Cred foarte mult in rețeta asta de mâncare de urzici și leurdă. Cred că ar putea fi varianta câștigătoare pentru cei care fug de urzici precum fug veganii de jumări. Pe nedrept, adică.
Și chiar îmi permit să cred asta, după ce auzi la tine în casă, în decurs de doar două ore, că ”eu nu mănânc așa ceva niciodată” și apoi că ”ăsta e cel mai bun lucru pe care l-am mâncat primăvara asta”. Știi că ai făcut ce trebuie.
De altfel, rețeta asta de mâncare de urzici și leurdă o recomand mai ales celor care încă n-au stabilit o relație în primul rând cu urzicile. Știu că nu-i o relație simplă. Am fost acolo, în filmul ăsta. Sclifoșenie – Începuturile.

Înainte însă simt nevoia să fac niște precizări.
- sunt, într-adevăr, două momente ceva mai complicate, dar pe care dacă le depășești, te asigur că apoi nimic nu îți mai poate sta în cale.
primul ar fi curățatul de urzici. durează mult, nu doar că îți cresc urechile până termini, dar îți și cad de la cât îți cresc. ba te mai înțepi și la mâini. pentru partea cu plictiseala există muzică. pentru partea cu înțepatul există însă soluții. ai doar nevoie de două mănuși chirurgicale. și îți recomand să faci în felul următor. toate urzicile grămadă, înainte de a fi spălate, le pui în chiuvetă. e important să ai urzici cât mai uscate. și prospete, evident. de-a stânga și de-a dreapta pui două vase, unul dintre ele să fie cât mai încăpător. în cel din dreapta pui codițele groase și ce bălării mai găsești tu printre frunzelea alea, în cel din stânga, ăla încăpător, pui frunzele curate și curățate. în medie, la 800 gr urzici cumpărate din piață, cam 200 gr sunt resturi sau burieni care trebuie aruncate. abia după ce le cureți poți să le și speli. - apropo de curățatul de urzici. despre urzicile astea proaspete, apărute la început de primăvară, unii ar zice că nici nu mai trebuie curățate. am făcut o postare despre asta, am pus o poză cu ceea ce rămâne de la curățarea unor urzici dintr-astea tinere, de primăvară. te las pe tine să decizi, după ce vezi poza acolo, dacă vrei sau nu să le cureți. postarea o găsești aici.
- nu vreau să te descurajez, dar trebuie să insist. să cureți urzici e un proces al naibii de plictisitor. dar tot cred că e un pas peste care eu n-aș sări și nici nu l-aș trata superficial.
- asta ar fi prima parte nasoală. a doua, iar aici totul ține doar de tine, ar fi mirosul de urzici puse la fiert. n-o să-ți zic a ce-mi aduce mie aminte aroma aia, nu vreau să te sperii, dar serios că te înțeleg. însă știu și că se poate. eu sunt dovada că se poate. în urmă cu niște ani mai degrabă miroseam amoniac decât urzici fierte. de-aia zic, se poate.
Așa, să nu uit, totuși, de ce ne-am adunat cu toții aici.

INGREDIENTE:
(mâncare de urzici cu leurdă)
– 600 gr de urzici curățate (ar trebui vreo 800 gr cu totul, așa cum, ziceam mai sus, după curățare cam 200 gr se aruncă)
– 3 legături de leurdă, cam 150 de grame în total
– 1 legătură de untișor, a mea folosită aici era măricică, avea 80 de grame
– 1 ceapă medie curățată și tăiată mărunt
– 2 căței de usturoi tocați mărunt (să nu treci peste ăștia, au rostul lor, chiar dacă leurda e și ea tot un fel de usturoi, mergi pe încredere)
– 200-230 ml smântână de gătit
– nucșoară proaspătă, cam o treime dintr-un bob (îți recomand să ai bobițe de nucșoară în casă, se dau ușor la răzătoare și nici nu e scumpă)
– sare, piper
– o lingură cu ulei
– 40 gr unt
– 50-70 gr parmezan ras
– sare/piper

Pune apă cu sare la fiert într-o oală mare. Când fierbe apa, pune urzicile și lasă-le la bolborosit preț de vreo 4 minute, foc mediu. Cu un minut înainte de a le scoate, pune la fiert leurda cu untișorul. Nu uita să le speli și să elimini codițele înainte.
Scoți apoi tot borhotul ăsta într-o sită – îți recomand să nu arunci toată apa din oală – peste care torni apă foarte rece, pe toate părțile. Când toate frunzele alea s-au răcit complet, storci – fără să le distrugi – apa din ele.
