Pizza cu blat de mămăligă sună a ceva între o joacă în bucătărie și o cruntă blasfemie. Merg pe prima variantă, așa că mai departe sper să vină cu mine aici oricine e la fel de curios. Rezultatul e nesperat de bun.
Recunosc că nu m-ar fi dus mintea să coc de capul meu ceva care să se cheme pizza cu blat de mămăligă. Dar de-aia cumpăr cărți ca apucatul, că poate și învăț ceva din ele.
Așa că dacă te știi mămăligar, ia dă o căutare pe net după Mămăliga și terciul de cereale în 130 rețete – tradiționale și reinterpretate. (LE. Mi-a atras atenția cineva că pe site-ul original, către care eu am considerat că e normal să las link, ți se cere și cnp-ul. Dubioasă treabă, tocmai am verificat și așa e, dar din fericire cartea poate fi găsită și pe alte site-uri unde nu ți se cere nimic altceva în afară de datele obișnuite.)
Asta-i o carte care zice despre sine că e un omagiu adus mămăligii și terciului. Eu am cumpărat-o online, dar cel mai probabil e și în format fizic prin magazine. Și la cât de inedită/valoroasă o consider eu, aș zice că are și un preț foarte bun. Și da, de aici a venit și combinația asta cu potențial de conflict extern, pizza cu blat de mămăligă.
La care eu aș adăuga înainte câteva observații.
- față de varianta originală eu am eliminat boabele de porumb de pe mămăligă și nucșoara din mămăligă. dar nu pentru că nu-mi plac, ci pentru că am încercat să rămân cât mai apropiat de ceea ce ar putea fi o mămăligă clasică și un topping de pizza. cât de cât.
- tocmai de-aia inițial am vrut să elimin și smântâna, însă cred că aici aș fi făcut o greșeală. smântâna aia are rolul ei, exact așa, în combinația asta.
- m-a întrebat cineva într-un comentariu cum se comportă totuși smântâna la cuptor în rețeta asta. felul în care arată ea aici e ultima problemă pentru că pur și simplu în combinația ingredientelor de mai jos smântâna dispare. va fi acoperită de roșii, bacon și mai ales de stratul de mozarella care se va topi deasupra. așa că de la smântână va rămâne doar gustul, don’t worry.
- tot în rețeta originală scrie că din gramajul indicat acolo îți ies patru porții cu un diametru fiecare de aproximativ 22 cm. eu zic că e mult. nu-i imposibil, dar mie abia mi-a ieșit spre un 18 cinstit. o să observi că de la un punct încolo, cu cât devine mai subțire, cu atât blatul va avea tendința să se crape. cam ăla e punctul în care va trebui să te oprești din întins. iar dacă totuși se crapă, nu e nimic greșit aici, se poate rezolva fără probleme. e totuși un blat de mămăligă. apropo, am lăsat jos la final și video către rețetă.
- ca la orice mămăligă dată la cuptor, cu ceea ce i-am putea spune topping te poți juca cât vrei tu de mult. dar până la urmă cam asta e ideea, ca ce pui tu deasupra să se apropie cât mai tare de o pizza. pentru că ce pui deasupra poate să facă diferența între o pizza cu blat de mămăliga și o mămăligă oarecare la cuptor cu ce ingrediente mai ai tu prin frigider.
INGREDIENTE:
pizza cu blat de mămăligă
4 porții
(pentru mămăligă)
- 500 ml apă
- 200 g mălai extra
- 50 g unt
- 1 linguriță sare
(pentru topping)
- 4 linguri smântână 20% grăsime
- roșiile cuburi dintr-o coservă de 400 g (doar roșiile, fără lichidul din conservă)
- 200 g bacon cubulețe
- 200 g mozarella rasă
- oregano uscat
- busuioc verde
- piper
În vasul pentru mămăligă fierbe apa cu sare. Când apa ajunge în punctul de fierbere, adaugă mălaiul și amestecă energic până la omogenizare. Dă focul mic și amestecă mai departe mămăliga pe foc timp de 5 minute, continuu. Eviți astfel ca mămăliga să se lipească de fundul oalei.
Scoate mămăliga într-un vas, împarte-o în 4 părți egale și las-o puțin să se răcească.
Întinde fiecare bucată de mămăligă într-o formă rotundă cât mai subțire. Îți recomand să folosești hârtie de copt. Poți face asta la mână, de preferat e să folosești un sucitor. Fiecare blat de mămăligă ar trebui să aibă un diametru de aproximativ 18 cm.

Lasă să se răcească, de data asta complet, apoi întinde egal și uniform ingredientele pentru topping, pentru fiecare din cele patru blaturi de mămăligă. Smântână, roșiile cubulețe, bacon, oregano uscat, piper și mozarella.
Coace pe rând fiecare pizza în tava de cuptor așezată la nivelul cel mai de jos, la 180 grade Celsius, timp de aproximativ 20 de minute. La final presară busuioc proaspăt sau orice altă plantă aromatică vrei tu.

Asta e tot de la mine, enjoy the mămăizza, sper ca după articolul ăsta, data viitoare când oi merge în Italia să nu mă oprească ăia la vamă.

Pentru varianta video, câteva sugestii din care te poți inspira, găsești mai jos