Posibil că au trecut ani buni de când să fi cumpărat ultima oară o sticlă întreagă cu vermut. Vorbesc de voi, că în cazul meu, pentru rețeta de mai jos, a fost chiar prima oară. Dar am descoperit în jurul meu, cu ocazia asta, oameni care au avut o puternică relație cu vermutul. Una timpurie, poate cam prea timpurie, ați fi surprinși câtă lume a descoperit vermutul în liceu. Perioada decadenței juvenile. Pe mine m-a ferit Dumnezeu, la mine în liceu, pe vremea mea, maică!, încă se venea cu țuica de acasă.

M-am reîmprietenit cu vermutul fără ca noi să ne fi certat vreodată, băutura asta tocmai a crescut de la nivelul ignore la cel de interesting, cred că reîmprietenire e un termen corect. Am ajuns la el datorită unei rețete marca Jamie Oliver, am povesitit în textul anterior, aici, despre recenta sa carte, proaspăt poposită și în biblioteca mea și din care am început deja să  testez. O recomand din toată inima.

El numește rețeta pui-surpriză și chiar așa s-a întâmplat în cazul meu, combinația de struguri, tarhon și vermut s-a dovedit una inedită, curajoasă, dar mai ales potrivită. Însă trebuie să fac o cuvenită și esențială precizare. Jamie Oliver recomandă vermutul roșu. Eu am ales unul alb, ușor dulceag și vă asigur că a fost excelent așa.

Înainte de a vă apuca de treabă, sugestia mea e să citiți câteva lucruri tehnice despre vermut, o băutură puțin cam prea subestimată, zic eu. Sunt puține articole în limba română pe subiect, unul dintre cele mai interesante peste care am dat eu îl găsiți aici

pui cu vermut si struguri

INGREDIENTE

  • 2 pulpe de pui, dacă s-ar putea să fie pulpe cu carne de pui și mai puțin cu apă ar fi minunat
  • usturoi, mult, chiar și o căpățână întreagă
  • 200-250 grame struguri, de la un soi până la câte găsiți voi în piață, și chiar dacă e decembrie, e ok, încă o să găsiți
  • 100-150 ml vermut
  • 4-5 fire de tarhon proaspăt
  • sare/piper/ulei

Se poate face treabă bună aici dacă aveți o tigaie neaderentă ce poate fi folosită atât la flacără cât și la cuptor. Dacă n-aveți, recomand. Însă până vă luați una, e ok, se și poate improviza.

Cuptorul se duce mai întâi la 180 de grade. Puiul se unge cu puțin ulei de măsline, se dă cu sare și piper, apoi se pune în tigaie cu pielea în jos și se prăjește până prinde o culoare aurie.

Usturoiul se zdrobește ușor sub lama unui cuțit și se pune întreg în tigaie, la fel și boabele de struguri. Adică pe astea doar le puneți în tigaie, nu cumva să le zdrobiți și pe ele. Noi la rețeta asta doar bem vin, nu îl și facem. Bem vin doar dacă e, desigur, da’ eu zic că e, oameni suntem. Tot acum e și momentul tarhonului.

Pulpele se întorc cu pielea în sus, se pune vermutul și se bagă la cuptor pentru vreo 40 de minute. Dacă nu aveți tigaie compatibilă cu operațiunea asta, îmi imaginez că o tavă tot există. Aia e, mutăm totul acolo și dăm drumul la cuptor. Sosul o să scadă și o să devină cam lipicios. Dacă e puțin prea gros, iar carnea s-a lipit, foarte puțină apă rezolva lucrurile.

Nu uitați să scoateți tarhonul din sos și să mai puneți altul verde deasupra. Pentru decor sau poate chiar pentru niște gust în plus. N-am făcut, dar cred că merge foarte bine cu un piure de cartofi.

pui cu vermut si struguri

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