O să fiu sincer de la început, îmi doresc mult să vă conving să faceți pesto de leuștean. El e regele aici. Că la tagliatelle e simplu, se pun la fiert conform instrucțiunilor, acolo știm deja cum stau lucrurile, le-am făcut deja cei mai mulți probabil de zeci de ori, totul e clar.

În schimb, cu leușteanul e altă poveste. Pe care sper eu să o transform într-una de dragoste. Pe leuștean eu îl iubesc enorm și în continuare îl consider puțin nedreptățit în bucătăria românească. Deși, în mod paradoxal, vorbim despre planta asta cu un soi de mândrie atunci când vine vorba de gastronomia locală. Și chiar avem motive de mândrie, ciorbele cu leuștean sunt dumnezeiești. Cel puțin pentru moldoveni. Ardelenii, mândri cum îi știm, vor alege întotdeauna tarhonul.

Însă nedreptatea de care spuneam se leagă tocmai de faptul că în bucătăria tradițională românească, leușteanul a fost scos destul de timid dincolo de oala cu ciorbă.

Până că și Wikipedia descrie leușteanul drept un condiment folosit doar în “supe și alte feluri de mâncare”. Vă asigur că lista cu ‘’alte feluri’’ e lungă și merită pe deplin exploatată.

De fapt, cam despre asta e vorba în rețeta de aici, pesto de leuștean e provocarea pe care le-o fac celor care vor să experimenteze și să iasă din zona de confort. Și cu atât cred că e mai mare provocarea cu cât pasta asta e folosită cu niște tagliatelle. Când vine vorba de paste, sunt destul de puțini cei care se abat de la cele câteva drumuri deja bătătorite.

Așadar, pentru viteji, iată calea către fericirea leușteanului:

 • 80 g frunze leuștean-
 • 30 g frunze mentă-
 • 180 ml ulei de măsline-
 • 60 g parmezan
 • 2 căței de usturoi
 • 1 lingură cu miere
 • zeama de la o jumătate de lămâie
 • 50 g nuci coapte
 • sae
  Tagliatelle cu pesto de leuștean

Tradițional, pentru pesto se folosește un mojar cu pistil. Bine, tot în mod tradițional se folosește și busuiocul. De data asta, însă, tradiția acceptă compromisul, așa că în loc de mojarul cu pistil poate fi folosit un blender.

Mai întâi trebuie coapte nucile, le poți pune într-o tavă, la cuptor, sau pe o tigaie uscată și bine încinsă, pe aragaz. Oricare variantă alegi, ai grijă să nu le rumenești prea tare, asta ar influența gustul final din pesto și l-ar influența în rău. Pune câteva nuci în plus peste gramajul recomandat și mai gustă din când în când.

Amestecă frunzele de leuștean și mentă și toacă-le în blender cu zeama de lămâie. Pune apoi parmezanul, usturoiul, nucile, mierea și sarea, mixează în continuare, în timp ce torni uleiul de măsline, în fir subțire.

La final poți să mai condimentezi cu sare sau zeamă de lămâie, după gustul fiecăruia.

Fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe pachet, dar nu uita să pui sare în apă.

Tagliatelle cu pesto de leuștean

Amestecă tagliatellele fierbinți cu pesto și pune pe deasupra, în farfurie, câteva roșii cherry rumenite pe o tigaie grill cu sare și puțin ulei de măsline.

O singură sugestie mai am, nu pune de la început întreaga cantitate de pesto la paste. Are, totuși, un gust puternic, pentru multă lume probabil va fi ceva cu totul nou, așa că e mai bine să creșteți cantitatea treptat, după cum va simți fiecare că e nevoie.

Și dacă ajungi până în punctul ăsta, dă-mi voie să te felicit. Tocmai ai intrat în clubul select al leuștenilor!

O rețetă făcută, scrisă și gustată în proiectul Selgros Caută Pasiunea. Și eu zic că a și găsit-o.

Tagliatelle cu pesto de leuștean

Share

2 COMENTARII

 1. Ba eu vreau si leustean si tarhon si vreau si pesto cu busuioc, dar si cu patrunjel si ete ca o sa incerc si cu leustean, daca asa zici aici. Si cu nuci si cu caju si cu alune de padure. Ce-o fi cu discriminarea asta…

  In afara de coriandru, cum am zis si pe fb, pe el il discriminez… hmm…

LĂSAȚI UN MESAJ