după răcirea completă, el devine tartinabil.

maioneza

Cam astea ar fi, am să trag și câteva concluzii personale:

  • dacă se respectă principiile de bază, orice maioneză va ieși gustoasă. Și, cel mai important, va ieși.
  • muștarul este esențial în gustul final, de aceea aș pune pentru început doar o linguriță la 200 de ml de ulei. două lingurițe cu muștar consider că e cam mult, e limita de sus, iar în acest caz muștarul poate da aroma dominantă. nu zic că e rău, dar consider că e bine să ajungi la nivelul ăsta treptat, în cunoștință de cauză.
  • turnați uleiul pe margine și nu încercați să-l încorporați deodată. poate cel mai important sfat dintre toate. Faceți asta cât mai încet, puțin câte puțin și, indiferent cât ulei ați turnat, nu încercați să-l înglobați pe tot deodată.
  • dacă vreți o maioneză mai consistentă, folosiți un gălbenuș crud și unul fiert. În plus, scad șansele să tăiați maioneza.

Articol din campania Selgros Caută Pasiunea. 

Navigare în articole

cartofi noi, metehne vechi
ce faci cu ouăle de la paște

7 comments

  • pastă de ouă cu maioneză și anșoa
    10/04/2018

    […] linguri de maioneză (recomand rețeta rapidă, la blender, o găsiți aici, e a […]

    Reply
  • Teo
    13/04/2018

    Eu am pus reteta cu belnderul la postarea ta de pe facebook de Craciun, pentru o tipa care nu reusea cu maioneza si a reusit 😀 Nu-i a mea, si eu am gasit-o pe youtube intr-o zi cand am fost invinsa de lene si cu un castron plin ochi de de legume taiate marunt.
    Numai ca e am pus 300 ml ulei, nu 200 si asta pentru ca eu nu fac maioneza cu ulei de floarea soarelui ci cu ulei de masline extravirgin (fite, dar ala-mi place mie) care-mi pare mai dens, deci pot pune linistita mai mult ca-mi iese ce trebuie. Imediat gustata e dubioasa, dar a doua zi… minunatie!

    Reply
    • ciprian muntele
      13/04/2018

      Stai că asta mă interesează. Maioneza făcută cu ulei de măsline are diferențe mari de gust între momentul în care e gata și cea de a doua zi?

      Reply
      • Teo
        17/04/2018

        Da, diferenta e foarte mare. In momentul in care e gata e amaruie. A doua zi amareala dispare, ramane doar aroma de ulei de masline.
        Asta e exprienta mea pt salata de boeuf. Poate amareala dispare datorita legumelor, nu stiu, pt ca nu folosesc maioneza la altceva (pt oua umplute folosesc iaurt grecesc, de exemplu; pt salata de vinete folosesc avocado pasat, dar ma departez, asa e cand vorbesc despre mancare :)).
        Oricum ar fi, dupa ce s-au imprietenit gusturile, salata e perfecta. Nu m-as mai intoarce la salata cu maioneza cu ulei de floare soarelui, acum mi se pare fada.

        Reply
  • burgeri de vită la grătar, varianta homemade
    03/03/2019

    […] găsiți aici rețeta. sau rețetele, vă recomand varianta la […]

    Reply
  • burger cu somon, sos de tarhon și un rose cu care să tragi pe dreapta - Ciprian Muntele
    25/04/2019

    […] g maioneză (găsiți aici rețete cu maioneză, o recomand pe cea rapidă la […]

    Reply
  • cum se face salata boeuf - varianta cu mazare si maioneza de casa
    16/04/2020

    […] Sugestii pentru rețeta de maioneză la blender. Nu folosi altceva decât blender. Pune ingredientele într-un recipient special pentru blender sau într-un borcan mai mare. Începe cu blenderul de jos după care urci puțin câte puțin. Dacă vrei să te complici sau pur și simplu vrei alt fel de maioneză, vezi că mai am niște variante aici. […]

    Reply

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (4)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (31)
  • CARNE (59)
  • CIORBE (10)
  • CUPTOR (6)
  • DULCIURI (26)
  • ENDORFINE (17)
  • FĂRĂ CARNE (51)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (5)
  • GRĂTAR (3)
  • MIEL / OAIE (7)
  • ORGANE (7)
  • OUĂ (11)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (17)
  • PASĂRE (25)
  • PASTE (7)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (22)
  • PORC (26)
  • PROIECTE COMERCIALE (39)
  • REȚETE DE BAZĂ (17)
  • SFATURI (5)
  • SUPE (15)
  • TIGAIE (6)
  • VITĂ (15)
  • ZEMURI (26)
  • ZEMURI (4)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.