Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
REȚETE DE BAZĂ, SUPE, ZEMURI  /  22/04/2024

supă stock de vită – când la formă e bine să dai și fond

by ciprian muntele
supă stock de vită – când la formă e bine să dai și fond

Iar ce a vrut să zică autorul mai sus e că așa se numește treaba asta, supă stock de vită sau fond. Bine, se numește în multe feluri, pe lângă stock de vită sau fond, mai poate fi găsită și sub denumirea de supă de oase, supă bază de oase de vită, beef stock, bouillon – tradus am văzut uneori chiar bulion. Între toate denumirile astea există însă și niște diferențe. O astfel de zeamă se poate obține fie doar din oase, fie din oase cu carne sau doar din carne. Nu toată lumea consideră că denumirile astea sunt sinonime prin rezultatul lor. Zic însă că ne complicăm, propun să rămânem la varianta stock sau fond. Toate sunt sau duc către același rezultat. O esență/un concentrat de arome extrase prin fierbere sau coacere.

Deși dacă e să mergem pe maximum de corectitudine, ăsta e de fapt un stock brun de vită. Că mai e și stock alb de vită, dar ăla e doar pe fierbere. Aici avem și niște timpi la cuptor. Timpi mai mari, dar și un gust mai intens. 

Pentru cineva care n-a mai folosit supă stock de vită, prima întrebare e legată de modul de folosire. La ce e bun un stock de vită?

În mod normal, stocul de vită înlocuiește – total sau doar parțial – apa din anumite rețete. Treaba asta îmbunătățește substanțial aroma unui preparat. Îi va da o aromă cu care vei duce mâncarea la un cu totul alt nivel. Cred că risotto e cel mai bun exemplu. Îți recomand dacă ai ocazia să testezi un risotto la care a fost pusă doar apă, cu unul în care a fost folosită și supă stock de vită. Nu  exclud și faptul că unora s-ar putea să le placă mai mult varianta light. Dar asta e doar problema lor. A adăuga stock într-o mâncare ține de principii de bază ale bucătăriei.  

Până la modul de preparare, hai să-ți zic câteva detalii importante.

