Pentru consumatorii de seriale culinare sunt mari șanse să se fi activat, zilele astea, o poftă peste medie pentru niște tacos al pastor. Pentru voi, mai ales, e ceea ce am scris aici. Că eu știu bine prin ce treceți. În același timp, pentru o porție de tacos, fie al pastor sau nu, chiar nu-i musai să te uiți la seriale, pur și simplu după așa ceva se salivează din principiu. Și pentru voi e ceea ce am scris aici. Adică e pentru toată lumea, dar pare că suntem mai mulți când ne împărțim pe categorii.
Întâmplarea face că în urmă cu puțină vreme a fost lansat un documentar dedicat acestei rețete profund mexicane și care cam dă de pământ cu orice pofticios autentic. Taco Chronicle, ăsta e documentarul, de aici mi se trage.
Mi-am făcut lecțiile, iar despre tacos, înainte de a te apuca să faci asta la tine acasă, trebuie să știi câteva lucruri esențiale, adică despre cum se face taco la el acasă.
- e mai vechi decât îți poți imagina, vine din perioada Imperiului Otoman, l-au preluat libanezii, care l-au și dus în Mexic, iar localnicii l-au desăvârșit ulterior.
- a pornit cu carne de miel și oaie, dar în timp a fost completat cu carnea de porc. tot mexicanii au venit și cu tortilla.
- într-una dintre variantele de bază tacos al pastor se folosește sosul chipotle, care se face din ardei iuți, uscați și afumați, puși la fiert. ca să nu ne complicăm, la ingrediente am recomandat pasta de ardei iute, o puteți considera ca o primă blasfemie față de rețeta tradițională. facem repede o cruce cu limba și mergem mai departe, rețeta e foarte bună și cu mici abateri, important e să fim conștienți de ele. Și să nu punem la suflet.
- ca ingrediente de bază, pentru marinadă, atunci când facem tacos al pastor, n-ar trebui să lipsească chili, oțet, sucul de portocale și cel de ananas. dar suc de ananas natural, nu, Doamne feri!, zeamă din conserva cu compot.
- cât despre sos, sau salsa – spune-i cum vrei – zeama de lime și coriandrul sunt ca pinul de la card: fără astea nu se ajunge deloc unde trebuie, oricâte încercări ați face.
Ingrediente:
Carne și marinadă:
- 1 kg carne de porc (spată)
- 4 felii de ananas pentru cuptor
- 2 linguri cu pastă de ardei iute
- 1 lingură paprika (recomand afumat)
- 4 căței de usturoi
- ½ ceapă
- 120 ml suc de portocale
- 180 ml suc de ananas
- 50 ml oțet de mere
- 1 lingură oregano proaspăt
- 1 lingură cimbru proaspăt
- 1 lingură piper proaspăt măcinat
- 1 lingură chimion măcinat
- sare
Salsa:
- 250 gr roșii cherry (alea tigrate sunt perfecte aici)
- ½ ceapă
- 2 căței de usturoi
- ½ linguriță de chili
- 2-3 linguri cu suc de ananas
- sare
Pentru Tacos
- 8-10 tortillas cu diamterul de 16 cm
- coriandru proaspă, tocat
- ½ ceapă tocată
- lime
- felii de ananas, aprox. 1 cm grosime, coapte pe grill/grătar
- carnea tăiată bucăți mici după prepararea ei la cuptor
Carnea se taie felii de aproximativ 1,5 cm grosime. Ingredientele pentru marinadă se pun la blender și se mixeaxă până iese o pastă vâscoasă în care carnea va sta la rece, acoperită cu o folie, cel puțin 4 ore. Recomandat ar fi să stea vreo 10-12 ore, adică peste noapte.
Ulterior, după marinare, carnea se poate găti pe grătar, în tigaie sau la cuptor. Am ales ultima variantă, pe asta o recomand eu. Din imaginile de mai jos cred că se înțelege destul de bine modalitatea de împachetare a “monstrului”. Cu cât feliile de ananas și carne sunt mai mari în diametru, cu atât stabilitatea proțapului va fi, la rândul ei, mai mare.
Aranjamentul e simplu. Două felii de ananas la baza proțapului, o frigăruie cu vârf ascuțit în sus, în care se înfig, pe rând, feliile de carne, șterse ușor de marinada de pe ele. Se închide deasupra cu alte două felii de ananas și să se dă la cuptor, 180 de grade, pentru cel puțin 80 de minute. Depinde aici de forța și abilitățile cuptorului vostru.

E gata atunci când încep să apară margini de carne ușor arse. Se scoate mini-proțapul pe un tocător și cu un un cuțit mare și bine ascuțit începi să te joci de-a șaormarul și să tai carnea în fâșii subțiri.

Cât e carnea la cuptor, ai timp suficient să te ocupi de sos. Care e simplu de făcut. E nevoie de o tigaie grill bine încinsă pe care se pun roșiile și ceapa felii. Când încep să apară urmele de la grill, pune într-un blender toate ingredientele, iar un mic secret, pe care nu l-am trecut în lista cu ingrediente, dar pentru că ai ajuns până în punctul ăsta meriți să știi asta, pune o jumătate de linguriță cu zahăr. O să-i faci foarte bine cu asta sosului.
Ești aproape gata, un singur lucru mai e de făcut, frige pe grill și feliile de ananas. Pe care ulterior le tai în cuburi mici, ca niște zaruri.
Pentru împachetarea finală, tot ce îți mai rămâne de făcut e să încălzești tortilla într-o tigaie bine încinsă, apoi le umpli cu carne, cu ananas, sos, pune și puțină ceapă, nu uita de coriandru, e făcută pentru coriandru rețeta asta, stoarce niște lime pe deasupra, pliază în două și asigură-te că ai o farfurie imediat sub bărbie, o să te cam lingi pe degete. La propriu.
Tacos al pastor este al doilea preparat din food track-ul meu imaginar, o călătorie la fel de imaginară pe care o fac pe harta culinară a lumii împreună cu Selgros Caută Pasiunea. După ce data trecută am testat empanadas. Și mai urmează.

[…] să fie Marocul, după, firește, chiftele marocane cu sos. Dar au mai fost și după niște tacos al pastor, au fost chiar și după empanadas sau pachețele de primăvară, iar călătoria e departe de a se […]