Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
CARNE, PORC, VITĂ  /  08/07/2020

ardei umpluți cu carne tocată – și un sos pe care o să-l iei cu tine acasă

by ciprian muntele
ardei umpluți cu carne tocată – și un sos pe care o să-l iei cu tine acasă

Săracii ardei, nu doar că-s grași, dar noi îi mai face și ardei umpluți. Dar hai s-o numim mai bine discriminare pozitivă ca să trecem cu bine peste acest moment sensibil.
Facem apoi și lista cu ingrediente după care stăm puțin de vorbă. 

ardei-umpluti-cu-carne-si-orez

INGREDIENTE:

  • 800 g -1 kg carne tocată, amestec porc cu vită
  • 8-10-12 ardei grași – depinde de soi și mărime
  • 80 gr pastramă crud-uscată afumată tocată mărunt
  • 100 g orez cu bob rotund
  • 1 ceapă mare sau 2 medii, tăiate mărunt
  • 2-3 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 lingură plină cu pastă de tomate
  • 1 legătură mare pãtrunjel tocat mărunt
  • 1 legătură mare mãrar tocat mărunt
  • 2 linguri cu cimbru tocat mărunt
  • 1 lingurã unturã de gâscã/rață (sau 2 linguri de ulei)
  • 0,5 l supă stock
  • 0,5 l suc de roșii
  • 1 pahar de vin alb, sec/demisec
  • 1 linguriță zahăr
  • sare/piper
ardei-umpluti-cu-carne-tocata-si-orez

Cam asta ar fi lista cu ingrediente pentru ardei umpluți, acum să lămurim niște lucruri importante, le iau pe rând:

  • cantitățile aici sunt foarte relative pentru ceea ce o să faci tu acasă, pentru că totul depinde de dimensiunea sau chiar forma oalei în care o să și faci ardeii. de preferat una cu pereții înalți. eu am folosit o oală de fontă de 5 litri cu fix 10 ardei grași la care am avut nevoie de exact gramajul precizat în listă. tu s-ar putea să ai nevoie de 8 sau de 10, poate mai mult. în funcție de oală sau în funcție de dimensiunea ardeilor, așa că ține cont de asta.
  • mai ține cont că ardeii trebuie așezați pe verticală în oală, sprijiniți unii de alții, dacă nu-s suficienți ardei și nu stau cum trebuie, adică fixați între ei, or să cadă, o să pierzi capacele și or să se înece în zeamă și noi nu vrem asta.
  • în cărțile de bucate pe care le am eu, am văzut că ardeii se pot prăji puțin în ulei, n-aș merge însă pe varianta asta, ce-ți recomand totuși eu e să-i perpelești puțin pe foc. o să-i facă mai flexibili, o să-ți încapă mai ușor unii-ntr-alții în oală.
  • am sugerat amestec de carne de vită cu porc, dar ține cont că în general ardeii umpluți sunt considerați o mâncare mai degrabă de vară, ei se pot face și cu umplutură de vită, curcan sau chiar pui. dacă simți că nu e cazul și de porc, fără probleme se poate înlocui, iar dacă simți că nu e cazul deloc cu carne, atunci deja vorbim de o cu totul altă rețetă. eu merg pe variantă vită cu porc, așa vară cum e acum, carnea de porc va da cu adevărat gustul ăla bun de ardei umpluți.
  • oricare dintre variantele de ardei umpluți se va urma, niște afumătură va fi întotdeauna binevenită. șuncă afumată n-am avut, am mers pe varianta pastramei afumate și bine am făcut, că s-au potrivit de minune aici. 
  • insist mult de tot pentru supa stock în loc de apă. se poate și cu apă, dar ar fi mare păcat. dacă e făcută cum trebuie, zeama aia e atât de gustoasă că aproape o mănânci separat. și o vei mânca, crede-mă, așa că, rogu-te, fă un efort și muncește puțin mai mult, că pentru tine și ai tăi o faci. poate fi și un simplu stock de legume, să știi, uite aici o sugestie, în caz că te simți singur pe drumul ăsta.
  • așadar, supă stock, vin alb și roșii, astea sunt sfânta treime a sosului în care vor bolborosi ardeii. iar la roșii, aici alegerile sunt multiple, poți să folosești suc de roșii, roșii în bulion sau chiar roșii de la piață, descojite și pasate ulterior. cu condiția să te asiguri că sunt niște roșii cât mai gustoase.
  • poți să pui în toată lista cu ingrediente și un ou, el este opțional, însă dincolo de faptul că are și el gustul lui, ăsta leagă umplutura de carne. pentru unii oul leagă umplutura cam prea tare, adică o cimentează, depinde cât de afânat vrei să-ți fie tot amestecul ăla din ardei.
  • în rețetă, mai jos, voi recomanda călirea cepei, a orezului și a usturoiului. știu că și aici se aprind niște beculețe pentru multă lume, evident că și ăsta e un proces care poate fi eliminat. la călire mă refer, ingredientele rămân. apropo, mai poți căli aici și puțin morcov ras, merge de minune.
  • ai încredere în amestecul ăsta de sos pe care ți-l recomand aici. roșiile, supa, vinul, zahărul, sare și piper. sosul ăsta care preaia la fierbere gustul ardeilor devine practic o mâncare separată. ai să te folosești de lingură la mâncarea asta, ține minte ce zic eu aici. și apropo, dacă zahărul de acolo te intrigă, te anunț că eu pun chiar puțin mai mult de o linguriță la cantitatea asta. dincolo de faptul că zahăr+roșii=love, adică mai doboară din aciditate, zahărul este și un bun potențiator de gust. evident, tu nu trebuie să crezi în aiurelile mele, dacă zahărul de aici stă în calea fericirii tale, desigur că se poate scoate și ăsta.
  • dacă nu vrei să coci ardeii înainte să-i umpli, am o mică sugestie. când cumperi ardeii, pe ăia mari, cei mai frumoși, cei mai cărnoși, ia și vreo doi mai amărâți. după ce-i umpli pe toți, ăia or să te ajute să fixezi mai bine restul ardeilor în oală, înainte să-i dai la cuptor.
  • felul în care tai capacul ardeilor e și el important. ai ca model poza de mai jos. avantaje și dezavantaje la fiecare. la ardeiul din stânga, unde după cum bine vezi, tăietura a fost făcută în jurul cozii, avantajul e că poți înghesui mai bine umplutura, va fi mai stabilă. la cel din dreapta, unde ai capacul tăiat pe diamterul ardeiului, avantajul e că îl poți curăța mai bine și mai ușor la interior. ceea ce e recomandat să faci, vinișoarele alea din interiorul unui ardei pot da, la fel ca și semințele, un gust amărui neplăcut în mâncare. de astea e indicat să scapi. apropo, poți folosi drept capac și felii de roșii.
  • da, știu, m-am cam lungit, dar rețeta asta de ardei umpluți e importantă pentru mine, aproape la fel ca aia de sarmale, despre care am scris aici, simt că pentru cineva care e la început, explicațiile astea or să ajute. pentru ăilalți cu experiență, probabil doar o să-i enerveze, abia aștept să fiu luat la rost despre ce caută zahărul aici sau usturoiul. dar astea-s problemele mele, le fac eu față cumva.

