Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
CARNE, PORC, VITĂ  /  28/11/2019

sarmale în bostan cu frunze de varză

by ciprian muntele
sarmale în bostan cu frunze de varză

Estimez că vreo 8 din 10 români nu știu că există sarmale în bostan. Iar lucrurile se complică și mai mult atunci când vine vorba de numărul celor care au și mâncat sarmale în bostan. 

E o rețetă pe care cei mai mulți au aflat-o de la Radu Anton Roman. De acolo a pornit povestea, deși rețeta e veche. 

Unii zic că ar fi sudistă, însă Radu Anton Roman zice că e luată de prin Bârlad. Oricum, e atât de profund rurală, ca tehnică de realizare, că cel mai probabil, de-a lungul istoriei, mai mulți oameni de pe la țară, din locuri diferite, au făcut-o fără ca ei să fi știut că ea există deja. 

sarmale-in-bostan-la-cuptor-radu-anton-roman

Procedeul e simplu. Iei un bostan, îi faci capac, scoți sâmburii, mai scobești puțin din miez, așezi în oala astfel improvizată toate sarmalele și restul de ingrediente, pui la loc capacul și bagi în cuptor până bostanul ăla stă să-și dea sufletul. Pentru un avansat, maestru șaolin într-ale sarmalelor, nici n-ar fi nevoie de mai multe informații. Însă pentru cineva care e mai pe la început în relația cu sfintele sarmale, s-ar putea ca traseul să fie ceva mai anevoios. Dar nicidecum de nedepășit.

sarmale-in-bostan-la-cuptor-radu-anton-roman

Indiferent de experiență, cred că sugestiile de mai jos vor ajuta. Fie că ele sunt din rețeta lui Radu Anton Roman, fie că sunt din experiența mea directă. 

Înainte de orice, ca să înțelegeți filosofia mea legată de sarmale, vă recomand rețeta scrisă de mine aici. E testată și răstestată, cu aia mergeți la sigur. 

Bine, mergeți la sigur și cu rețeta de sarmale în bostan, dar atenția la detalii e ceva mai ridicată în cazul ăsta. Și înainte de a trece la treabă, am să trec eu mai întâi concluziile. E o întreagă teorie aici, luați un pix, hârtie şi niște vin, pentru concentrare și cât să nu vă doară capul:

  • merită deranjul pentru niște sarmale în bostan? la întrebarea asta aș ține cont în primul rând de contextul în care vor fi servite. dacă e masă mare, vin oameni la voi, momentul e spectaculos, merită orice deranj, iar sarmalele evident că sunt și foarte bune. deci merită deranjul de două ori.
  • în ceea ce privește gustul, e un mestec de dulce-acrișor – Radu Anton Roman folosește miez de dovleac în umplutură, de aici partea vag dulceagă, dar care există – e posibil ca pe carnivorii înrăiți să-i destabilizeze puțin combinația. 
  • cu cât un bostan va fi ținut mai mult la cuptor, cu atât el se va înnegri/arde mai mult, va deveni mai inestetic și va fi mai fragil după coacere. și probabil se va sparge când o să încerci să-l scoți din tavă. ceea ce, până la urmă, nu ar trebui să te îngrijoreze deloc. o să vezi în pozele de mai jos că o bucată din dovleacul copt cu niște sarmale alături pot arăta la fel de bine. 
  • dacă totuși vrei ca bostanul să rămână întreg, ar trebui să ții cont de alte două reguli. în primul rând, stratul de bostan, miezul, să fie cât mai gros. RAR sugerează vreo 5 centimetri. dar și asta aduce o altă problemă. mai mult miez, mai puține sarmale care încap în bostan. în al doilea rând, și ăsta e un aspect important, pentru ca bostanul să nu trebuiască să fie ținut cu orele în cuptor, o variantă ar fi ca ingredientele să fie pre-călite/prăjite/fierte. dacă mergem pe mână lui RAR, și exact asta vom face mai jos, vom folosi pre-lucrarea înainte de a vârî sarmalele la cuptor. mie chiar și așa tot mi s-o rupt bostanul când am vrut să-l scot din tavă, dar cum spuneam, eu n-am avut o problemă cu asta, ba chiar îmi place mai mult servit așa, pe un platou sau un tocător mare.
  • scoate miezul cu o lingură și ai grijă sa scobești cât mai uniform.
  • mai ține cont că dacă alegi să pui sarmalele complet crude direct la cuptor, o să le scoți exact cum spuneam mai sus, dintr-un bostan negru, ars și nu foarte estetic la prezentare. ar avea nevoie de ore până vor fi gata. pune-te și tu în locul bostanului, cât să reziști?
  • ar mai fi și varianta în care sarmalele sunt fierte mai întâi într-o oală, pe foc, apoi mutate în bostan. le mai lași până capătă bostanul ceva culoare și astfel ai asigurată și sarmaua bine fiartă, dar și bostanul mai ferm cât să nu-l pierzi pe drum. 
  • iar de aici încolo alegerile îți aparțin, mai trebuie doar să ai cu tine niște vin în toată călătoria asta, din care să și bei. 
sarmale-in-bostan-la-cuptor-radu-anton-roman