stock-brun-de-vita-oase-supa-baza-fond
  • cum spuneam și mai sus, supa asta concentrată se poate face doar din oase, cum la fel de bine se poate adăuga și carne pe lângă oase. prefer varianta a doua. sau pe cât posibil oasele ar fi bine să aibă și ele carne. din carne vei da cu adevărat supei un gust intens. 
  • ideal ar fi ca oasele să aibă cartilagiu. la fel și carnea e de preferat să aibă zgârciuri sau tendoane. orice din care  îți vei trage gelatina de care ai nevoie pentru ca supa ta să ajungă în final precum o piftie. 
  • ia-ți timp pentru preparatul ăsta. aș zice eu cam spre zece ore lejer. poți s-o faci și în patru ore. poți s-o faci și în două zile, dar cam ăștia-s timpii pentru varianta pe care ți-o propun eu aici. durează ceva, dar nu uita că după rețeta asta o să începi să joci la profesioniști, timpul să fie problema ta aici. 
  • recomand o oală adâncă de măcar 8 litri. la care eu am folosit 3 kg de oase și carne, 5,5 litri de apă, plus cele câteva legume. iar în final au rezultat aproape 2 litri de supă stock. 
  • cantitaea rezultată va depinde însă de intensitatea focului. oala se ține într-adevăr pe foc mic, dar focul mic de la ochiul mare e diferit de ochiul mic de la ochiul mijlociu sau chiar mic de la un aragaz normal, pe gaz. dar în principiu, după 5-6 ore de fiert, cam la cantitatea asta vei ajunge. 
  • merită să mai daugi apă pe parcurs? personal nu recomand. nu doar că în niciuna dintre rețetele pe care le am eu nu recomandă nimeni așa ceva. dar tocmai asta e ideea. să obții acel concentrat fără să-l mai diluezi pe parcurs. 
  • ce mai punem la fiert pe lângă oase și carne? e, aici e o întreagă discuție. indiferent ce arome decizi că vrei să adaugi, fie din legume, fie din mirodenii, ține cont de un lucru important. fiecare ingredient adăugat în oală are rolul doar de a susține gustul principal. imaginează-ți o formație pe scenă, sunt mai multe instrumente, toată lumina cade pe solist. restul sunt fundal în semi beznă. împreună îți fac muzica, dar tu habar n-ai cine e acolo în spate. 
  • prin urmare, da, poți pune usturoi. eu n-am pus, dar evident că poți. doar că nu mai mult de 3-4 căței, dacă chiar insiști. 
  • îți recomand să nu pui ardei gras. ăsta face ca limita dintre un fond de vită și o ciorbă de văcuță să devină foarte mică. aș evita complet.
  • față de ce am mai recomandat eu, mai poți folosi fenicul, praz, păstârnac, busuioc, Ramsey am văzut că pune inclusiv ciuperci. bine, tot el recomandă 2-2,5 l apă la 1,5 kg oase, fierte pentru 6-8 ore. ceea ce mă face să cred că ăluia chiar îi scriu niște dubioși rețetele. îmi place să cred că nu de la el vine o asemenea tâmpenie. de data asta nu cred că poate fi vorba de traducere proastă. sau naiba știe.
  • important, nu pune sare. doar crede-mă pe cuvânt, nu pune sare. e și o regulă, dar și o rugăminte. nu pune sare! mulțumesc!
  • o altă recomandare pe care ai s-o mai găsești în unele rețete e să ungi carnea și oasele cu puțin ulei pentru o culoare și mai bună. sau brună. nu știu ce să zic. uită-te și tu la pozele din articol, ți se pare că aici culoarea ar fi o problemă?
  • după ce răcești și strecori supa, îți recomand să o pui pe toată la frigider. după câteva ore de stat la rece te vei alege cu un generos strat de grăsime pe care îți sugerez să-l elimini. da, o fi însemnând el gust, dar s-ar putea ca în anumite mâncăruri să fie prea mult. gustul pregnant de grăsime nu e de multe ori ceea ce ai tu nevoie într-o mâncare. nu trebuie s-o arunci, o poți folosi și la prăjit sau în alte mâncăruri mai corpolente dacă chiar te ții până la capăt pe sustenabilitate.
  • nu știu cum iese supa la oală sub presiune. am văzut discuții pe tema asta, părerile sunt împărțite. deci dacă ai, recomand să faci. doar că nu știu timpi, nu știu cantitățile. 
  • oase de vită găsești pe la magazinele mari sau prin măcelării. pentru carne recomand coaste de vită sau coadă de vită. dacă vrei să folosești doar oase, fără carne, se poate și asta, doar că ideal ar fi să crești cantitatea de oase. sau să scazi din cantitatea de apă.
  • apropo, dacă nu ai o oală așa mare. de cel puțin 8-9 litri, cum am recomandat eu mai sus. sunt două variante, fie faci în două mai mici. fie reduci cantitățile la jumate. doar că, sincer, cam mare deranjul pentru 1 l sau poate chiar mai puțin de supă stock. 
  • supa stock, nu doar asta de vită, e valabil și pentru cea de pui, pe care apropo o găsești aici, poate fi păstrată la rece pentru aproximativ 3-4-5 zile. mai depinde și de temeperatura de la interior. sau poate fi ținută la congelator, unde îți și recomand s-o duci, pentru aproximativ trei luni. c-or fi trei, c-or fi patru, pe acolo. 
  • e foarte important și modul de stocare. îți recomand cantități mici. poți pune într-o pungă de gheață. poate fi păstrată în caserole, în pungi, alea resigilabile sunt perfecte. poți folosi un pet, la 0.5 l e foarte bun, poți pune chiar și în forme de plastic pentru cuburi de gheață. 
  • și dacă ai ajuns până aici cu cititul, respectele mele, e posibil să fie cea mai lungă introducere  a mea de până acum. dar tocmai pentru că ai ajuns până aici, acum te poți lăuda că ai înțeles în mare care e treaba cu supa stock de vită. stock brun de vită, mai exact. și hai să-ți arăt totuși mai departe și cum se face. 
stock-brun-de-vita-oase-supa-baza-fond
INGREDIENTE:
(pentru stock brun de vită)
  • 2 kg oase vită + 1 kg coaste vită (poți renunța la carne, dar va trebui să adaugi cel puțin aceeași cantitate de oase în loc)
  • 2 morcovi de mărime cel puțin medie, spălați bine și tăiați în sferturi – nu e nevoie să fie decojiți, e suficient să fie doar bine spălați
  • o rădăcină medie de pătrunjel, cu tot cu coajă, dar din nou foarte bine spălată și ea, tăiată în sferturi
  • 2 cepe cel puțin de mărime medie sau 3 mai mici, tăiate în jumătăți/sferturi – cu sau fără coajă, e irelevant, coaja se mai ține pentru culoare, nu e cazul aici.
  • 2-3 tije de țelină apio, bine spălate și tăiate fiecare în 2-3 bucăți – desigur că poți folosi și țelină obișnuită în loc de apio
  • 2 linguri pline cu pastă de tomate
  • 4-5 crenguțe de cimbru proaspăt
  • 2-3 frunze de dafin uscate
  • 2 lingurițe piper boabe
  • o jumătate de cană cu apă – vei avea nevoie de ea pentru deglazare/curățarea tăvii – poți folosi chiar vin în loc de apă, un vin sec/demisec

Încinge cuptorul la 200 grade Celsius. 

