Am, n-am poftă, o dată la câteva zile/săptămâni mai umplu o tavă cu chiftele marocane, fie ele cu sos, fie ele fără. Mai ține și de lenea de la momentul respectiv. Dar dacă ținem la gust, ne activăm și facem chiftele marocane cu sos.
Îți rebuie doar o mână de ingrediente, sunt ușor de găsit, ușor de folosit, puțin cam greu doar de acceptat că la un moment dat se vor și termina.
Câteva mici detalii înainte de a te apuca de treabă:

- ras-el-hanout e un mix de condimente specific marocan, nu e nevoie să-l faci tu acasă. se găsește deja în magazinele mari, e însă ingredient esențial în rețeta asta.
- tot la esențial pentru rețeta de chiftele marocane cu sos intră și tipul de carne. în mod normal, ai nevoie de carne de miel/oaie/berbecuț, ceva din zona asta. puțin probabil s-o găseși deja gata tocată, deci ia în calcul și aspectul ăsta. dar în general cam orice magazin care vinde carne proaspătă de miel, oaie sau berbecuț îți poate rezolva problema chiar la fața locului. asta însă e un tip de carne cu care te vei apropia foarte mult de o rețetă originală de chiftele marocane. că original cu totul îmi imaginez că o fi să le încerci la fața locului, la ele acasă, în maroc. acuma, dacă găsești carne tocată de vită și doar pe asta ai s-o duci acasă, asta e, rămâne secretul nostru. sunt la fel de bune și așa, cu carne de vită tocată.
- și ar mai fi ceva, știu că e destulă lume care nu suportă coriandrul. evident, chiar și ăsta se poate înlocui în rețeta de chiftele marocane cu sos, unde mai ales la sos e nevoie de el. poți să-l înlocuiești cu pătrunjel sau cu orice altceva vrei tu, dar varianta de chiftele marocane cu sos și coriandru proaspăt rămâne cea apropiată de original.
- la final o să ai un sos bine condimentat, îți recomand pentru asta niște lipii. merge cu niște orez alături, poate și cu un piure, ai de unde alege.

Pentru chiftele:
- 500 gr carne tocată de miel/oaie/berbecuț sau vită
- 1 linguriță plină cu condimente Ras-El-Hanout
- 1 linguriță semințe coriandru proaspăt pisate
- 1 linguriță chimion boabe (NU chimen) proaspăt pisate
- 1 linguriță paprika afumată
- 1 lingură coriandru verde tocat mărunt
- o ceapă medie tocată mărunt
- 2 căței usturoi tocați mărunt
- 1 ou
- 20 gr pesmet panko
- 1 lingură coriandru verde tocat mărunt
- 1 lingură ulei de măsline
- sare
Pentru sos:
- o ceapă tocată
- 1 conservă (400 g) roșii în bulion/roșii decojite – cantitatea netă va fi undeva pe la jumate
- 1 linguriță condimente Ras-El-Hanout
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1 linguriță paprika dulce
- 150 ml supă stock de pui sau apă, dar mai degrabă stock, dacă trebuie pot să și explic de ce, deși intuitiv eu cred că e destul de evident de ce
- 2-3 legături coriandru verde tocat
- 40 g unt
- 1 lingură ulei
- sare
La rețeta asta de chiftele marocane, pentru cine face așa ceva prima oară, pe cuvânt că totul e atât de simplu că ajungi să te și întrebi dacă nu cumva faci ceva greșit. Răspunsul e unul singur. Chiar ai făcut ceva greșit. În trecut. Că ți-a luat atâta timp să ajungi la rețeta asta.
Carnea tocată se amestecă într-un bol cu restul ingredientelor pentru chiftele. Sugestia și rugămintea mea e să nu te complici cu lingură, furculiță sau alte palete ajutătoare. Mâna, nene! Amestecă la mână până nu-ți mai recunoști degetele. E varianta cea mai bună pentru a omogeniza cât mai bine toate ingredientele. Lasă la rece pentru aproximativ o oră. După care te pui să faci chiftelele. Ar trebui să fie ușor mai mari decât o nucă bine făcută. Undeva pe la 30-35-40 de grame, asta ar însemna pe la vreo 15-20-25 de chiftele.
Pune chiftelele în tava cuptorului peste care însă întinzi înainte niște hârtie de copt.
Pune-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25, cel mult 30 de minute.
Topește untul într-o tigaie, împreună cu uleiul, foc cel mult mediu. Călește ceapa preț de vreo 8-10 minute. Adaugă apoi și roșiile din conservă cu tot cu sosul lor, după care urmează supa de pui. Acum vin condimentele, tot acum vine și sarea. Dă focul mic și lasă-le pe toate astea la bolborosit vreo 5 minute. Adaugă chiftelele și mai lasă totul la fiert, la același foc mic, pentru încă vreo 10-15 minute. Cu vreo două minute înainte să stingi focul pune și coriandrul proaspăt.
Și apoi sunt gata, asta e toată rețeta ta de chiftele marocane cu sos. Mai trebuie doar să vezi care-i cel mai ieftin zbor cu avionul spre Maroc, că-i păcat să începi atât de bine călătoria asta, dar să o lași neterminată.

Pentru varianta video, vezi ce se întâmplă mai jos:
[…] Am tot povestit în ultima vreme cum m-am plimbat prin lume în căutare de provocări culinare la bordul food truck-ului meu imaginar – parte a proiectului meu de suflet pe acest blog.Au fost, pe rând, până acum, empanadas, tacos al pastor , pachețele de primăvară sau chiftele marocane. […]