Când simți că îți scade nivelul de capsaicină din corp, mergi la sigur, fă chili con carne. Există și fără carne, există chiar și fără chili, dar noi acum ne ocupăm de chili con carne. Varianta clasică, dar până la un punct. Adică mai spre final, când totul se încheie cu niște ciocolată neagră. Nu e invenția mea combinația de chili con carne cu ciocolată, e chiar îndelung testată și confirmată. Mergi la sigur, pune la ingrediente și niște ciocolată neagră.
Înainte de a trece la treabă vreau să înțelegi câteva lucruri:
- chili con carne se face cu carne de vită. asta-i baza. dacă însă alegi amestec de vită-porc, te asigur că nu faci niciun păcat. nu atât de mare. e o românească, dar la final tot chili con carne vei avea în farfurie, crede-mă. însă ca principiu, vita rămâne ingredientul din varianta originală.
- apropo de original, sunt două ingrediente pe care unii nu le iau în considerare la chili con carne. fasolea și roșiile. atât cât m-am documentat, o consider mai degrabă o dezbatere locală, cam ca la noi când e cu sau fără mazăre în știm noi ce. sugestia mea e să te folosești cu încredere de amândouă.
- bănuiesc că-i destul de evident aici, nivelul de iuțeală recomandat la un chilli con carne e peste medie. la gramajele de mai jos eu am folosit un ardei dintr-ăla iute spre foarte iute, plus aproape o jumătate de linguriță de fulgi de chili. pleacă de aici și consideră asta media. dacă e prea iute în final pentru tine, vezi că rezolvarea e tot în rețetă, dă-i cu smântână. dar dacă ai bucurii măcar la nivel mediu pentru mâncare picantă, cam de aici ar trebui să pleci. cât de mult o să mai vrei să te duci tu apoi în sus, e alegerea ta.
- recomand lime în loc de lămâie. categoric lime.
- vezi că în lista de ingrediente e chimion. niciodată chimen în chili con carne. găsești diferențele aici.
- pentru partea lichidă poți folosi supă stock, vită sau pui, vin roșu sau apă. sau amestec din primele două, cum am făcut eu mai jos.
- apropo de asta, o să ai nevoie de 200 până la 500 ml parte lichidă. aici însă depinde. de foc, de puterea lui, de cât de zemoasă sau uscată vrei tu să fie în final, am văzut rețete în care preparatul final era învelit într-o lipie. nu e genul meu.
- boabele de porumb deși se întâlnesc frecvent în rețetele de chili con carne, intră totuși la opționale.

INGREDIENTE:
(chili con carne)
- 500 gr carne tocată vită (n-o să te blesteme nimeni dacă ai amestec de vită-porc)
- o ceapă mare tocată sau două cepe medii
- 1 ardei roșu gras și mare, tocat
- 2-3 căței de usturoi tocați
- 175 ml vin roșu sec
- 300 ml supă stock de vită sau pui – găsești rețeta pentru supa stock de vită aici, iar pentru supa stock de pui aici.
- 2 linguri pastă de roșii
- 250 gr roșii cuburi în bulion (ai nevoie de o cutie de 400 gr)
- 1 ardei iute, cât mai iute
- 1/2 linguriță fulgi de chili
- 1 linguriță chimion boabe proaspăt măcinate
- 1 linguriță coriandru boabe proaspăt măcinate
- 1 linguriță boia dulce, poate chiar și afumată
- 300 gr (aproximativ) boabe fasole roșie din conservă (poți folosi și o singură conservă, asta înseamnă o cantitatea mai mică de fasole, sunt unele conserve a căror cantitate netă de fasole ajunge la 240 gr, e ok și doar cu atât)
- 70-100 g porumb boabe din conservă – opțional
- 20 gr ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao
- coriandru verde, opțional, că aici e fiecare după posibilități în relația cu planta asta. și e dovedit științific – aici.