Pune oasele într-o tavă, fără ulei, fără hârtie de copt. Și fără legume. După prima jumătate de oră scoate tava afară și întoarce cu atenție oasele în tavă pentru a le rumeni pe toate părțile. Cel mai probabil în punctul ăsta vei avea deja multă zeamă/grăsime scursă în tavă, e ok, las-o acolo, mergi mai departe cu tava la cuptor. Reia operațiunea asta după o altă jumătate de oră. În mod normal, oasele și carnea ar trebui să stea la cuptor aproximativ o oră și jumătate. Poate părea puțin cam mult, însă ai încredere în mine. O coacere mai profundă înseamnă un gust mai intens. (Ce ai văzut în poza de mai sus au fost ținute o oră și cincizeci de minute. La fix 200 grade.)

Scoate oasele din tavă și adaugă legumele. Fără nimic altceva lângă ele. Dacă în tavă e prea multă grăsime, mai poți elimina o parte din ea, dar nu pe toată.

Dă legumele la cuptor pentru 20 de minute. Scoate-le, adaugă pasta de tomate, amestecă pasta cu legumele, apoi tava pleacă din nou la cuptor pentru încă 20-25 de minute. 

După ce scoți și legumele, toarna apa sau vinul în tavă și pune-o pe aragaz la foc mediu. Când ajunge la punctul de fierbere, cu o lingură de lemn răzuiește toată crusta formată și rămasă în tavă. Dă focul mai mic și mai lasă totul în clocot pentru încă 4-5 minute. Tot ce obții din această operațiune toarnă cu încredere în oala mare.

Oală în care pui oasele și legumele. Tot acum pune și cimbrul, frunzele de dafin și boabele de piper. Umple oala cu apă rece. Am scris mai sus, la o oală de 8-9 litri ar trebui să îți încapă cam 5,5 litri de apă, cel mult 6. 

Pune oala pe aragaz, foc cel mult mediu. Fără capac, nu ai nevoie de capac aici.
Așteaptă – și asta o să dureze ceva – până când apa se va apropia de punctul de fierbere. Din momentul în care fierbe, dă focul mic. Cel mai mic. Cât poate aragazul de mic. Apropo, îți recomand să folosești ochiul mediu al aragazului.

În prima jumătate de oră de bolboroseală îndepărtează grăsimea adunată la suprafață cu o spumieră. 

Lasă în continuare totul la fiert pentru cel puțin 5 ore, ideal 6. 

Printr-o sită deasă, peste care îți recomand să mai pui și niște tifon, strecoară toată zeama asta într-un recipient suficient de încăpător și cu gura largă.

În momentul ăsta e posibil să te întrebi ce să faci cu toată carnea aia rămasă de pe lângă oase. Am o sugestie pentru tine, ia dă un ochi aici. 

Răcește zeama obținută până ajunge la temperatura camerei. Fie o lași să se răcească în mod natural, de la sine, deși e o metodă cu care multă lume nu e de acord. Fie o răcești într-o baie de  gheață sau chiar și cu apă foarte rece în chiuvetă. 

Pune-o la frigider și las-o câteva ore la răcit. Elimină apoi stratul de grăsime și de aici mai departe decizi singur felul în care vrei să depozitezi pe bucăți stockul tău de vită. 

Apropo, cu stockul meu de vită urmează să mă joc în continuare cu rețeta de mici. De aici. Care rețetă este brici. nu că-i a mea, dar am muncit ceva ca să ajung până în punctul ăla. 

stock-brun-de-vita-oase-supa-baza-fond

Tags

  • beef stock
  • fond de vita
  • oase de vita
  • stock brun
  • stock vită
  • supa baza de vita
  • supa de oase
  • supa stock

Navigare în articole

chifle pentru burgeri – chifle de-alea bune, de casă
fasole cu cârnați – din louisiana, de la niște frați

3 comments

  • chili con carne
    19/07/2024

    […] ml supă stock de vită sau pui – găsești rețeta pentru supa stock de vită aici, iar pentru supa stock de pui […]

    Reply
  • Aurel
    05/11/2024

    Salut! Pot fierbe stok-ul in doua reprize? Că vrea soția să facă altceva la aragaz?

    Reply
    • ciprian muntele
      05/11/2024

      N-are ce să fie rău. Doar să ții focul ăla de veghe în permanență, în ambele momente. 🙂

      Reply

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (4)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (31)
  • CARNE (59)
  • CIORBE (10)
  • CUPTOR (6)
  • DULCIURI (26)
  • ENDORFINE (17)
  • FĂRĂ CARNE (51)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (5)
  • GRĂTAR (3)
  • MIEL / OAIE (7)
  • ORGANE (7)
  • OUĂ (11)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (17)
  • PASĂRE (25)
  • PASTE (7)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (22)
  • PORC (26)
  • PROIECTE COMERCIALE (39)
  • REȚETE DE BAZĂ (17)
  • SFATURI (5)
  • SUPE (15)
  • TIGAIE (6)
  • VITĂ (15)
  • ZEMURI (4)
  • ZEMURI (26)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.