Face casă bună combinația asta de humus cu sfeclă roșie. Și îți face ție casa bună când îți vin oameni la masă. Și vrei să le pui rapid ceva de mâncare. Așa, de încălzire, pe antreu și voie bună. Deci humus cu sfeclă roșie să fie.
E varianta aia de mâncare pe care o faci extrem de rapid, între telefonul prietenilor în care te anunță că pleacă spre tine și momentul în care ei chiar ajung la tine. Dacă ești suficient de agil, poți să faci rețeta asta și în cel mult cinci minute.
Ține cont de câteva lucruri:
- că te apuci să faci humus cu sfeclă roșie rețeta pe viteză sau că o faci din timp, pe liniște, îți recomand să folosești năut la conservă. am ani buni de când folosesc doar năut la conservă, nu mai renunț la așa ceva neam. o singură dată am fiert năut, mulțumesc, nu. prea mare bătaie de cap. și să fiu sincer, îmi place mai mult așa. dacă e prima oară când te întâlnești cu năutul, îți recomand să încerci ambele variante, măcar ca experiență. dar șanseșele să rămâi la conservă sunt foarte mari.
- tahini – pasta de susan -, pe care îl găsești cam la toate magazinele mari sau în cele cu specific oriental, trebuie foarte bine amestecat înainte să-l pui cu celelalte ingrediente. în general tahini e o pastă care se segmentează în două texturi, una vâscoasă care se lasă la fund și partea lichidă care rămâne la suprafață. de-aia și trebuie să le mixezi bine înainte de a ajunge în rețeta ta.
- dacă vrei o variantă de humus mai aromată, față de ce am folosit eu pentru rețeta de humus cu sfeclă roșie de mai jos, îți recomand la ingrediente să mai folosești chimion sau zatar. la chimion vezi că ai diferența față de chimen descrisă aici. ideal ar fi să-l prăjești mai întâi într-o tigaie fără ulei. asta cât să-și elibereze aroma, cel mult un minut. abia apoi îl macini. poți face asta cu un mojar. despre amestecul de condimente pentru zatar poți citi aici.
- indiferent de ce variantă sau combinații folosești, un singur lucru va rămâne constant în orice rețetă de humus din lumea asta, cu sau fără sfeclă roșie. lipiile. un humus fără lipii e ca parizerul fără franzelă.
INGREDIENTE:
(humus cu sfeclă roșie)
- 400 g năut (la conservă)
- 2-3 linguri de zeamă din conservă
- 2-3 linguri cu ulei de măsline
- 100 g sfeclă roșie fiartă (recomand sfeclă roșie vidată, dacă tot suntem pe varianta turbo-viteză)
- 3 linguri pline cu tahini (pastă de susan)
- un cățel mare de usturoi – sau doi
- zeama de la jumătate de lămâie
- o linguriță cu boia dulce
- sare
- semințe de susan – albe și/sau negre, semințe mixte
Strecoară năutul, din care păstrează alea două linguri de zeamă. Concentrează-te bine acum la început, am comis-o de câteva ori, am strecurat toată cantitatea de năut fără să mai păstrez lichid. Nu-i un capăt de țară, dar e important.Și apropo, poți păstra deoparte mai mult de două linguri, că e posibil să vrei un humus mai lichid. Însă nu exagera că s-ar putea să-ți iasă în loc de humus niște smoothie cu sfeclă.
Taie sfecla în cuburi, usturoiul poți să-l lași întreg sau îl toci înainte, depinde cât de bun îți știi mixerul. Pune toate ingredientele în cupa unui blender, mai puțin semințele, și pasează totul cât mai fin. Surpriză, dar asta e tot.
Doar semințele mai trebuie prăjite puțin pe o tigaie bine încinsă, complet uscată, fără urmă de ulei sau grăsime pe ea. Grijă mare să nu le arzi. Și acum chiar că asta e tot.




Bun… nu îmi place humus-ul. Deloc… Consistența aia pământ-oasă mă înspăimântă.
Treaba e că eu sunt la a 5-a încercare de făcut lipii în casă. Dezastru… Ies tablă.
Aşa că prezint mare interes pentru continuarea acestei poveşti. Va fi, nu-i aşa?
Mulțam fain şi spor în toate!
Va fi foarte sigur. 🙂
Am incercat hummus in 3 variante(pe langa carianta clasica): cu sfecla rosie, cu dovleac copt si cu masline verzi. Mai am sa incerc cu mazare 🙂 Pana acum cea mai faina mi s-a parut varianta cu masline verzi.
Dar câte nu se pot pune. Condiția, zic eu, e ca năutul să rămână ingredientul principal/dominant.
Muntele, ai si reteta pentru lipii? 🙂
Daca te ajuta, tot aici pe blog, de la cineva care a lasat un comentariu, am gasit o reteta de tortillas care pt mine a fost ok.
„Bogdan 25th May 2017 at 19:25
Salut. Uite o reteta simpla simpla pentru tortillas : 250 g faina, 150 ml apa, o lingura ulei de masline si un praf de sare. Framanti aluatul, il portionezi si modelezi in forma de bila si il lasi vreo 10 minute acoperit. Apoi il intinzi subtire si il coci 2-3 minute maxim pe fiecare parte. Din reteta asta ies 10 tortilla bune pentru o tigaie de 22 cm.”
Ce sos tahini folosesti?
Cred că în ultimii ani am luat doar de la Obor, de la magazinul de sus cu mirodenii.
Buna seara!
Cu ardei copti, de preferat rosii, rezulta o pasta minunata!
Multumim mult pentru retete!
[…] La noi acasă lipiile se mănâncă de obicei cu humus, așa cum îl face blogul colocatar din casă. Rețeta lui de humus o găsești AICI. […]
[…] ulei și nici să-l acoperi.Între timp, curăță de coajă năutul din conservă. În general nu insist pe detaliul ăsta, dar aici e necesar. Apropo, prefer întotdeauna năut la conservă, fără alte […]