INGREDIENTE:

  • un bostan varianta king size, hăcuit printr-un capac larg deasupra, curățat de semințe și scobit puțin de miez, adică fix ce povesteam mai sus
  • o varză murată mare, ținută la desărat în apă călduță
  • untură sau ulei de floarea soarelui (merg pe untură)
  • un pahar cu vin
  • o cană cu borș
  • 2 linguri pastă de roșii
  • roșii întregi la conservă 
  • cimbru, câteva crenguțe

Pentru umplutură 

  • 500 – 600 gr carne tocată, amestec de porc cu vită sau doar porc, niciodată doar vită
  • o ceapă galbenă mare tăiată foarte mărunt
  • o treime până la o jumătate de pahar de orez (RAR recomandă un pahar întreg, aș zice că e prea mult, totuși) spălat în 3-4 ape
  • 2 morcovi rași prin răzătoarea mică
  • o jumătate de cană cu miez din dovleac, mărunțit foarte bine și ăsta sau chiar făcut pastă
  • mărar, mult mărar, sau amestec de mărar cu pătrunjel
  • sare, musai să nu lăsați sarmalele nesărate, că-i păcat de toată munca asta
  • piper
  • o bucată de slănină afumată

Pune frunzele de varză la opărit. Undeva pe la vreo 15 minute. Aici, în mod normal, ar trebui să ai tu singurel, aproape intuitiv, niște dileme. Se va duce din acreală? Se va mai duce. Se va mai duce chiar și din sare? Se va mai duce. Păi și atunci? Păi atunci faci să fie bine cu tot ce urmează mai jos. 

Ceapa și morcovul se trag în tigaie, în untură sau ulei, până se înmoaie, apoi se pune și carnea la călit, cât să prindă puțină culoare.Tot aici se pune și orezul, îl călești și pe ăsta până se mai înmoaie puțin, iar abia la final se pun sarea și piperul. Ca să fii sigur de sare, gustă. (Fă-ți un obicei din asta și gustă mâncarea pe parcurs. E un sfat pe termen lung care îți poate aduce multă liniște la masă.) După toate astea, lasă carnea la răcit puțin. 

sarmale-in-bostan-la-cuptor-radu-anton-roman

Între timp, din bucata de șuncă afumată, ia câteva feliuțe și taie-le mărunt, cel mai mărunt. La fel de mărunt taie și verdeața. Pune-le peste carnea călită mai devreme, împreună cu miezul de dovleac. Mai asigură-te de sare.

Alege frunzele de varză pentru împachetare și fă asamblarea sarmalelor. Dacă nu ai mai trecut niciodată prin etapa asta, vezi că în linkul de mai sus, ăla care te duce la rețeta mea de sarmale, ai acolo un alt link care la rândul lui te duce către un mic tutorial despre învelitul sarmalelor. Sunt mai multe tehnici, aia e cam cea mai simplă găsită de mine.