Mai departe ai două variante. Blender sau cuțit.
Varianta blender
După ce ai stors binișor verzitura aia, o pui într-un bol vertical pentru blender unde le și pasezi. Pe parcurs mai adăugi vreo două polonice mari cu zeama rămasă din oală, de la fiert. Sper că m-ai ascultat mai sus și ai păstrat zeamă din oală. Iar de nu, aia e, pui niște apă. Pui orice, că o să mai ai nevoie de lichid. Poți să pui și stock de legume. Doar nu exagera cu lichidul, că tu până la urmă poți pune cât vrei tu, doar ține cont că la mâncarea asta se folosește furculița, nu lingura.
Varianta cuțit
Scoți frunzele stoarse pe un tocător și mai departe bănuiesc că-i destul de evident ce ai de făcut. Le toci fix ca pe mâncarea pentru rațe. Doar că-s pentru tine. La fel ca și mai sus, lasă două polonice cu lichid, pe care însă o să-l pui în tigaie, la călit.
Apropo, blender sau cuțit, ambele variante sunt foarte bune, depinde doar de cum vrei tu să arate la tine în farfurie.
Mergem mai departe, hai că mai ai puțin.
Călești ceapa tăiată în ulei și unt, vreo 4-5 minute, foc mediu. După care verși în tigaie tot verdele ăla crud la care ai muncit mai devreme.
Amesteci și omogenizezi, foc mediu și mai degrabă spre spre micuț. Acuma decizi dacă mai vrei sau nu lichid. Deși dacă ai tăiat frunzele la cuțit, cum ziceam mai sus, nu că vrei, trebuie să mai pui lichid. Pune apoi usturoiul tocat și nucșoara rasă. Amesteci totul bine, urmează smântâna. După care a vine sarea, vine și piperul, poate să mai vină de exemplu niște boia, dar mai vine și o ultima învârteală pentru desăvârșire. Înainte să stingi focul, sau chiar și după ce l-ai stins, dă-i cu parmezan ras. Ăsta de fapt schimbă totul. În bine.
Îți recomand și un ou poșat peste, găsești tehnica poșării aici.
Mâncare de urzici și leurdă, asta e o rețetă care la final nu merită însă lăsată așa, pe sec. Fă rost de un vin bun. Ai muncit atâta să ajungi aici, meriți.

Hai sa avem pofta! Recunosc, m ai dat gata și presimt ca o sa mi placa….mda parmezanul ala schimba multe. Dau de veste după dacă mi a ieșit. De nu, vin peste tine în drumul taberei cu tot ce trebuie 🙂
Te rog, sunt curios. 🙂
Intr-adevar, părerile despre urzici sau ciorba de burtă nu prea sunt indiferente. Ori esti înnebunit după ele ori sa nu le vezi. Moderații sunt puțini.
Însă mă surprind mult cei care mănâncă urzici, dar sa nu audă de spanac, sau invers.
P.S. Dar un boț de mămăligă nu dădea bine la minunea asta? Ha?
Dădea cel mai bine. 🙂
E ce sa spun! Am incercat sa fac urzici saptamana trecuta si am dat-o in bara. Le-am fiert prea mult! Ziceai ca sunt un curcan in devenire… asa mirosea.
Sunt curios cât ai fiert la ele.
A da! Eu am facut un dezastru!
Am găsit răspunsul la întrebarea „ce a fost mai întâi: oul sau găina?”. Urzicile!
Aaaaaaa
Deci aşa!!!! Nu îmi închipuiam ce vei prezenta dar are tare mult sens ce se întâmplă acolo și sper să găsesc urzicile și leurda ca s-o încerc și eu!!!
Mulțumesc!
Data viitoare incearca cu usturoi verde, de-ala care parfumeaza hala in Obor si drobul de miel, + 1 legatura de leustean proaspat! p.s. cu parmezan nu am incercat, merci de idee! Acu’ daca stau sa ma mai gandesc cred ca iese o pasta cu ricotta…
Data viitoare, in loc de parmezan, baga hrean ras! 😉 Prietenii stiu de ce!
Pe asta cu hreanul am pus-o deoparte, mi-am făcut un draft cu idei pe care le mai citesc prin comentarii. I love hrean, am încredere că va fi ce trebuie.
Tata bea zeama aia in care fierbe urzicile (fără sare), crede el ca e buna la toate. Eu DECAT ma clătesc pe cap cu ea.
