Am avut și eu dilema asta inițial, adică de ce ai face un burger de fasole și mai ales de ce ai face un burger vegetarian? De ce să-ți bați joc de ceva sacru? Pentru un carnivor, pare o bazaconie, un moft, o toană culinară modernă fără legătură cu lumea reală a bucătăriei.
Poate să pară oricum, eu știu sigur că preparatul ăsta e bun, că l-am încercat deja de câteva ori, am vrut să-l perfecționez și nu aș fi ajuns aici, nu aș fi depus atât de mult efort dacă nu ar fi meritat asta.
Așa că lucrurile sunt simple, dacă vrei să încerci altceva, dacă vrei să te joci și cu altceva care să nu conțină carne, dacă îți place să experimentezi, fii atent la ce urmează mai jos. Eu zic că sunt șanse considerabile să iasă ceva bun de aici. Am să le iau pe rând.
- poate cel mai important lucru, să știi că nu e musai să faci din preparatul ăsta un burger clasic. adică nu trebuie să-l îmbraci neapărat într-o chiflă. îl poți pune foarte bine și doar pe un pat de salată, alături de un sos și niște castraveți murați. experiența, îți promit, va fi la fel de valoroasă.
- apropo de chifle. dacă o să faci totuși burgerul clasic, fă bine și asigură-te că ai niște chifle proaspete, moi, pufoase, altfel strici toată experiența. oricum în general la burgeri e vital să ai chifle moi, dar aici în mod deosebit se impune asta.
- dacă ești dintre cei care experimentează constanat în bucătărie, anticipez deja că sunt mari șanse să te abați de la rețeta de mai jos. ceea ce te îndemn, te susțin și aproape că sper să o și faci. e loc de multă imaginație și multe combinații aici. ține însă cont de o regulă importantă. ingredientele umede pot face diferența aici dintre un burger de fasole și o pastă de fasole. ai grijă ce ingrediente scoți, ai grijă ce ingrediente adaugi, dacă amestecul ăsta devine prea lichid, s-a dus naibii totul. ai să muști din burger și o să ți se scurgă totul pe margini. nu e totul doar despre gust, e și despre formă. poate cel mai bine ar fi ca prima oară să mergi pe mâna mea, exact pe gramajul pe care ți-l propun eu.
- rețeta asta e cu fasole neagră și îți sugerez să rămâi la fasole neagră. am făcut și cu fasole albă, aia are însă o consistență ușor diferită, ia în calcul detaliul ăsta.
- apropo de fasole neagră, de fiecare dată când am cumpărat conservele astea, gramajul net a fost de 220-225 grame, deși pe cutie cantitatea netă promisă era de 240 gr. mă rog, mici detalii, dar detalii importante.
- când faci burger de fasole, nu-l compara cu burgerul clasic, cel cu carne. rare, medium sau well done nu există aici.
- încă ceva, toacă totul mărunt de la început. da, într-adevăr, rețeta sugerează folosirea unui tocător electric, însă consistența aici e destul de solidă, s-ar putea ca chopperul tău să nu poată face în final chiar toată munca.
- și ultima, preparatul ăsta cere cel puțin un sos. am eu niște sugestii mai jos, dar din nou aici folsește-ți imaginația. gândește-te ce asocieri ai face tu cu niște fasole.
INGREDIENTE:
- 225 gr fasole neagră (fasole din conservă, scursă de zeamă)
- 120 gr spanac congelat (rămân cam 50 gr după stoarcere, e ok așa, asta e cantitatea de care ai nevoie de fapt în burger)
- 100 gr morcov ras mărunt (rămân aproximativ 65-70 gr după stoarcerea lui, iar la fel ca în cazul spanacului de mai sus, de cantitatea asta ai nevoie de fapt)
- 40-45 gr fulgi de ovăz (cam 3 linguri pline)
- ½ ceapă medie tocată – aproximativ 50 gr
- ½ ardei iute roșu tocat, dar să fie iute, la care poți crește cantitatea chiar spre un ardei întreg, dacă iuțeala e în zona ta de confort (e irelevantă culoarea pentru gust, dar e bine să fie roșu, îți va da un mic contrast în preparatul final)
- 2-3 căței de usturoi tocați (usturoi plus fasole egal love, așa că nu te sfii cu usturoiul)
- 1 linguriță rasă de chimion pudră (chimion not chimen)
- 1 lingură plină de coriandru verde tocat
- 1 linguriță sos soia
- 2 lingurițe sos worcestershire
- 2 lingurițe zeamă de lămâie
- 15-20 gr unt + 1 linguriță ulei
- sare/ piper
Încinge untul și uleiul într-o tigaie non-aderentă, foc cel mult mediu. Călește mai întâi ceapa și ardeiul iute, timp de 4-5 minute. Continuă călirea cu morcovul ras și scurs, plus usturoiul tocat, încă 3 minute.
Scoate legumele astea din tigaie, pune-le într-un castron mare și amestecă-le bine cu restul ingredientelor. Pune totul într-un tocător electric (chopper) și scoate tot ce poți de acolo. Probabil va trebui să te mai ajuți de o spatulă ca să poți mixa cât mai bine ingredientele. E ok dacă faci asta, e perfect normal, cum ziceam și mai sus, e important ca burgerul să fie cât mai solid.
Estimarea mea e că o să-ți iasă în total vreo 360-380 gr. Împarte totul în două cantități egale și dă-le formă de burger. Vor fi doi burgeri măricei, cu ăștia o să te descurci, vrei nu vrei. Îi poți modela cu palmele sau poți folosi un inel de bucutărie pentru forme rotunde, cu diametrul de 9-10 centimetri. Nu mai mic, că vor ieși prea groși, nu mai mare, că deja riști să depășești diametrul chiflei. Cu puțină determinare, te poți folosi la fel de bine și de o cană cu gura mai mare.
Unge apoi burgerii cu puțin ulei, poți folosi aici un spray special cu ulei sau o pensulă de bucătărie, apoi pune-i la prăjit într-o tigaie încinsă. Și foarte important, non-aderentă.
Foc mediu, cam 6-7 minute pe fiecare parte. Recomanadarea mea e să prăjești burgerii și pe margini. Însă fii atent, burgerii ăștia sunt ființe sensibile, trebuie manevrați cu multă grijă.
Cam asta e tot, mai departe tot ce-ți mai trebuie e un sos și câteva elemente cu care să încarci burgerul.
Sugestia mea e să pui felii de castraveți murați și un mix de salată verde. Plus sosul. Care poate fi pesto de leurdă, maioneză sau un sos cu iaurt.
Rețeta pentru sosul cu iaurt e simplă:
- 40 gr iaurt – 2% grăsime
- 12 gr muștar clasic
- 15 ml ulei
- 5 ml oțet
- 1 gr sare
- 1 gr piper
Amesteci și asta e tot. Pentru rețeta de maioneză apasă click pe maioneză mai sus. Pentru rețeta de pesto de leurdă fă același lucru mai sus, dă click pe pesto de leurdă.
Inutil să mai zic că orice burger de fasole merge o țuică înainte. Și după.
[…] Trebuie să aibă o culoare brun-aurie. Și un scop în viață, am niște sugestii pentru tine aici sau […]
[…] să aibă în final o culoare brun-aurie. Și un scop în viață, am niște sugestii pentru tine aici sau […]