E lumea mirată că am făcut scrumbie la grătar în februarie. Discuția a fost exact așa, pentru că nici eu n-am fost sigur pe mine atunci când ne-am întâlnit față-n față:

Săr’na! Da’ cum de aveți scrumbie pe vremea asta? (Era 8 februrie.)
Îi avem o perioadă foarte scurtă acum în februarie, după care dispar, iar la final de martie, început de aprilie, apar din nou.

Cam asta e explicația, o fi știind femeia aia ce spune, că de la ea cumpăr scrumbie de când mă știu eu in a relationship with Hala de pește de la Obor.

Cum intri în hală, faci dreapta, prima sau a doua tarabă pe partea dreaptă. 28 de lei kilu’.

Pe scrumbie o iubești sau o urăști. Bine, dacă o prăjești în tigaie, în bucătăria din apartament, cu toată dragostea asumată, s-ar putea să începi s-o urăști apoi pe viață, tu și cei 30 de vecini de pe scară care încă se gândesc dacă să vină să-ți spargă ușa sau să sune la 112.

Dacă vrei varianta la cuptor, de compromis, găsești niște sugestii aici.

Grătarul în aer liber e soluția pentru scrumbie dacă o vrei prăjită. E simplu și dificil în același timp. E nevoie de puțină experiență, dar asta nu înseamnă că nu poate să-ți iasă o scrumbie bună din prima. Trebuie să respecți câteva reguli.

  • scrumbia se curăță de solzi și foarte bine prin interior. măruntaie, branhii, tot. spălată bine și apoi uscată perfect cu hârtie absorbantă, atât în interior cât și la suprafață. mare grijă cum folosiți hârtia aia, scrumbia e un pește foarte fragil.
  • cu un cuțit se fac crestături ușoare de-a lungul oaselor, cât mai dese, lucru care o să vă scutească în final de alesul oaselor.
  • se sărează cu încredere și se lasă măcar vreo 20-30 de minute cât să-și tragă sarea. timp în care vă puteți apuca de grătar.
  • focul trebuie să fie cel mult de nivel mediu, în niciun caz foc puternic, e păcat de munca voastră.
  • grătarul trebuie uns și el bine (o bucată de șuncă e numai bună), sub nicio formă nu-l lăsați uscat.
  • înainte să pui peștele pe grătar, unge-l cu un strat subțire de ulei.
  • de departe însă, cel mai important detaliu în atingerea perfecțiunii pentru o scrumbie la grătar e timpul pe care trebuie să îl respecți cu sfințenie. e imposibil de precizat cu exactitate în minute. ține de căldura pe care o emană focul din grătar, de distanța pe care o are grătarul față de foc, așa că uită de ceas, trebuie să fii atent și să ai încredere în instinctul tău. și în sugestiile de mai jos.
  • dacă întorci prea repede peștele de pe grătar, chiar și doar pentru a-l verifica, se va rupe, îl faci terci, poți să te duci liniștit la magazinul din colț după pufuleți și bere. cu peștele ăla sigur nu mai ai ce face.
  • dacă, de asemenea, îl lași prea mult și îl arzi, n-ai să înțelegi nimic din valoarea acestui pește. ai să-i auzi pe mulți care spun că li s-a făcut rău de la scrumbie. cel mai probabil s-a întâmplat fix din cauza asta. așa e, chiar ți se poate face rău de la scrumbie pe grătar, grăsimea peștelui cu gustul puternic de arsură e cea mai proastă combinație cu care vrei să ai de a face la o masă.
  • dacă ești începător și încă nu te poți baza pe instinct, o sugestie ar fi să ridici grătarul la nivelul cel mai de sus și să te holbezi tu singurel, pe dedesubt, la cât de bine e făcut.
  • culoarea peștelui ar trebui să fie undeva între auriu și maroniu închis, cu ușoare urme de arsură.
 • ca să dau, totuși, o estimare medie, dar n-o lua ca pe o valoare absolută, ar fi să ții aproximativ 15 minute peștele pe fiecare parte.

Merge de minune stropit apoi cu niște zeamă de lămâie, cu mujdei, cu mămăligă sau doar așa simplu, cu mâna și cu gura și-un pahar de vin. Ai să mănânci și ai să mă pomenești.

scrumbie la gratar
scrumbie la gratar

Share

4 COMENTARII

 1. Din Doborgea citire, pentru viitoare scrumbii – SARAMURA! 🙂 Scrumbie la foc mic, facuta cu rabdare (cat bei un vinut/o tuica, ca doar nu stai degeaba), cu ardei si rosii coapte si ele pe gratar, sa nu-i fie urat scrumbiei. Iese o saramura grasa si gustoasa, numai buna langa o mamaliga fierbinte. Mai erau pe masa si ciorba de peste si crap prajit si stiuca in otet. As vrea sa zic ca n-am mai putut sa mai mananc, ca ma saturasem cu saramura, dar na, eram in Doborgea, ma dadeau afara. Am mancat de toate 😀

 2. In calitate de om trăit in Delta, mâncător si prinzător de pesti salut articolul!
  E plin de sfaturi si ponturi utile. Ma delimitez insa de a valida Hala Obor ca fiind un loc plin de cel mai bun peste, mai degrabă e un loc cu mulți impostori. De fiecare data când ajung acolo găsesc mult peste decongelat vândut ca fiind proaspăt, fitofag si șalău de Nil fără piele vândut pe post de crap si șalau din Delta, crap de crescătorie sălbăticit prin magie dintr-o eticheta, caras transformat in crap, etc
  Altfel, nivelul următor la gătit scrumbie ar fi,,scrumbia in ziar,, unde ai nevoie de ceva experiențe cu acest peste si instinct la greu.
  Indiferent cum e gătită evit a pune mujdei si mămăliga alături de ea…am senzația ca as nivela un tort frumos ornat cu o paleta de bucatarie. Am văzut un astfel de episod (la o nunta in Brezoi) si nu-i o privește foarte placuta.

  • Cu toată iubirea mea pentru piața din Obor, locul ăla e mai stricat decât pare la prima vedere. Iar hala de pește nu face excepție. E un loc profund pervertit, din păcate. Iar la cum se mișcă ăia de gestionează locul, nici nu văd șanse de izbândă prea curând. Dar hala aia încă atrage, găsești și lucruri bune. Și pești cu ochi limpezi. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