Legendă sau nu, dar sunt mulți oameni convinși de efectul ușor miraculos pe care îl are zeama asta. Ceva or fi știind ei. 🙂
Singura diferenta la reteta ta e ca eu prajesc leurda maruntita in ulei incins.
Si da, apa de la fiertul urzicilor nu se arunca, face minuni pentru par.
OK, le-am facut si au iesit bine 😉 N-am avut untisor, cred ca nu-i suficient de dorit pe lanoi ca sa se oboseasca cineva sa culeaga sau sa aduca in piata. Am folosit smantana din piata, nu egaleaza niciuna din comert gustul de smantana de la tarani. Cat despre miros – e un miros de buruiana, e chiar OK fata de alte mirosuri de fierturi din plante 😀
Dezamagit insa de cantitatea mica ce a rezultat (normal) am hotarat ca a doua zi sa fac si un bors. Pe langa urzici am pus si o legatura mare de stevie. Apa de urzica de ieri? – parte din ea intrat in borsul de azi, de ce sa irosim? 😉 Borsul de putina suficient de acru si o legatura de leustean uscat si a iesit suficient de bine. Spre deosebire de alte dati am pescuit verzeala dupa cateva minute de oparit si am pus-o la loc dupa ce am racit zeama. Nu mai inteapa dar sunt mai ‘chewie’ si asta-i bine 🙂 Mi se pare ca in bors se simte mai bine gustul de buruiana al urzicii, mai bine decat in mancarici si cu siguranta mai bine decat in cea cu leurda.
Să fie-ntr-un ceas bun! Mersi de mesaj! 🙂
Nu e bine. Prea putine urzici in farfurie .Si farfuria nu-i prea adânca
Asta e o observație cu care nu mă pot lupta, recunosc.
Le-am făcut. Fără unt și smântână, doar sare, piper și leurdă. Și leuștean, urzicile fără leuștean sunt ca ciorba de cartofi cu tarhon fara cartofi și tarhon. Dacă a mâncat fetița mea de 4 ani înseamnă că sunt bune.
Salut. Nu am încercat rețeta, mi se pare excelentă… dar cu toate astea voi schimba ceva și anume: după ce voi pasa urzicile… nu pun zeama deloc peste ele. Le voi cali peste ceapa călită, apoi pun usturoiul și mai călesc puțin… apoi completez cu zeama de urzici funcție de câți suntem la masă.
Restul rămâne neschimbat cu excepția nucsoarei care va lipsi cu desăvârșire.
Provin dintr-o zona a Ardealului unde se consuma urzici tot timpul anului.
Bunii le adunau din vreme și surplusul era uscat la umbra și ținut în fânar in săculeți de rafie până iarna târziu.
Mulțumesc pentru idei!
Am incercat,foarte buna a iesit mancarica de urzici,mancarica pt ca au iesit prea putine 🙂 Le-am asortat cu ou de tara si cu lipii cu faina integrala ( foarte bune si lipiile ,mi-au iesit si ele ) si evident cu tuica dupa. Multumesc pt retete !
Am facut-o! Delicioasa, parca nu-mi ajunge! Nu am avut untisor, am pus spanac proaspat, foarte fraged. Data viitoare sper sa gasesc si untisor.
Multumesc pentru reteta.
[…] o rețetă cu leurdă aici. Care e și cu urzici. Și încă una tot cu leurdă aici. Asta e și cu leuștean. Și vor mai […]
Am cautat o reteta cu urzici ,delicioasa si am gasit ! Extraordinara ,am facut-o exact dupa reteta ta ,in plus am facut si mamaliga !Multumesc pentru idee !
Am făcut!
Delicioase , mi- a plăcut ideea cu nucsoara !
Super bune !
Fac si namaliga 🙂
Dacă mai puneti si o lingura de mălai și apă se fierb înca puțin și ies super cremoase si suficiente pentru 4 persoane, asezonate cu ouă, o bucată de brânză de la țară și o linguriță de smantana langa, poftă bună!
Genial!
A trebuit să mă mut în Belgia să redescopăr urzicile.
Rețeta e demențială. I-am lăsat p’ăștia mască.
Mâine încerc și variantă lui Lăzvy, da’ nu cred că are cum să câștige. Sau cum s-ar zice… “morning glory, morning glory, la urzici e mai bun Muntele”
Mulțumesc!
P.S. Urmeaza “cei” mici…