Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
FĂRĂ CARNE, PÂINE ȘI ALUATURI  /  17/05/2023

tartă sărată cu rubarbă și brânză de capră

by ciprian muntele
tartă sărată cu rubarbă și brânză de capră

E mult de povestit despre cum am ajuns să fac o tartă sărată cu rubarbă. Rubarba fiind o acritură folosită uneori inclusiv pentru ciorbă. Pentru acrit ciorba. Hai să zicem că am luat-o drept provocare. Prea la mine acasă, și în general, rubarba e folosită majoritar în deserturi. 

Am venit de curând acasă cu un braț de rubarbă de la Saschiz. Acolo unde planta asta are un statut cu totul special. Adică e apreciată, e respectată, e iubită și e folosită la adevărata ei valoare. Atât de mult încât oamenii de acolo i-au dedicat o sărbătoare anuală. Așa cum am spus și în deschiderea evenimentului, genul ăla de întâlnire locală pentru care merită să te urci în mașină, să iei cu tine pe cine ți-e drag și să te mai oprești în fața primului stand cu mâncare. 

Puțin din atmosfera de la Saschiz găsiți în pozele de aici. 

Pentru lucrurile bune care se întâmplă în Saschiz recomand pagina de aici. Pentru ce mai poți face dacă ajungi în Saschiz îți recomand articolul de aici.

E, și înainte să vă las rețeta asta de tartă sărată cu rubarbă, hai să povestim puțin despre ea.
Insist pe detaliul ăsta, tarta cu rubarbă e un preparat cu un ingredient acru în el, și chiar dacă eu aici am încercat să echilibrez pe cât posibil gusturile între ele, la fel de posibil e ca în final să ne întâlnim puțin sau deloc în același punct comun. Așa că înainte să faci rețeta, de preferat ar fi să o înțelegi. Încerc să îți explic cât pot eu de bine ce a fost în capul meu atunci când m-am apucat să fac o tartă sărată cu rubarbă. Explicațiile de mai jos ar trebui să te ajute să decizi dacă mergi pe mâna mea sau îți faci reglajele după gustul tău. Sau pur și simplu n-o mai faci deloc, ceea ce consider că e chiar o opțiune cinstită. Dar dacă te știi iubitor de gust acru în mâncare, eu zic că merită să-i dai o șansă. 

