Eu le-am zis sarmale în foi de ștevie, Radu Anton Roman le zice găluști, că el mi-a fost inspirație și de data asta, el le-a făcut cu brânză dulce, eu le-am făcut cu urdă. Și niște mici modificări care le-au dus la un nivel de la care e bine să nu te apleci foarte mult în afară, că riști să te ia cu amețeala.
Le-am făcut inițial ușor neîncrezător, primisem niște ștevie de prin vecini, ceva trebuia să fac cu ea, așa că am luat la răsfoit toate cărțile mele cu rețete, iar ceea ce a ieșit de aici a depășit orice așteptări. S-a mâncat din picioare, la botul calului, iar la urmă a rămas o singură întrebare chinuitoare și apăsătoare. De ce am făcut atât de puține? Întrebare care atârnă mai departe, până în zilele noastre.

Până la rețetă, câteva precizări.
- cum spuneam, RAR folosește brânză dulce de vaci, eu am ales urda și cred că bine am făcut.
- față de rețeta originală, am mai pus în compoziție mărar, cimbru și niște paprika afumată. din nou, cred că tare bine am făcut și de data asta.
- el zice în rețetă că ar fi nevoie de 1 kil de frunze de ștevie. eu am făcut totul la jumătate, că juma de kil de ștevie am avut, în final m-am ales cu 28 de sarmale, care-s micuțe, dar și cu multă ștevie rămasă. așa că ia cantitatea de ștevie ca reper relativ, e destul de multă, dar mai bine să-ți rămână frunze în plus, decât umplutură pe care să n-ai cu ce s-o învelești.
- o întrebare pe care o primesc uneori, e ok dacă pun ulei în loc de unt? e ok, dar e păcat. mare păcat.
- am primit comentarii cum că asta ar fi dragavei, care-i o rudă a șteviei. atât cât mă pricep eu, dragaveiul are frunzele mult mai crețe, mie mi se pare că e evidentă diferența, pe de altă parte, moldovean fiind, nici nu vreau să mă apuc acuma să fac revoluție în bucătăria oltenilor, pe care eu o prețuiesc, deci accept că ar putea fi și dragavei.
- pentru carnivori, recomand rețeta cu sarmale de la moldova. e aici.
INGREDIENTE:
(pentru umplutură)
- 800 g – 1 kg ștevie
- 2 cepe medii
- 300 gr urdă
- 100 gr unt
- 130 gr orez spălat bine în câteva ape
- 2 lingurițe cu frunze de cimbru proaspăt
- 2 linguri mărar proaspăt și tocat mărunt
- 2 lingurițe paprika afumată
- sare
(pentru sos)
- 300 ml suc concentrat de roșii
- 1 linguriță zahăr
- 120 ml vin alb
- sare
- piper

Frunzele de ștevie se spală și se opăresc, părți din ele, pe rând, într-o oală cu apă fierbinte, aproximativ 4-5 secunde, dar nu mai mult, că altfel praf se fac. Se pun imediat sub jet de apă rece și se lasă la scurs într-o sită. După ce se răcesc, nervurile prea mari se pot tăia, acolo unde e cazul, dacă e cazul.
Se pune ceapa la călit pe foc mic, cu unt, 3-4 minute, după care se adaugă și orezul, pentru încă vreo 8-10 minute, tot foc mic în continuare.
Pune în final urda, mărarul, cimbrul, paprika și sarea, amestecă, omogenizează bine și lasă deoparte.
Cu încărcătura asta umple fiecare frunză de ștevie ca pe sarmale. Le așezi apoi în oala pentru copt, cu capac, acuma tare bine ți-ar prinde o oală de lut, iar peste ele torni sosul din amestecul ingredientelor de mai sus.

Dă la cuptor, la 160 de grade, pentru măcar vreo 3 sferturi de oră. Nu uita să le lași sub capac.
RAR recomandă iaurt și telemea rasă pe deasupra. Eu recomand doar să-ți urmezi instinctul. Care instinct s-ar putea să-ți zică aici că nu mai trebuie nimic pe lângă ele. Sunt foarte bune așa. Și de ce să te mint, chiar sunt.
