Recunosc că până acum vreun an nici nu știam că există virșli. Niște cârnați specifici câtorva zone din Ardeal, cu iz de legendă. Există un articol pe Digi 24 în care se spune că rețeta originală e de pe vremea dacilor, ceea ce mă întristează foarte tare. Mă întristează nu că ar fi o rețetă dacică, e minunat că avem legende de-astea culinare, mă întristează pentru că deținem un astfel de preparat istoric, autentic, pe care, la fel ca alte milioane de lucruri ce ne aparțin, nu reușim să le exploatăm la adevărata lor valoare.
E un cerc vicios aici, pentru a certifica acest produs și a-l transforma într-unul cu indicaţie geografică protejată, ăștia de la minister le cer producătorilor de virșli să se asocieze și să stabilească o rețetă unică. Ceea ce e cam greu, că fiecare e convins că rețeta lui e cea mai bună, fiecare e convins că deține varianta câștigătoare. Și niciunul nu vrea să renunțe la produsul său. Iar de aici lucrurile intră într-un blocaj pe termen nedefinit. Prin urmare, virșli o să mai rămână o perioadă un produs de nișă, de care o să știe de el în continuare doar o mică parte a populației.
Momentan, virșli se produc în județele Alba (zona Sebeș, spre munte, dar și zona Arieșului de Sus, în Țara Moților), Țara Zarandului (zona Hălmagiu, jud. Arad, și zona Brad, jud. Hunedoara), Țara Hațegului (zona Sălaș, jud. Hunedoara). Și cam atât. (Mulțumirile pentru harta corectă merg către Cătălin Hosu, cunoscător cu centura neagră a acestui produs de tip muștaroidian.)
Dacă dați vreodată în viața asta peste virșli, și vă doresc să dați, țineți cont că ei sunt de mai multe feluri. Constanta ar fi că au ca ingredient principal carnea de capră. Apoi ar fi, ca alternativă, cea de oaie. La care se adaugă și ceva grăsime de-aia tare, de pe spatele porcului. Unii mai pun și vită. Sau carne de vânat, cum ar fi virșli făcuți în zona Brad. Însă idiferent de carne, toți au usturoi și boia. O rețetă detaliată găsiți pe blogul Laurei Laurențiu.
Mai sunt două caracteristici pentru virșli, cei mai mulți producători pun carnea tocată, însă înțeleg că există și varianta din zona Sălașului, în care carnea e mărunțită cu barda, ăștia din urmă fiind chiar mai valoroși.
Cât despre felul în care ei se gătesc, aici cam toată lumea e de acord că cei mai buni sunt virșli fierți. Eu i-am făcut în toate felurile, la cuptor, în tigaie, pe grătar sau fierți, după cum o să vedeți în pozele de mai jos i-am și pus în diverse combinații, confirm că varianta în care ei se fierb e de departe cea mai bună, dar cu mici precizări. Nu se fierb mult, dimpotrivă, eu i-aș scoate din oală chiar în momentul în care apa începe să fiarbă. Iar abia apoi, puși puțin pe grătar sau grill. Cu muștar și pâine proaspătă. Sunt perfecți! Ăsta e momentul în care am compus singur melodia My, My, Dilealah!
Pentru cei care vor să ducă experiența la un alt nivel, înțeleg că se fierb și mai bine în moare. Nu știu, n-am încercat, dar se va, când le-o veni iar vremea.
Dacă mă întrebați de unde se pot lua virșli, am să vă dezamăgesc puțin. Habar n-am. De la ei de acasă, desigur, dar în București nu cunosc sursă. Dar aștept recomandări în comentarii, fie din București sau de oriunde din țară.
Dacă mă întrebați de unde i-am luat eu, aici vă pot răspunde, că de undeva îi clar că i-am luat, sunt virșli de Hălmagiu, iar asta s-a datorat autointitulatului Senior de Transilvania, Andrei Crivăț, cel care mă mai sună uneori să-mi spună că are să-mi dea un pachet. Când sună telefonul și pe ecran văd că e Crivăț, mă simt ca în Pistruiatul. Știu că a venit marfa, iar eu trebuie să mă mișc rapid și să merg să o iau. Și s-o dau lumii mai departe.
Se gasesc si in Bucuresti.piata Crangasi,facuti la Petresti…buni ,dar nu dau pe afara..si apropos de virsli,ca denumire means carnati in sarba, nu prea cred sa fie de la daci citire oricat ne-o place,
Eu cred că sigur nu-s de acolo, dar na, uite așa se nasc legendele.
În cazul în care dacii erau goți, germani sau sași, se poate spune că este „cârnatul dacic al ardelenilor”. Cum acest lucru știți bine că nu este adevarat, concluzia este că doar vă place să denaturați adevărul cu bună știință.
ca denumire vine fix din Wurstli = carnaciori (Wurst = carnat), in germana. daca sarbii le zic ceva asemanator, e tot din germana.
Carnati in sarba inseamna кобасица ! Semana cu rusa! Cred ca n-ai mincat virsli la viata ta. Iti spune un hunedorean din tara virslilor. Vad ca tousi stii sa scrii corect viirsli!
Piata ramnicu sarat. Sunt niste sibieni care au magazin in afara pietei, cu fata la bulevardul camil ressu. Onorabili dar foarte picanti
O să ajung zilele astea la piața aia, mersi de pont.
Mi-ai facut pofta de virsli, asa ca am trecut strada si am cumparat 😀
Sper că ești fericit acum.
