De ce varză, de ce roșie, de ce la cuptor, iată din nou niște dileme firești, dar inutile. Pentru că există varză bună și dincolo de varză călită, dincolo de salată de varză, ba chiar și dincolo de varză murată. Iar dincolo de toate astea, varza se cheamă exact așa, varză roșie la cuptor cu niște dressing pe dedesubt, cu niște dressing pe deasupra, totul vine prin învăluire în rețeta asta. De fapt, aici e cel mai important lucru. Nu încerca și nu fă greșeala să judeci rețeta asta după poze și cu atât mai puțin după ingrediente. Ai prea multe straturi în farfurie, nu-ți fă iluzii, ceea ce vei simți în realitate nu are nicio legătură cu imaginația. Fă-o și vorbim după. Dar ține cont de niște lucruri importante înainte.
- varză roșie la cuptor poate fi o mâncare în sine, un prânz perfect pentru când simți nevoia să-i mai dai o pauză/șansă carnivorului din tine. sau poate fi folosită foarte bine drept garnitură. caz în care sosurile pe care ți le sugerez eu aici s-ar putea să nu fie neapărat cele mai potrivite. tocmai de-aia aș merge pe prima variantă. fă și varza, fă și sosurile.
- în rețeta de mai jos o să îți recomand două tipuri de dressing. deși în poză se vede unul singur, mergi pe încredere și fă-le pe amândouă. am folosit un singur dressing în imagine doar pe motiv estetic. am simțit eu că risc să stric coloristica din poze, așa că am sărit peste unul din sosuri. dar astea sunt detalii pe care noi, ăștia cu pozele, ni le permitem. pentru gustul final, cum ziceam, fă ambele sosuri. e foarte important.
- apropo de dressinguri/sosuri, din gramajele de mai jos o să-ți iasă suficiente cât să mai și rămână. sau așa ar fi normal, să mai și rămână. îți recomand să le folosești ulterior în niște salate. deși în cazul meu, cel puțin în cazul acelui sos de tahini, lucrurile au fost rezolvate pur și simplu cu o lipie caldă.
- un detaliu foarte important e legat de posibilul gust amar pe care îl poate da varza. și varza roșie, fie ea la cuptor sau nu, chiar dă un gust amar uneori. e o poveste foarte lungă despre chimie alimentară, dacă vrei să citești despre ce reacții se produc în timpul gătirii cu varză, poți intra aici. din experiența mea, pot să-ți spun că nuanța amăruie vine de fapt de la cotor sau partea lemnoasă a frunzei. păi și atunci de ce mai punem și cotorul la gătit? e simplu, cotorul trebuie să rămână aici, el îți va ține feliile de varză întregi. desigur, în farfurie, poți să sari peste. sau dimpotrivă, te poți bucura de experiența asta până la capăt. există o teorie care spune că doar persoanele care și-au dezvoltat pe deplin simțul gustului pentru alimente se pot bucura de nuanțele amărui din mâncare. nu știu cât e știință sau pseudo știință aici, dar teoria pentru mine are noimă. subiect bun de dezbatere cât stai să mănânci ce-ai în farfurie.

INGREDIENTE:
(varză roșie la cuptor)
- 1 – 1,2 kg varză roșie întreagă (după ce elimini straturile groase de frunze o să rămâi cu vreo 150-200g mai puțin, ceea ce e ok)
- 1,3 – 1,5l apă rece
- 25 – 30 g sare
- 1 linguriță usturoi granulat
- 1 lingură cimbru verde
- 20 – 25 ml ulei măsline
- sare/piper

Dressing/sos de tahini
- 150 g tahini
- 20 – 25 ml zeamă de lămâie
- 50 – 60 g iaurt 2% grăsime
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 1 lingură plină cu ulei de măsline
- 1 + ½ lingură sirop de arțar (e ok și miere de albine)
- ⅓ – 1 linguriță sriracha
- 1 linguriță boia dulce
- sare/piper
- 3 linguri sau mai multe cu apă rece în funcție de consistența pe care vrei să o dai sosului
Dressing/sos de migdale cu suc de portocale
- 50 g fulgi de migdale (îți sugerez să le și prăjești puțin înainte într-o tigaie încinsă)
- 80 ml suc proaspăt de portocale cu tot cu pulpă
- 20 ml ulei de măsline
- 2 g ghimbir
- 2 căței de usturoi
- 1 lime – zeamă
- 1 lingură cu mărar tocat (opțional)
- sare/piper

Într-un vas încăpător amestecă bine apa cu sarea.
Îndepărtează frunzele groase de la varză. Taie varza (longitudinal) în opt felii egale. Cotorul verzei va fi cel care îți va ține frunzele într-o felie întreagă.
Pune feliile de varză în apa cu sare și lasă-le acolo cam 10 – 15 minute. Scoate feliile de varză și elimină cât mai bine apa. Și cel mai bine o elimini prin scuturare. Adică le scuturi pe fiecare pe rând. Zdrăvăn, dar eficient. Poți să te folosești apoi chiar și de hârtie de bucătărie.
Încălzește cuptorul la 180 grade C.
Pe o tavă de cuptor pune hârtie de copt. Așează în tavă, pe o parte, feliile de varză pe care le condimentezi. Ulei, apoi sare, piper, usturoi și cimbru. N-am trecut în lista cu ingrediente, dar ar mai merge și niște boia.
Pune varza la cuptor, la temperatura asta o să ai nevoie de vreo 45-50 de minute până e gata. Însă, foarte important, după primele 20 de minute, scoate tava din cuptor și întoarce feliile de varză pe partea cealaltă. Dacă vrei like-uri pe Insta, îți recomand să arunci la final niște pătrunjel creț peste varză. Sau poate că totuși tot ce ai gătit a fost doar ca să te bucuri de o mâncare bună și mai dă-le-ncolo de like-uri. Așa, foarte bine, îmi place cum gândești.
Cât stă varza la cuptor, poți să te ocupi de dressing.
Pe primul îl faci la lingură, adică amesteci toate ingredientele, mai puțin apa, într-un castron până se omogenizează complet. Foarte important, apa o pui abia la urmă, după partea asta în care ai omogenizat bine toate ingredientele. Pune o lingură de apă rece, două, amestecă, pune-o și pe a treia dacă simți că e cazul, consistența sosului îți aparține.
Al doilea sos intră la tocător/chopper/robot de bucătărie. Dar intră după ce tragi puțin în tigaie fulgii de migdale. Se poate și fără, dar o tigaie bine încinsă le potențează gustul.
Așadar, blendezi/toci totul la grămadă și iată sosul.
În limba română, varză rimează cel mai bine cu barză. În limba de sub cerul gurii, varza asta rimează cel mai bine cu un pahar de vin. Roșu? Alb? Nu știu. Sufletul să decidă, specialiștii să ne judece!

Miere de albine e pleonasm.
În rest…da, voi încerca.
Nu, nu e. Există niște furnici, o anumită specie, care fac miere. Deci miere de albine rămâne. 🙂