După ce termini de umplut toate sarmalele, toacă varza care ți-a rămas. Jumătate din ea o pui pe fundul bostanului, peste care începi să așezi sarmalele. Printre ele pune cimbru și felii de șuncă afumată. Când ai terminat de așezat toate sarmalele, pui încă un strat de varză. 

Din pasta de roșii, vin și borș  se face un amestec care se toarnă peste sarmale. Zgâlțâie bostanul pentru ca zeama să pătrundă cât mai bine printre sarmale. Oricum se va întâmpla asta și la fiert, dar tu scurtează-i drumul încă de acum. Pune deasupra și niște felii de roșii sau bucăți zdrobite din roșiile de la conservă. Vezi că și ele ar trebui să mai primească puțină sare.

Pune capacul bostanului, dar fii pregătit aici pentru o mică deversare. E foarte posibil ca atunci când așezi capacul, dacă nivelul sarmalelor e foarte sus, zeama să dea puțin pe afară. Ștergi și reiei operațiunea. Ăsta e încă un motiv pentru care bostanul trebuie ținut cu o tavă sub el. Nu vrei să-ți curgă zeamă direct în cuptor sau, și mai rău, să ți se spargă bostanul acolo.

Încinge cuptorul și lasă la 165-170 de grade măcar o oră. Apoi scoate capacul și lasă-le până prind o crustă deasupra. Oricum, nu te oprește nimeni să le și testezi pe parcus. Sticla aia de vin pe care sper că ți-ai deschis-o când te-ai apucat de treabă are și ea nevoie de susținere. 

sarmale-in-bostan-la-cuptor-radu-anton-roman

Tags

  • bostan
  • frunze de varază
  • radu anton roman
  • sarmale
  • sarmale in bostan
  • sarmale la cuptor in bostan

Navigare în articole

când câinele îți mănâncă din crenvurști, fă hotdog
unde mâncăm la marginea bucureștiului (4)- casa timiș

Related posts

testul suprem: sarmale. dar sunt cu mărar, asta ca să știm o treabă de la început
CARNE, PORC, VITĂ  /  19/12/2017
by ciprian muntele  /  13 Comments

testul suprem: sarmale. dar sunt cu mărar, asta ca să știm o treabă de la început

rață cu varză la cuptor, cu rachiu și vin de-al casei
CARNE, PASĂRE  /  20/08/2019
by ciprian muntele  /  3 Comments

rață cu varză la cuptor, cu rachiu și vin de-al casei

alivenci  de la moldova – rețetă și scurtă pledoarie
DULCIURI, OUĂ  /  27/11/2025
by ciprian muntele  /  2 Comments

alivenci de la moldova – rețetă și scurtă pledoarie

3 comments

  • Teo
    28/11/2019

    De fel, nu folosesc astfel de cuvinte, dar… BELEA! :))) Amu… imi trebuie bostan.

    Reply
    • ciprian muntele
      28/11/2019

      Belea e un cuvânt subestimat și pe nedrept trimis la colț.

      Reply
      • Teo
        29/11/2019

        Acelasi lucru se intampla la mine-n casa cu dovleacul. E timpul sa sa schimbam mentalitati!

        Reply

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (4)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (31)
  • CARNE (59)
  • CIORBE (10)
  • CUPTOR (6)
  • DULCIURI (27)
  • ENDORFINE (17)
  • FĂRĂ CARNE (51)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (6)
  • GRĂTAR (3)
  • MIEL / OAIE (7)
  • ORGANE (7)
  • OUĂ (12)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (17)
  • PASĂRE (25)
  • PASTE (7)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (22)
  • PORC (26)
  • PROIECTE COMERCIALE (38)
  • REȚETE DE BAZĂ (17)
  • SFATURI (5)
  • SUPE (15)
  • TIGAIE (6)
  • VITĂ (15)
  • ZEMURI (26)
  • ZEMURI (4)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.