Cei mai buni se fac la Ilia jud Hunedoara sub marca La Grasu!
[…] Virșli, cârnatul dacic al ardelenilor; […]
La „carne de capra” m-ai pierdut… definitiv
Abia astea sunt lucrurile care mă întristează în viață. 🙂
Intr-o perioada, relativa scurta, producatorii de virsli din Brad adaugau hartie igienica roz in carnea macinata. Asta ca sa reduca „putin” cantitatea de carne si boia. Evident, nu dupa mult timp, au fost prinsi de autoritati si li s-au inchise pravaliile. Momentan, sunt 3 sau 4 producatori in Brad.
In Arad, se pot cumpara din Piata Mihai Viteazul, de la magazinul „Bunatati de la Halmagiu”.
https://www.google.com/maps/place/Bunatati+de+Halmagiu/@46.1924043,21.3371861,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x474599c9f50e0b19:0x93326c15faa52fa3!8m2!3d46.1924043!4d21.3393748?hl=ro-RO
De la Sibianul din Kaufland Bucurestii noi. Au inceput sa aduca. 🙂
In judetul Sibiu nu se fac virsli, puct. De fapt, la carnatul facut de mine, pot sa-i spun cum vreau eu.
Poza de pe coperta arata ca habar n-aveti de virsli. Virsli nu se inteapa cu furculita, nu se mananca cu pireu, varza sau alte garnituri. Va bateti joc de virsli, MITICILOR !!!
Cu mustar si hrean…Si mai ales nu cu mamaliga,MAMALIGARILOR!Pita calda e secretu’…
Ăștia, inclusiv ăsta care a scris articolul, habar nu au despre ce este vorba!!! Virsli pe grătar, virsli cu varza, mâncați cu furculița și alte bazaconii, așa ceva nu am mai pomenit! Din partea mea îi pot mânca și în ciorbă cu lingura dar acasă singuri și să nu mai spună cuiva!
Asa prosti n-am vazut in veatza mea. Virsli cu varza sau cartofi ? Mancati carnati de Plescoi de la elena udrea, lasati virsli pentru cunoscatori. Se pricepe si Catalin Hosu la virsli ca mama-mare la formula 1.
Ce carnat ai fost.
Ce carnat ai fost.
virșli deee….
La restaurantul Gastronomika din sect.1
( virsli de Simeria )
Virsli plus alte produse bune – aici : https://www.produse-albota.ro/cumpara/carnat-virsli-de-oaie-si-capra-250-g-20
Se mai gasesc si la – Piata Baneasa. Vanzatorul , din Jina, zice ca sunt facuti la Talmaciu !
si la restauranrul din Muzeul Taranului Roman-Bucuresti
Nu am mai gasit prin Brad ce trebuie in ultimii 5 ani, sper sa ajung la vara din nou prin zona si poate dau o fuga pana la Halmagiu, cu speranta ca nu degeaba :))
Ma interesează dacă trimiteți în tara prin curier
Virsli autentici se mananca in Jud. Hunedoara,,,,virsli originali se faceau din carne de capra ,dar in ultima vreme nu se mai fac din capra fiind o carne destul de greu de gasit , fiind deasemenea cam uscata ….dor cei care cresc capre mai fac virsli din capra …. acum se fac din oaje si porc ,se pot face si din carne de vanat dar la baza au tot oaia….de fapt se pot face cam din orice carne …dar ca sa se poata numi virsli trebuie sa aiba oaie sau capra ,altfel sunt doar carnati…dar gusturile nu se discuta , gastronomia inseamna inovatie continua …..In orice caz virsli nu se mananca cu furculita ,pentru ca un virslu autentic trebuie sa aiba multa zeama in el ….eu de exemplu framant compozitia cu multa zeama de carne si oase ,iar daca intepi virslul sare zeama pana in tavan ….Nu se mananca nici cu varza ,nici cu cartofi prajiti ,ci doar cu mustar si se mananca cu mana ……dar inca odata specific ….in gustul omului nu te poti ………stiti voi……Un lucru va pot sigur spune …daca vreti virslii buni ii gasiti in jud Hunedoara si Alba …restul sunt doar variatii pe aceasi tema …..
Mergeti la Sălașul de Sus(HD).Zona este pitorească,încărcată de istorie si destule pensiuni primitoare.Se pot face trasee montane in Retezat si Clopotiva…Parapanta..escalada etc.
Si eu sunt fan cârnați virsli.Din multe cercetări am aflat producătorul care face virsli de capra si oaie la „barda”…locuieste chiar in Sălașul de Sus.Vizitati comunitatea si puteti savura si celebrii virsli.Este o locație frumoasă și se află în vecinătatea cetății medievale Malaia.
Am gasit in popesti leordeni , strada oituz la o bacanie cu intrarea din lemn.aproape de metrou
Bagati mare ca acu e varza ieftina si hreanul la fel. Virsli sunt mai traditionali decat orice carnat de Plescoi, magiun de Topoloveni sau alte icre de crap. Nu e un produs atestat ca nu-l cunosc MITICII, nu din alta cauza. Orice rahat bagat pe matz cu denumirea virsli si care este sub 50 lei/ kg. e abureala.
Viirsli gasesti si la Lidl – dar nu-sbuni. Aia buni sunt zemosi si aromati…
Acesti carnati de capra ai oaie (exclus porc) sunt pur Orientali, Turcesti ca si cel din cal si camila ! Restul sunt minciuni austro-ungar-naziste ! ☝️