tarta-sarata-cu-rubarba-si-branza-de-capra
  • în primul rând, pentru cine nu știe mare lucru despre planta asta, și observ că-i destulă lume în această nedreaptă situație, rubarba e o plantă acră/acrișoară/acruță, cu o tentă ușor lămâioasă, folosită în special în bucătăria ardelenească, în general la deserturi. oamenii de acolo o numesc rabarbăr, unii cred că e un fruct, iar frunzele înțeleg că nu se mănâncă întrucât ar fi toxice. n-am testat, dar parcă nici n-aș. merg pe încredere. 
  • în al doilea rând, și de aici mai departe începem să ne concentrăm pe rețetă, cel mai important sfat pe care îl pot da e să ai răbdare. multă. dacă te apuci de ea, după ce-i gata, așteaptă ca tarta să se răcească. măcar câteva ore. am gustat tarta cât încă mai era caldă și m-a luat puțin de cap. mai ales pentru toată munca mea care părea pierdută. căldura tartei amplifică gustul acru din rubarbă. și asta nu e bine, oricât de acritură ai fi tu în suflet și-n simțire. ca să fiu sincer, eu am fost convins atunci că nu mai e nimic de făcut cu ea și că a doua zi, aia e, va trebui s-o arunc. că na, mi-a trebuit mie tartă sărată cu rubarbă. din fericire a doua zi am gustat din nou. în câteva secunde nu doar că mi-a revenit inima la loc, dar a și început să bată din nou. nu că tarta devenise ce trebuie între timp, dar s-a dovedit că e chiar una de succes. șapte persoane au încercat din tarta cu rubarbă, toată lumea a fost de acord că e bestială și că ea merită și trebuie să aibă drumul ei în viață. și uite că tocmai îl are.
  • rubarba trebuie curățată sau nu de coajă? aici depinde. în general, nu. practic, depinde de vârsta ei, dacă-i suficient de tânără, poți trece fără probleme peste chestiunea cojii. apoi mai depinde și de unde e ea luată. dacă-i din grădină din spatele casei sau din comerț, unde știm că traseul substanțelor care ajung pe plante e de multe ori incert. 
  • am lăsat pentru la urmă ce-i mai important. aici trebuie să detaliez. e vorba de echilibrul gusturilor pe care s-ar putea să vrei să ți-l reglezi singur conform așteptărilor tale. iar asta se poate face din combinația a două ingrediente, ai să le găsești mai jos pe toate. e vorba de rubarbă și de ceapa caramelizată. am să le iau pe rând. cantitatea de rubarbă sugerată de mine la ingrediente e de 200 g. aș zice că e limita de sus. dacă vrei să înțelegi ceva din ea, dacă vrei să te bucuri de aroma acrișoară a tartei, rămâi la cele 200 g. repet, toți cei care au gustat din tarta asta, răcită, toți au zis că e fix ce trebuie și că n-ar schimba nimic la ea. dacă tu însă crezi că e prea riscant, sugerez să mai tai cam un sfert din gramaj. dacă nu vrei să riști nimic, redu la jumătate cantitatea de rubarbă. pentru gramaj mai jos de atât nu cred că mai merită deranjul. o să ai probabil mici nuanțe acrișoare din care n-o să înțelegi mare lucru, mai tare încurci. îți asumi cantitatea mai mare de rubarbă sau mai bine n-o mai faci. apoi ar mai fi ceapa caramelizată, cea cu care vei contrabalansa gustul acrișor al rubarbei. inițial eu am folosit 600 g ceapă roșie pentru caramelizare. exact ăsta e și gramajul pe care l-am pus acolo. pare mult, și chiar poate fi multă, însă ține cont că ceapa asta în tigaie stă la foc mic câteva zeci de minute, ea se va strânge foarte tare așa că nu te îngrijora, mergi de la început cu exact cantitatea asta. dacă n-ai s-o folosești pe toată în tarta cu rubarbă, atunci e simplu, ce-ți rămâne pui la frigider și pentru câteva săptămâni poți s-o ții acolo pentru un viitor burger sau o carne prăjită. așadar, în tarta făcută de mine eu am folosit 200 g de rubarbă și cam jumătatea din toată cantitatea de ceapă caramelizată care mi-a rezultat din alea 600 g cântărite inițial. dacă acum ar fi s-o fac din nou, și sigur am s-o mai fac, cred că aș mai crește cantitatea de ceapă caramelizată, aș pune cam trei sferturi, dar aș mai scădea și cantitatea de rubarbă la vreo 180 g, poate chiar 150 g. dar aș face asta doar ca să înțeleg diferențele, nu pentru că nu aș avea încredere în varianta mea inițială. 
  • din ce am scris mai sus, cred că e destul de clar că rețeta asta e una deschisă. și că în timp ea va mai fi testată cu ajustările de care ziceam. dacă decizi să faci rețeta, în oricare variantă alegi tu, fie că adaugi, fie că elimini, fie gramaje, fie ingrediente, m-aș bucura tare să-mi lași un comentariu și să-mi zici cum a fost. cred mult în tarta asta și mă intersează orice fel de reacție. 
  • dacă te-am pierdut pe drum, dacă devine clar că pentru tine conceptul de tartă sărată cu rubarbă e dincolo de așteptările tale, dar în același timp parcă totuși ai vrea să încerci ceva cu rubarbă, cred că cel mai sigur ar fi să mergi pe drumul bătătorit al unui desert. îți recomand o prăjitură cu rubarbă și iaurt, o găsești aici. sau poți face o plăcintă cu rubarbă și căpșuni, cu care ai să rupi audiența, o găsești aici.
Ingrediente
(pentru o tartă cu diametrul 23cm)
 Aluat
  • 250 g făină
  • 150 g unt – rece, direct de la frigider
  • 1 ou
  • 1 lingură lapte – 15 ml
  • ½ linguriță sare – 2 g  
  • ⅓ linguriță pudră usturoi
  • ¼ linguriță piper negru măcinat
Ceapa caramelizată
  • 600 g ceapă roșie tăiată felii subțiri – gramajul aici e de la ceapa cântărită înainte de curățare, probabil tu o să rămâi cu vreo 550 g în final, depinde și în ce fel o cureți
  • 60 unt
  • 40-50 g zahăr brun
  • 2 linguri oțet balsamic 
Umplutură
  • 200 g rubarbă spălată și tăiată bucăți – cât o alună de pădure în coajă. despre gramajul pentru rubarbă am explicat mai sus.
  • 100 g brânză proaspătă de capră – o găsești în orice supermarket, la frigiderul cu brânzeturi, cel mai probabil fix la gramajul ăsta
  • 1 ou
  • 2 gălbenușuri
  • 250 ml smântână lichidă (32% grăsime)
  • sare 
  • piper
  • Ierburi aromatice: cimbru/ oregano
Mod de preparare
(tartă sărată cu rubarbă)
Pentru aluat
(la mixer)