Pune ceapa la călit în untură, foc puțin sub mediu, 4-5 minute, apoi usturoiul și orezul încă 3-4 minute. 

Amestecă într-un castron încăpător carnea cu ceapa, usturoiul și orezul, pe care tocmai le-ai călit, pune apoi și pastrama, pasta de tomate, (pune acum și oul dacă alegi varianta asta) mărarul, pătrunjelul și cimbrul. Dă cu sare și piper după gustul tău, amestecă bine de tot, omogenizează totul cât mai bine, apoi hai înapoi la ardei. Pe care îi umpli pe fiecare cu tocătura asta. Ideal ar fi ca umplutura pe care o îndeși în ardei să rămână și ușor afânată. Dacă presezi foarte tare sunt două riscuri. Fie cimentezi prea tare umplutura, se va simți asta mai ales dacă ai pus și ou, dar de prefat ar fi să ai o umplutură aerisită. Iar al doilea risc, dacă insiști cu apăsatul, e să rămâi fără carne înainte să termini ardeii de umplut. 

Așează-i în oală, în poziție verticală, fixează-i bine între ei, pune fiecăruia capac, fie capacul de la ardei, fie, cum spuneam, câte o felie mai groasă de roșie. Peste care torni amestecul de vin, supă stock și sucul de roșii. Nu uita că și sosul ăsta cere niște sare și chiar piper. Și, surpriză, zahărul. Îți sugerez să nu le pui treptat, cel mai bine e să amesteci înainte toate ingredientele și abia apoi toarni compoziția peste ardei.

Foarte important, pune zeamă fără să acoperi marginea de sus a ardeilor. Practic, capacele lor trebuie să rămână la suprafață. Doar le faci baie, nu îi și îneci.

Acoperă oala cu capac, vâră în cuptorul încins la 170 de grade, cam o oră jumate, dă apoi capacul jos de pe oală și mai lasă-i la copt până prinde ardeiul puțină rumeneală. Cel puțin o jumătate de oră.

Mai trebuie să te asiguri că atunci când sunt gata nu-ți lipsesc trei lucruri din casă. Smântână, ardeiul iute și o țuică bună și rece. Fă să fie bine. 

