Am făcut de ori două roșii uscate toamna asta. Greu de spus dacă mai există ceva care să fie într-un raport atât de perfect între simplitate și efect. Rețeta asta, de altfel, poate fi întinsă în doar câteva cuvinte.

Un kil de roșii bine coapte, să zicem prunișoare, se taie în două, se pun într-o tavă la cuptor, pe hârtie de copt, 90-100 de grade, 4-7/8  ore, se dau cu ulei de măsline, sare, se scot, se pun în ulei de măsline în borcan, se mănâncă cu mâna și cu gura până pocnești. Adevărul e că n-o să pocnești, că dintr-un kil de roșii abia de îți iese de un borcănel amărât. Dar amărâtul ăla îți va face ție viața mult mai frumoasă.

Na, cam asta-i tot. În mare. Pentru că urmează detaliile. Când am făcut prima oară roșii uscate, luna trecută, am primit mai multe mesaje cu câteva sfaturi tehnice. În plus, am învățat și eu în mod direct câteva lucruri. Cum ar fi:

 • usturoiul care a stat în tavă nu e bine să-l pui ulterior și în borcanul cu ulei. dacă ai ales să-l pui în cuptor, îl arunci în final. se poate și fără pic de usturoi în timpul coacerii, dar adăugat ulerior unul proaspăt în borcan.
 • roșiile trebuie să aibă aceeași dimensiune. sau să fie cât mai apropiate ca mărime. altfel se vor usca diferit. pe încercatelea.
 • unii scot sâmburii, alții îi lasă acolo. dacă îi scoateți, procesul întreg de uscare va dura mai puțin. decizia vă aparține, gustul nu se schimbă cu nimic.
 • nu puneți două tăvi deodată în cuptor, am făcut asta prima oară, au ieșit diferit, nimic grav, dar pentru perfecțiune ideal ar fi să existe o singură tavă în mijlocul cuptorului
 • în tavă se pune hârtie de copt peste care se așează roșiile.
 • sarea pusă peste roșii ajută nu doar la potențarea gustului, ci și la deshidratarea lor mai rapidă.
 • nu uitați să tăiați partea uscată de la capetele roșiilor.
 • cimbrul verde sau busuiocul merg perfect aici. frunze mărunțite presărate la început peste roșii. e ok și fără.
 • un kil de roșii tăiate în două, cam cât un ou mai mititel, încape într-o tavă normală de cuptor. ușor înghesuite, dar încap. la final oricum se vor strânge foarte mult.
 • pentru a elimina umiditatea din cuptor, în ușa cuptorului se pune o coadă de lemn de la o lingură. dacă afară e toamnă, a cam venit frigul și ăștia încă n-au dat căldură, toți ai casei or să vă iubească.
 • temperatura trebuie să fie de până în 100 de grade. eu le-am făcut la 90 de grade, cu tot cu semințe, totul a durat 7 ore.

Și mai e un detaliu, în cazul meu. Le-am făcut la cuptorul de la aragaz. Habar n-am cât consumă un cuptor electric și nici dacă timpii ar fi aceeași. Dar știu sigur că rezultatul e unul fabulos. Și ar fi un mare păcat să fie ca totul să fie raportat la costuri sau timp cheltuit. Pur și simplu trebuie să faceți roșii uscate măcar o dată-n viață. Apoi o să știți singuri dacă merită sau nu efortul mai departe.

rosii uscate la cuptor

Share

4 COMENTARII

 1. arata super bine. O sa incerc si eu in weekend, ca erau de ceva timp pe lista de TODOs :).
  Sa verific daca am inteles bine, usa cuptorului sta putin intredeschisa pe tot parcursul operatiunii ca sa elimini umiditatea din cuptor?

  • Exact aşa. Crede-mă, dacă temperatura e setată corect de la început, aşa va rămîne tot timpul. Îţi trebuie doar un termometru pentru cuptor. Sigur nu aş face asta doar din ochi. Şi chiar dacă e cuptor electric, un termometru dintr-ăsta e foarte bun când ai nevoie de precizie.

LĂSAȚI UN MESAJ