Pune mai întâi făina, cu sarea, piperul, pudra de usturoi și untul tăiat cubulețe în bolul unui mixer static. Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se mărunțește în făină și amestecul are un aspect nisipos. Adaugă oul întreg, apoi laptele și continuă să mixezi până când aluatul se adună la un loc. 

Scoate apoi aluatul pe blatul pe care ai presărat puțină făină. Frământă aluatul de 3-4 ori cu podul palmei, apoi adună-l într-o bilă. Nu exagera cu frământatul aici, de 3-4 ori e suficient. Cu cât îl frămânți mai mult, cu atât el va dezvolta mai mult gluten. 

Aluatul format se poate întinde imediat. E suficient de elastic și de maleabil pentru a fi întins. Dacă nu ai experiență cu genul ăsta de aluat, îți recomand insistent să-l pui la rece timp de 20 de minute. Sau chiar la congelator pentru vreo 10 minute.

 (aluatul făcut la mână)

Poți face aluatul și cu mâna. Pune într-un bol făina, sarea, piperul, pudra de usturoi și untul tăiat cubulețe.

Frământă cu degetele cât să fărâmițezi untul în făină. Când ajunge totul să arate ca nisipul de la mare, sau pe aproape, te oprești. Formezi o adâncitură în mijlocul aluatului și pui acolo ca într-un cuib oul. Fără coajă că altfel îți iei tu zborul. Pui acum și lingura de lapte.
Încorporezi făina în lichid, mai întâi cu furculița, apoi direct cu mâna, până când începe să se formeze un aluat.  Odată adunat la un loc, poate fi frământat tot de 3-4 ori cu podul palmei. 

Teoretic, îl poți întinde imediat, practic îți recomand același lucru ca mai sus, să-l mai ții puțin la rece. 20 de minute la frigider sau 10 minute la congelator. 

Cum întinzi aluatul

Presără făină pe blatul de lucru și pe aluat apoi întinde-l cu un sucitor până când formezi o foaie cu grosimea 3-4mm și cu diametrul puțin mai mare decât tava în care va fi coaptă tarta. Eu am folosit o tavă metalică, cu pereți detașabili, cu diametrul 23 cm.

Așează foaia de aluat în tavă și presează bine pe baza și pereții ei. Apoi elimină marginile în exces. 

Înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță și apoi pune tava la rece. Vreo 30 de minute, timp în care și încălzești cuptorul la 180C.

După ce aluatul a stat la rece pune-l la copt în orb timp de 20 minute. Apoi alte 7 minute fără greutăți și hârtie de copt. Despre coacerea în orb a unui aluat găsești detalii aici. 

