câte puțin din fiecare, e pufos și dulce, ca un cozonac, dar n-are nucă, rahat sau alte umpluturi și mai e și împletit ca o pâine, deci e și pâine. Sau e ce vrea fiecare, de fapt, puteți să-l faceți și colac pentru sfânta împărtășanie, doar să-l faceți.

Iar acum că am stabilit și partea teoretică, bem o țuică fiartă și o dăm pe practică.

INGREDIENTE:

  • 500 g făină superioară
  • 100 ml lapte 3,2% grăsime
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 60 g zahăr
  • 1 ou + 1 gălbenuș + 1 ou întreg pentru uns
  • 200 ml smântână dulce pentru frișcă
  • sarepâine cozonac împletită în 5

Laptele proaspăt muls de la magazinul din colț se încălzește, dar cu mare grijă. Asta e o etapă care poate schimba mult evoluția aluatului. Lichidul ar trebuie să fie cald, dar nu fierbinte. Temperatura corectă e undeva la 36 de grade, iar degetul ar putea fi un termometru foarte bun. Dacă e prea fierbinte, drojdia devine inactivă. Dacă e prea rece, dospirea aluatului va fi mai lungă.

Se adaugă o linguriță de zahăr, apoi drojdia sfărâmată. Se omogenizează și se lasă vreo 10 minute până înflorește. O să știți că s-a întâmplat asta dacă laptele pare că fermentează și se umflă puțin, de parcă el însuși ar fi un aluat.

Făina cernută se pune în bolul mixerului pentru frământare – se poate face și la mână, într-un bol oarecare, suficient de încăpător -, se adaugă oul întreg cu gălbenușul, smântâna dulce și laptele cu drojdie. Și sarea.

La frământare lucrurile sunt simple, aluatul se amețește până devine lucios și se desprinde cu ușurință de pe bol. E un aluat care poate părea vag lipicios, însă câtă vreme se desprinde fără probleme, înseamnă că ați făcut ce trebuie. Nu e cazul de suplimentat cu făină. Totul se lasă acoperit cam 45 de minute. Timp în care volumul aluatului ar trebui să se dubleze.

Aluatul se scoate pe masa de lucru, acum presărată cu puțină făină, se modelează cât un parizer mai mai mic, se porționează în 5 părți egale, se rotunjesc și se acoperă din nou cu un prosop încă 10 minute.

Cele 5 bucăți de aluat se modelează în 5 suluri egale. Felul în care se împletesc e, cred, cel mai frumos și simplu dintre toate variantele. Găsiți aici exact modalitatea de prindere și împletire în 5.

Deși pare că-i gata, mai e ceva de făcut. Aluatul se pune în tavă, se unge bine pe toată suprafața cu oul bătut și se lasă la temperatura camerei vreo 30 de minute.

Cuptorul se încălzește și se stabilizează în acest timp la 170 de grade, de preferat ar fi ca temperatura să nu crească peste.

Înainte de a pune aluatul în cuptor, se mai unge o dată cu ou bătut, ceea ce o să-i dea un luciu foarte frumos.

Se coace aproximativ 35-40 de minute, însă aici valorile sunt de-a dreptul relative, în funcție de cum evoluează căldura în cuptorul fiecăruia.

Rezultatul e de-a dreptul, cum să vă spun, mai bine nu vă spun eu nimic și vă convingenți singuri. A se consuma cu unt și dulceață.

pâine cozonac împletită în 5

Share

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