Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
DULCIURI, PROIECTE COMERCIALE  /  30/03/2018

cremă de zahăr ars. cu iz de cremă catalană

by ciprian muntele
cremă de zahăr ars. cu iz de cremă catalană

Cred din convingere că avem toate motivele să ne însușim rețeta de cremă de zahăr ars tradițional românească. Da, există așa ceva. Și da, cunosc bine istoria acestui desert pentru care se bat Franța, Anglia, Spania sau Portugalia. Fiecare țară convinsă că ea e cea care a dat rețeta originală de cremă de zahăr ars. Știu foarte bine diferențele dintre creme brulee, cremă catalană, burnt creme, flan sau creme caramel și toate câte or mai fi. Că mai sunt. Dacă te uiți însă atent, ai să observi că uneori diferențele sunt foarte mici între rețete, dar totuși fiecare vine cu o identitate foarte puternică specifică țării din care provine. 

Păi și cu ce diferă în cazul ăsta rețeta de cremă de zahăr ars tradițional românească? Păi e simplu, deși doar cei care au avut un anumit tip de copilărie s-ar putea să mă înțeleagă. 

În varianta românească, crema originală de zahăr ars se face doar la cratiță, de obicei aceeași cratiță. În care s-a făcut atât de multă cremă de zahăr ars încât a ajuns vai steaua ei, dar încă e bună, încă îți faci treaba cu ea. Și nu e doar cratița căreia i-a sărit smalțul, dar în varianta asta neaoșă crema de zahăr ars nu se răstoarnă niciodată. De fapt, nici nu prea se scoate din cratiță, mănânci direct de acolo, cu lingura, și se cam bat turcii la gura ta. 

Bun, acum că mi-am retrăit pe scurt acest moment afectiv al copilăriei mele, înapoi la crema de zahăr ars, dar de data asta punem cuptorul pe modul serios. 

Ce vezi aici e o combinația între crema de zahăr ars aia clasică, de ziceam mai sus, și crema catalană. De la asta din urmă am împrumutat aromele cu care am infuzat laptele. Adică scorțișoară, coajă de portocală și lămâie. Plus un ingredient despre care o să și povestesc puțin mai jos. Unde ar fi câte ceva de povestit, înainte să te apuci de treabă. 

crema-de-zahar-ars-crema-catalana_3
  • am ales să reduc cantitatea de ouă de la 8 la 6 plus două gălbenușuri, pentru o finețe mai pronunțată. e doar alegerea și recomandarea mea, nu trebuie să faci la fel. ba s-ar putea ca unoră să li se pară că e chiar puțin cam prea fină. dacă totuși optezi pentru varianta cu 8 ouă întregi, nu uita să urci și cantitatea de lapte la un litru.
  • scorțișoara, lămâia și portocala sunt, așa cum ziceam mai sus, influența din rețeta catalană. poți renunța la ele, desigur, dar ar fi și păcat. 
  • pe lângă astea de mai sus am mai adăugat la infuzie și semințe de fenicul. știu că sună dubios spre exotic, crede-mă că sunt exact ce trebuie, au făcut alții înaintea mea asta și a fost bine. doar că la următoarea tură, când m-or lovi iar poftele după cremă de zahăr ars, aș pune totuși semințele de fenicul abia după ce opresc laptele din fiert. din miros o să-ți dai seama că alea au locul și rostul lor acolo. problema e că la gust se simte mult prea puțin spre deloc. așa că fie puse după clocot, fie dublată cantitate de fenicul, ceva clar aș schimba, tind să cred că mai degrabă aș umbla la cantitate. ține cont de asta. doar că până o să testez, mai jos o să-ți las exact cum am făcut acum. apropo, inclusiv Michel Roux folosește semințe de fenicul în combinația asta, în caz că simțeai nevoie de niște confirmări. 
  • îți recomand ca atunci când dai cratița la cuptor să nu renunți și la tava cu apă. acest procedeu, numit bain-marie, are un rol bine determinat. apa aia, plus temperatura mai scăzută a cuptorului, de 140 de grade, te vor ajuta să ai o cremă foarte fină. doar că aici sunt folosite două tehnici diferite. fie începi cu apă fierbinte, și o menții așa pe tot parcursul coacerii, fie mai poți turna cam la zece minute puțină apă rece peste apa din tavă. recunosc că eu n-am încercat a doua variantă, probabil niște mici diferențe în rezultatul final vor fi. eu merg în continuare pe calea pe care o știu eu bătătorită.
crema-de-zahar-ars-crema-catalana_3
INGREDIENTE:
(crema de zahăr ars)
  • 900 ml lapte
  • 6 ouă + 2 gălbenușuri
  • 150 grame zahăr + 200 g pentru caramel
  • un plic zahăr vanilat Bourbon 
  • 1 baton de scorțișoară mai mare sau 2 mai mici
  • coaja rasă de la o jumătate de portocală
  • coaja rasă de la o lămâie întreagă (mică)
  • 1 linguriță semințe măcinate de fenicul