- sare
- lime
- smântână
- ulei pentru călit
Îți recomand ca mai întâi să călești carnea. Să o călești până o și prăjești. Nu mult, nu exagera, ai grijă să n-o arzi.
Foc iute, mai spre puternic. Pune ulei la încins înainte, cam două-trei linguri, atât și nimic mai mult în etapa asta. Foarte probabil carnea își va lăsa lichid. Nu e nimic greșit, ai răbdare și călește carnea mai departe până elimini toată apa.
Ăsta e un moment important, trebuie să fii foarte atent mai departe și să amesteci în carnea aia doar cât să-i dai culoare. Adică să fie uscată și ușor prăjită. Nu ai voie să o arzi, altfel strici mâncarea. De-aia trebuie să amesteci în permanență. Apropo, după ce dispare zeama, dă și focul ceva mai mic. Cel mult mediu.
Când ai prăjit carnea suficient cât să-i dai pe alocuri o culoare maronie, când începe să se lipească de fundul oalei, și când practic i-ai dat și gustul de care ai nevoie, că de-aia faci operațiunea asta, pentru gust, scoate totul într-un bol separat. Lasă carnea deoparte. Probabil pe fundul oalei îți va fi rămas o crustă ușor arsă de la carne. E perfect așa, ai nevoie de asta.
Vezi că jos în video ai detaliile filmate despre cum ar trebui să arate carnea în acest moment.
Mai pune puțin ulei în oală, cam o lingură plină, iar pentru început călește ceapa. Râșcâie ceapa aia cu o lingură de lemn vreo 2-3 minute cât să iei și crusta rămasă de la carne. Foc în continuare cel mult mediu.
Pune ardeiul gras, amestecă, pune și ardeiul iute. Mai călește vreo 2-3 minute. Toarnă vinul roșu și lasă să fiarbă până scade la jumătate. Urmează pasta de roșii, pune grămadă acum toate mirodeniile – sare, boia dulce, fulgi de chilli, chimion și coriandru măcinate – și amestecă bine. După cum observi, totul trebuie să fie bine aici. Și o să fie.
E rândul roșiilor din conservă. Pe care le amesteci, ai ghicit, bine.
Pune supa stock acum, eu zic că de vită e cea mai bună. Dacă-i de pui, e la fel de bună. Dacă-i doar apă, măcar fă-o fără să mai știe careva asta. Pune acum și carnea înapoi în oală, lasă totul la foc molcom cam 15-20 de minute. Abia apoi vii cu fasolea, bagă și porumbul și, chiar dacă pare că am uitat de el, acum aruncă în oală și usturoiul tocat. Amestecă bine și lasă la fiert încă vreo 10 minute.
Ești aproape de final, poți să și stingi focul. Mai ai două lucruri de făcut. Să pui ciocolata neagră și coriandrul verde. Amestecă din nou la fel de bine și lasă totul deoparte la răcit. E ca la ciorbe. Poți mânca atunci, fierbinte, la botul calului. Sau ai răbdare să se răcească, după ce lași mâncarea inclusiv peste noapte la frigider pentru desăvârșire.
În strachina în care alegi să și consumi mâncarea asta, nu uita să storci puțină zeamă de lime. Pune și niște smântână. Asta e bună și de gust, dar mai și îmblânzește din iuțeală. Sau fii sălbatic și nu mai pune nimic. Restul depinde de tine. Cică chili con carne ar merge cu bere. Merge și cu bere, dar ardeii ăia merită și o țuică bună și curată înainte să te pui pe treabă. Orice o mai însemna și asta.
#DoamneAjutaSiHaiAiNostri

Recomand și varianta video:
Si cu un pic de lime este mai mult decat perfect! Multumesc pentru reteta 😀
[…] și un sos cu iaurt sau chiar un chili con carne. Are dl. Muntele o rețetă perfectă de chili AICI, dacă vrei să […]