Tot rețetă de fițe pare, alăturarea asta dintre ton cu salsa de mango, ceea ce nici n-am de gând să combat. Însă dacă punem fița înainte, va trebui să ne și oprim. Da’ eu aș vrea să nu mă opresc, cred foarte mult în ce am făcut aici, toată combinația de mai jos are legătură în primul rând cu gustul.
Mai ales că am și muncit la ea, am încercat-o de mai multe ori, așa cum e ea, în simplitatea ei, ca să ajung la un rezultat care să mă facă pe mine fericit.
Însă trebuie să fac o precizare. Ușor riscantă, dar sinceră. Mie tonul mi se pare un pește ușor supraestimat. E un pește al cărui gust are nevoie să fie ajutat. Iar dacă e ajutat cum trebuie, tonul poate aduce multă bucurie. De-aia mi-am și bătut capul cu rețeta asta, am vrut să potrivesc cât mai bine aromele. Și eu zic că mi-a ieșit.
Două sugestii am pentru carnea de ton pentru grill. Să fie proaspătă și de calitate. Iar grosimea fileurilor să aibă undeva pe la 2 centimetri. E fix grosimea feliilor din poza de mai jos. Prăjirea cărnii de ton e oarecum asemănătoare cu cea de vită. Are timpi mici de coacere, dacă e prea groasă sau prea subțire poate avea rezultate incerte, mai ales acolo unde nu există experiență de lucru cu carnea de ton.
INGREDIENTE:
- 2 felii mari de ton, cu grosime de aproximativ 2 cm
- 3 linguri cu ulei de măsline
- 2 căței de usturoi zdrobiți și tocați mărunt
- zeama de la jumătate de lămâie
- sare
- unt
pentru salsa de mango:
- 1 mango bine copt, tocat cuburi mici
- jumate de ardei gras tăiat cuburi (recomand un ardei roșu în cazul ăsta, amestecul de culori dă o notă aparte rețetei)
- ulei de floarea soarelui presat la rece (sau măsline, dar ăla de floare e perfecțiune aici)
- un mănunchi de chives (alternativa aici ar fi ceapă verde)
- zeama de la un lime
- coriandru verde tocat, după gustul fiecăruia (a nu se exagera)
- o jumătate de ardei iute tocat mărunt
- o linguriță cu miere
- sare
Salsa se face în felul următor. Se pun toate ingredientele într-un castron, se amestecă și e gata.
La ton lucrurile stau în felul următor. Se spală cu grijă – carnea de ton e tare sensibilă – și se usucă prin tamponare cu hârtie absorbantă. Într-un vas larg se amestecă uleiul de măsline, usturoiul, lămâia și sarea, amestec folosit la îmbălsămarea peștelui. Nu trebuie insistat, e suficient ca peștele să fie acoperit de un strat de ulei.
Tigaia se încinge bine înainte la flacără iute, adică undeva între mediu și tare, iar când e suficient de fierbinte se pune peștele la prăjit. Ce se vede mai jos e ton lăsat în tigaie timp de câte un minut și 40 de secunde pe fiecare parte.
Rezultatul pentru mine e perfect. Dar rozaliul ăla din mijloc va fi întotdeauna imperfect pentru multă lume. Așa cum l-am făcut eu, carnea iese fragedă în totalitatea ei. Cu cât se va lăsa însă mai mult, cu atât se va întări, însă spre deosebire de carnea de vită, aici și gustul se modifică și devine mai fad.
Și încă ceva, când scoți carnea de ton din tigaie, pune deasupra și puțin unt, peste care mai picuri puțină zeamă de lămâie.
Ia un cuțit mare, pentru friptură, taie felii lungi și dă tonul pe roz.
De unde ai cumparat tonul?
Ieri l-am luat, Selgros Pantelimon.
Intrebare: ton proaspat sau ton decongelat?
Eu credeam ca e smecherie cu ton-ul pe care il credeam proaspat, dar era decongelat, pana cand l-am vazut unul langa celalalt. Cel decongelat e intre 50 si 80 de lei / kg, dar de multe ori am descoperit ca ii dau cu sare, ca ma miram de ce e atat de sarat, desi eu nu gatesc cu sare (!!!!) in timp ce cel adevarat proaspat il gasesti mult mai greu, pretul e peste 150 de lei.
Ăsta de l-am luat era 78 de lei kilu, eu zic că peștele ăsta n-a trecut prin congelator. Un ton care a trecut prin congelator nu prea ai cum să-l ratezi. Pe de altă parte, sunt mai multe specii. Eu dacă aș găsit la 150 de lei, pe cuvânt că aș lua. De curiozitate. Sunt convins că există și ton mult pste ce ajunge la noi.