Pune mai întâi laptele la infuzat cu scorțișoara, coaja de portocală și lămâie, plus semințele zdrobite de fenicul. Lași laptele să ajungă la primul clocot, la un loc cu toate ingredientele pomenite mai devreme, apoi oprești focul. Pui capac și lași acoperit măcar un sfert de oră. La final strecoară totul printr-o sită deasă. O sită de-aia pentru ceai e perfectă. 

Încinge cuptorul la 140 de grade. Nu e cazul de mai mult, unul dintre secretele cremei de zahăr ars e temperatura scăzută.

Între timp ocupă-te de caramel. Dacă n-ai mai făcut niciodată caramel într-o oală, poate n-ar strica să te uiți înainte la un video cu tehnica de gătire pentru caramel. Sau poți citi despre tipurile de carmel la doamna Ciocovan pe blog. În acest articol de aici.
Iar dacă n-ai chef de studiat acum, pune zahărul în oală -alea 200 g – pe foc, pe cât posibil mic. Ba chiar ochiul ăla mic de la aragaz, e suficient. Când începe să se topească și să prindă culoare, poți amesteca tot caramelul în formare cu o lingură. Recomand una de inox, nu de lemn. 

Nu lăsa prea mult zahărul la topit, cu cât culoarea devine mai închisă, cu atât va deveni mai  amar. Și asta nu e singura problemă. Cu cât e mai închis la culoare, cu atât poate deveni mai dur, mai puțin solubil. Iar asta nu va ajuta deloc la procesul de lichefiere din timpul răcirii. Practic riști să rămâi cu caramel prins pe fundul vasului după ce vei răsturna crema pe farfurie sau platou. După ce caramelul e gata, lasă-l la răcit. 

Mai departe bate într-un vas ouăle, zahărul (150 g) și zahărul vanilat până se omogenizează foarte bine. Ai două variante. Mixer sau la mână, cu un tel. Am făcut ambele variante, iese la fel de bine, opțiunea îți aparține. În cazul mixerului crema ar trebui să iasă ceva mai pufoasă.

Toarnă apoi laptele – pe care îl ai deja strecurat de după infuzare – și amestecă bine. 

Pentru a obține un desert cât mai fin, strecoară din nou, tot printr-o sită deasă, toată compoziția asta. Și faci lucrul ăsta pentru că sunt șanse mari să-ți mai rămână niște ou nebătut pe acolo. N-o să-ți strice ăla desertul, dar noi vrem perfecțiune. 

După care torni întregul lichid în cratița în care ai deja caramelul răcit. Și bagi la cuptor. 

Din nou, și aici detaliile pot face diferența. Poți pune cratiția pur și simplu la cuptor, nu îți mai bați capul. Poți să coci caramelul chiar și la 180 de grade, ba chiar termini mai repede. Doar că noi nu vrem mai repede, vrem mai bun. Așa că faci lucrurile ușurel, așezat, bătrânește. 

Cum ziceam mai sus, la bain marie, la 140 de grade.
Într-o tavă cu pereții mai înalți și  încăpătoare pui apă fierbinte. Luată de pe foc, gata clocotită. Poți să pui și rece de la început, doar că va dura ceva mai mult timpul de coacere. 