 Cum faci ceapa caramelizată

Încălzește untul la foc mic într-o tigaie suficient de încăpătoare. Detaliu foc mic e esențial de aici mai departe. Când untul e aproape topit, pune ceapa tăiată și tot pe același foc mic, cel mai mic, amestecă din când în când. 

După aproximativ 30 de minute, adaugă zahărul și oțetul balsamic. Amestecă în continuare, tot foc mic, cel mai mic, încă vreo 10-12 minute. N-am trecut în lista cu ingrediente, dar dacă simți, poți pune și puțină sare. Sau chiar piper. Scoate și dă deoparte.

Cum faci umplutura

Spală și taie tulpinile de rubarbă în bucăți relativ mici. Cât de cât mici. Dădeam eu mai sus ca reper dimensiunea unei alune în coajă.

 Într-un bol bate cu un tel gălbenușurile și oul până se omogenizează. Adaugă smântâna lichidă și bate în continuare cât să amesteci bine toate ingredientele. Condimentează cu sare si piper.

tarta-sarata-cu-rubarba-si-branza-de-capra
tarta-sarata-cu-rubarba-si-branza-de-capra
 Asamblare + Coacere

 După ce coaja de tartă s-a copt în orb, pune la baza ei bucățelele de rubarbă. Adaugă din loc în loc câte 1 linguriță plină de ceapă caramelizată. Pune cel puțin jumătatea din cantitatea de ceapă caramelizată, o poți pune și pe toată, alegerea îți aparține, am scris și despre asta în lista cu explicații de mai sus. 

Toarnă amestecul de ou și smântână lichidă peste ele. Apoi pune din loc în loc bucăți de brânză de capră și presară frunze de cimbru sau oregano.

Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de aproximativ 35 de minute. E gata când e rumenită și umplutura s-a legat.

Bine, ea e gata abia după ce s-a răcit. Abia atunci poți spune în sfârșit că ai făcut tartă sărată cu rubarbă. După care te aștept să vorbim despre asta aici în comentarii. Că eu îs și cam nevorbit.

tarta-sarata-cu-rubarba-si-branza-de-capra
View this post on Instagram

A post shared by Ciprian Muntele (@muntele)

Tags

  • aluat pentru tarta
  • ceapa caramelizata
  • rabarbar
  • rubarba
  • tarta
  • tarta cu branza de capra
  • tarta cu rubarba
  • tarta sarata cu rubarba

Navigare în articole

varză roșie la cuptor – pentru tine simt că mor
ciorbă cu coajă de pepene verde – acrită cu corcodușe

Related posts

tartă cu pancetta și roșii uscate. și o țâră de mălai
PÂINE ȘI ALUATURI, PORC  /  08/10/2017
by ciprian muntele  /  6 Comments

tartă cu pancetta și roșii uscate. și o țâră de mălai

Tartă cu sfeclă roșie, fenicul și brânză de capră
FĂRĂ CARNE, PÂINE ȘI ALUATURI  /  11/10/2021
by ciprian muntele  /  0 Comments

Tartă cu sfeclă roșie, fenicul și brânză de capră

tarte cu ceapă caramelizată și ouă poșate
OUĂ, PÂINE ȘI ALUATURI, PROIECTE COMERCIALE  /  11/05/2020
by ciprian muntele  /  0 Comments

tarte cu ceapă caramelizată și ouă poșate

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (6)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (32)
  • CARNE (56)
  • CIORBE (10)
  • CUPTOR (6)
  • DULCIURI (26)
  • ENDORFINE (17)
  • FĂRĂ CARNE (45)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (5)
  • GRĂTAR (2)
  • MIEL / OAIE (7)
  • ORGANE (7)
  • OUĂ (10)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (17)
  • PASĂRE (23)
  • PASTE (7)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (22)
  • PORC (26)
  • PROIECTE COMERCIALE (49)
  • REȚETE DE BAZĂ (16)
  • SFATURI (6)
  • SUPE (15)
  • TIGAIE (6)
  • VITĂ (15)
  • ZEMURI (4)
  • ZEMURI (26)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.