Acuma serios, pe căldurile astea, chilli con carne ne trebuie nouă? Păi chiar așa, fix pe căldurile astea, cât mai mult chili con carne. E fix ca în mijlocul iernii, mie îmi face bine să mănânc înghețată când e frig. Așa și pe caniculă, cui pe cui scoate, zic să fie niște chili. mult chili con carne.

INGREDIENTE:

  • 500 gr carne tocată, amestec porc cu vită
  • o ceapă mare tocată
  • 2 căței de usturoi tocați, poate chiar 3
  • 150 ml vin roșu sec
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 1 cutie 400 gr roșii cuburi în bulion
  • 2 ardei iuți – dar chiar să fie iuți, să te zguduie puțin la limbă
  • 1 linguriță chimion boabe măcinate
  • 1 linguriță coriandru boabe măcinate (folosește un mojar pentru amestecul ăsta de condimente)
  • 1 linguriță boia iute
  • 300 gr (aproximativ) fasole roșie boabe din conservă (cutiile cu fasole au gramaje diferite, fie ea cantitate netă sau brută, de-aia am dat o aproximare a cantității nete pentru rețeta asta)
  • porumb boabe din conservă, recomand cel mult 100 gr, e suficient aici
  • coriandru verde, opțional, că știu cum e aici, fiecare după posibilități în relația cu planta asta
  • sare/piper
  • lime
chili-con-carne-reteta-cu-vin-rosu

Până la partea de lucru, hai să lămurim puțin niște chestiuni tehnice. 

  • conform istoriei, mâncarea asta are la bază carne de vită. recomandarea mea este amestecul de vită-porc, am serioase motive să cred că e mai bine așa
  • tot conform rețetelor tradiționale, în chili con carne vei găsi, inevitabil, mult chili, inclusiv semințe de chili pe lângă ardeii iuți. cred că nivelul de iuțeală e o treabă foarte personală, ingredientele care dau iuțeala în mâncare sunt de obicei alegeri pe care le facem instinctual, în funcție de istoricul fiecăruia.
  • și totuși, n-aș lăsa partea asta cu iuțeala doar la nivel de cum vrea fiecare, mâncarea asta dacă nu-i măcar ușor peste de medie de picantă, serios, păcat de toată munca. iuțeala aici nu e pe moft, pur și simplu rețeta asta se cere să fie așa.
  • eu recomand vin roșu în rețetă, dar merge la fel de bine cu niște supă stock.
  • porumbul e opțional și îl recomand în cantitate mică, oricât de mult am iubi noi porumbul din conservă. fiind foarte dulce, dacă devine gust dominant, ăsta reușește să ne deturneze complet de la scopul inițial.
  • insist ca în rețetă să fie chimion și nu chimen. diferența dintre ele o găsiți aici.
  • pentru poza de final pe Insta, nu uita să pui deoparte câteva felii de ardei iute, alege unul verde și unul roșu, câteva boabe de fasole și porumb direct din conservă. și frunze de coriandru sau pătrunjel și cam atât.

Călește într-o tigaie cu pereții înalți, foc mediu, ceapa, usturoiul și ardeii iuți. 2-3 minute. O lingură cu ulei aici e suficientă. 

Adaugă toată carnea și amestecă până o spargi în bucățele cât mai mici. Un fel de bulgărași de carne tocată. Condimentează acum cu sare, piper, coriandru, chimion și boia iute. Călește carnea în continuare în timp ce amesteci frecvent până ce se pierde toată zeama pe care carnea o va lăsa aici.  Ai grijă să nu lipești carnea de tigaie, de-aia insist să amesteci constant.

Pune vinul roșu și pasta de tomate și mai călește încă 2 minute, după care pui roșiile cuburi în bulion. Dă focul mic, cel mai mic, de aici înainte singura ta grijă e să mai amesteci din când în când. După 20-25 de minute pune fasolea boabe, iar după încă 10 minute de fiert, adaugă boabele de porumb. Mai lasă încă 5 minute, foc mic în continuare, și cam asta e tot. Pentru un chili con carne cât mai bun, în farfurie trebuie să ai o mâncare nu foarte uscată, dar nici excesiv de zemoasă, și tu o să ai exact ce trebuie, că de-aia ai citit până la capăt tot ce ți-am povestit eu aici.

Frunzele de coriandru le pui la final, dacă e. Dar poate e. Merge cu tortillas sau orez, recomand prima variantă. Peste care storci puțin lime, după gust. O să “ariba!” prin casă de bucurie!

chili-con-carne-reteta-cu-vin-rosu
Share

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