Lipie de casă sau turtă, pită sau pâine, probabil calea cea mai scurtă către bucuria de a fi brutar la tine acasă. Și mult mai simplă. Am s-o numesc lipie de casă, deși ea în rețeta din care m-am inspirat e numită pita naan. Iar locul din care m-am inspirat e unul pe care o să vi-l și recomand, e de fapt o carte. Una dintre invesțiile mele foarte bune în 2023.
Cartea se numește Fii brutar in lumea mare. Ocolul pamantului cu 72 de retete, Tothne Libor Maria. Am văzut că e scoasă la editura Casa, eu am luat-o dintr-un Cărturești, am dat cam 80 de lei pe ea, pe acolo e prețul. E o cartea valoroasă pe care o recomand oricui vrea să se joace cu făină prin bucătărie. Și da, doamna Maria e la a doua abatere, mai are o carte tot pe aluaturi, dar comparativ, asta mi se pare puuuțin mai bună. Mai eficientă, mai degrabă, din simplul motiv că aici sunt mai multe rețete în care ai nevoie de drojdie și făină și mai puține cu preferment. Exact, e mai pentru leneși. 🙂
Și dacă nu vrei să dai banii pe cartea asta, fie la mine, fie la doamna Ciocovan o să mai tot găsești pe viitor inspirație de aici. Că de-aia dăm banii compulsiv pe cărți, să învățăm din ele, dar să și dăm mai departe.
Cum e cazul și cu această lipie de casă, ușor de făcut, greu de rezistat. Am redus cantitatea de ingrediente la jumătate, îți vor ieși fix patru lipii de aici.

INGREDIENTE:
(lipie de casă)
- 250 g făină albă 650
- 1 linguriță sare – 5 gr
- 1 ½ lingură ulei – aprox. 15 ml
- 70 ml iaurt natural 3,8%
- 100 ml apă plată
- 10 g drojdie proaspătă
Cerne făina într-un bol, pune sarea, amestecă bine. Adaugă apoi uleiul, iaurtul, apa și amestecă. Pune acum drojdia proaspătă sfărâmată. În cazul în care ai sau vrei să folosești drojdie uscată, echivalentul a 10 grame de drojdie proaspătă înseamnă 4 grame de drojdie uscată. Pentru conversie și în general pentru diferențe dintre drojdia uscată și cea proaspătă, câteva sfaturi despre cum funcționează ele găsești aici.
Poți să frămânți aluatul la mixer, cum poți să îl frămânți foarte bine și la mână. Nu e un aluat la care trebuie să insiști cu frământatul. Important e să nu se mai lipească de bol sau de mână. Deși aici e o nuanță importantă. Să nu se mai aproape lipească. O să fie cam la limită, tendința va fi să mai pui niște făină. Ceea ce nu-i greșit, dacă simți că e totuși prea lipicios, mai dă-i un vârf de deget de făină.
Unge un castron cu un strat subțire de ulei, fă apoi aluatul ghem și lasă-l acolo acoperit sub o folie de plastic, la temperatura camerei. Ar trebui să stea la dospit proximativ trei sferturi de oră, cel mult o oră.
Întinde apoi făină pe masa de lucru, pune aluatul și împarte-l în patru părți cât mai egale. Fă 4 bile din ele, acoperă cu folie sau prosop și mai lasă puțin la dospit. Cam un sfert de oră.
Între timp încinge bine o tigaie, fără să pui ulei.
Când tigaia e bine încinsă, pe rând ia și întinde fiecare turtă de-asta în ce formă vrei tu, rotundă sau ovală. Dar a cărei grosime să nu depășească jumătate de cm.
Pune lipia pe tigaia încinsă până când la suprafață apar niște broboane mari și groase. Cu o paletă, cu o lingură de lemn sau o spatulă întoarce pe partea cealtată, mai lasă 2-3 minute și cam astea-s lipiile tale.
Niște unt topit în amestec cu câteva plante aromatice, poate și puțin usturoi, or să facă minuni. Plus minunea de la Dumnezeu, niște vin alături. Noi să fim sănătoși!

Uau! super!