În tava asta așezi așadar cratița cu crema de zahăr ars. De două lucruri trebuie să ai grijă acum. Ca apa să fie la nivel până la jumătatea cremei din cratiță. Și să nu te arzi. Că există riscul ăsta când duci tava cu apă și cratița la cuptor. Sau poți pune apa direct în tava din cuptor. Poți și asta. Dar atent tot trebuie să fii.

Nu uita să lași temperatura la 140 de grade. Iar pe crema pe care urmează să o faci de zahăr ars ai s-o lași la copt cel puțin 75 de minute. E gata în momentul în care marginile ei s-au închegat, dar în mijloc încă mai tremură ca o piftie. Apropo, dacă în tavă pui apă rece, va trebui să o lași cel puțin 90 de minute. 

Poți s-o lași și mai mult de atât. Că s-ar putea să vrei să o faci mai rumenă la suprafață. Aici intrăm deja la opțiuni personale, eu doar te asigur că după 75 de minute cu apă fierbinte sau 90 de minute cu apă rece pusă la început tu o să ai o cremă de zahăr ars perfect făcută. Gândește-te tu bine înainte cum ți-ar plăcea și decide în consecință. 

Din nou, ce faci mai departe cu crema de zahăr ars, după ce o scoți din cuptor, poate să facă diferența. Evident, o poți lăsa să se răcească și apoi dai atacul exact cum ca în copilărie. Adică ce povesteam mai sus, crema de zahăr ars tradițional românească. 

Sau și mai bine o lași aproximativ 40-60 de minute să se răcească și apoi o pui la frigider. Dacă o lași prea mult să se răcească afară, caramelul se va cristaliza înainte să ajungă la frigider. Și cel mai probabil va rămâne prins pe fundul cratiței. Nu e ceva rău, dar pierzi caramel de care ai putea să te bucuri în farfurie. Și-i păcat, că ai muncit pentru el. Așa că după cel mult o oră de așteptat afară, la temperatura camerei, vâri cratița la frigider și aștepți până a doua zi. Sau măcar spre 6 ore. 

N-o să fie ușor, dar va fi meritat pe deplin.  

crema-de-zahar-ars-crema-catalana_3

Tags

  • crema catalana
  • crema de zahar ars
  • lămâie
  • portocala
  • scorțișoară
  • selgros cauta pasiunea

Navigare în articole

ou benedict, varianta pentru începători
cartofi noi, metehne vechi

Related posts

10 experiențe culinare care dau rațiunea peste cap
ENDORFINE  /  24/07/2018
by ciprian muntele  /  32 Comments

10 experiențe culinare care dau rațiunea peste cap

quiche lorraine, cadoul iubitorilor de tarte sărate
PÂINE ȘI ALUATURI, PORC, PROIECTE COMERCIALE  /  30/12/2017
by ciprian muntele  /  11 Comments

quiche lorraine, cadoul iubitorilor de tarte sărate

nuci umplute cu cremă de vanilie – desertul copilăriei mele
DULCIURI, PROIECTE COMERCIALE  /  13/12/2018
by ciprian muntele  /  7 Comments

nuci umplute cu cremă de vanilie – desertul copilăriei mele

2 comments

  • Mihai
    30/03/2018

    M-ai omorat!

    Reply
  • Mihai
    15/05/2018

    Am mancat si te-am pomenit!

    Reply

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (6)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (32)
  • CARNE (56)
  • CIORBE (10)
  • CUPTOR (6)
  • DULCIURI (26)
  • ENDORFINE (17)
  • FĂRĂ CARNE (45)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (2)
  • GRĂTAR (5)
  • MIEL / OAIE (7)
  • ORGANE (7)
  • OUĂ (10)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (17)
  • PASĂRE (23)
  • PASTE (7)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (22)
  • PORC (26)
  • PROIECTE COMERCIALE (49)
  • REȚETE DE BAZĂ (16)
  • SFATURI (6)
  • SUPE (15)
  • TIGAIE (6)
  • VITĂ (15)
  • ZEMURI (26)
  • ZEMURI (4)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.