Ai mai jos și varianta video, tot ardei umpluți și acolo, doar că-s făcuți pe foc. La fel de buni.

ardei-umpluti-cu-carne-tocata-si-orez
View this post on Instagram

A post shared by Ciprian Muntele (@muntele)

Tags

  • ardei gras
  • ardei umpluti
  • ardei umpluti cu carne
  • carne tocata
  • orez
  • reteta de ardei umpluti
  • supă stock

Navigare în articole

chili con carne cu ciocolată neagră
The ostropel – rețeta cu cocoșel de pădure

Related posts

supă stock – detaliul ăla care face diferența
PASĂRE, REȚETE DE BAZĂ  /  05/07/2017
by ciprian muntele  /  15 Comments

supă stock – detaliul ăla care face diferența

empanadas (povești din food truck-ul meu imaginar, primul episod)
CARNE, PROIECTE COMERCIALE, VITĂ  /  23/07/2019
by ciprian muntele  /  7 Comments

empanadas (povești din food truck-ul meu imaginar, primul episod)

supă cremă de cartofi dulci – și puțin despre supe creme, în general
FĂRĂ CARNE, SUPE, ZEMURI  /  20/01/2020
by ciprian muntele  /  3 Comments

supă cremă de cartofi dulci – și puțin despre supe creme, în general

11 comments

  • Mirela
    08/07/2020

    Prăjirea arderilor (doar câteva secunde pe fiecare parte, la foc mare) nu doar ca ii face mai gustoși, dar și mai flexibili, astfel ca poti sa ii indesi mai bine.

    Reply
    • ciprian muntele
      08/07/2020

      E, vezi, dacă-i lăsam de capul meu, cred că-i duceam lejer spre un minut, două, să fiu sigur de gust. Și nu cred că ar fi fost bine, fix de la flexibilitatea aia.

      Reply
  • Daniel Lupascu-RMHA
    08/07/2020

    In calitate de moldovean gras si trecut prin multe razboaie culinaro-gastronomice-naivo-razasheshti…te anunt ca ai trecut, cu reteta asta de ardei grasi, o granitza de neconceput la moldoveni!…e prea „posh”!
    Si…ca orice moldovean sadea…pana nu gust, nu te cred!
    O sa te anunt la momentul recenziei!
    Love and papa!
    Pupa la Alina!

    Maiestatea Sa, Regele Moldovean Al Haut Alsace, v-a facut onoarea sa comenteze pe blogul dumneavoastra!
    Sa fie primit!
    ❤️❤️❤️

    PS…la orice reteta moldoveneasca, sa ai la dispozitie DOAR un pahar amarat de vin alb…e blasfemie, erezie si sinucidere curata…daca declari asa!…mai bine nu declari cantitatea!…spui ca orice moldovean:”…si nisti jin, acolo, ca sâ hie!”…ca pui in bucate sau bei in timpul procedurilor….e sublim!

    Reply
    • ciprian muntele
      08/07/2020

      Să trăiască regele regilor la toți moldovenii, mai ales că nu s-a legat de faptul că n-am scris nimic de mămăligă.

      Reply
      • Daniel Lupascu-RMHA
        08/07/2020

        Ciprian…stii ca te iubesc!?
        Poti sa faci si sa scrii ce vrei tu!
        Totul e absolut normal de minunat!
        Eu…doar pun niste ardei iuti pe „conversatie”…boala moldoveneasca, hâtrosenie neaosa!
        ❤️

        Reply
        • ciprian muntele
          09/07/2020

          Știi că și eu te iubesc. Că dacă nici noi între noi, atunci cine?

          Reply
  • Laura B.
    22/07/2020

    Excelentă rețetă! Sunt fană sarmale și ardei umpluți. Eu cand fac ardei umpluți nu adaug gălbenușul ci doar albușul ( gălbenușul pare ca întărește compoziția). Adaug în plus, frunze și cozi de țelină in sosul în care fierb ardei. Pana sa umplu ardeii cu carne, eu adaug 1/2 linguriță de zahăr în fiecare ardei și apoi îi umplu și continui cu prajirea lor în putin ulei. Te pupă o admiratoare (o ascultătoare fidelă ROCK FM 😉 )

    Reply
  • Placereshop
    11/08/2020

    Pozele iti lasa deja gura apa…excelenta retata, multumesc pentru recomandare!

    Reply
  • Andra
    29/12/2020

    hi hi. mai stiu si eu un secret, pentru cei incepatori: felii de ardei pe fundul oalei, sa nu se arda, in caz ca nu ne cunoastem cuptorul inca 🙂

    Reply
  • Catalina
    16/12/2022

    Super tare!

    Reply
  • Mangi
    23/09/2023

    Salut ! Este pentru a doua oară când pregătesc acest preparat și sunt foarte bucuros că am dat de tine. Mulțumesc frumos pentru tot, ești grozav.

    Reply

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (6)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (33)
  • CARNE (55)
  • CIORBE (10)
  • CUPTOR (6)
  • DULCIURI (26)
  • ENDORFINE (17)
  • FĂRĂ CARNE (45)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (5)
  • GRĂTAR (2)
  • MIEL / OAIE (6)
  • ORGANE (7)
  • OUĂ (10)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (17)
  • PASĂRE (23)
  • PASTE (7)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (22)
  • PORC (26)
  • PROIECTE COMERCIALE (50)
  • REȚETE DE BAZĂ (16)
  • SFATURI (6)
  • SUPE (15)
  • TIGAIE (6)
  • VITĂ (15)
  • ZEMURI (26)
  • ZEMURI (4)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.