Suntem în perioada aia din an în care devine din ce în ce mai riscant să te duci la piață, există mari șanse să pleci după mărar și pătrunjel și să vii înapoi cu un dovleac de 7 kile sub braț. Ce-i drept, riscul de a te pripăși cu un dovleac plăcintar în casă împotriva voinței tale îl au mai ales cei care cred că pentru a tăia ghiuleaua asta îți trebuie un flex, un târnăcop și un ferăstrău electric. Și un amic bun care e campion mondial la culturism și care să știe cum se hăcuiește dinozaurul. Nu râdeți, ați fi surprinși câtă lume oftează printre tarabe de dorul plăcintelor cu dovleac doar pentru că nu îndrăznesc să cumpere așa ceva. Convinși că n-au încă priceperea de a tranșa un dovleac. Discutabilă teama respectivă, mai nou prin piețe se vinde dovleacul deja ras. Dar asta e o opțiune peste care nu dai mereu și oricum nici nu prea știi exact cât de proaspăt e. Și cu oftatul rămân, mulți dintre ei.

Zilele trecute acum cumpărat din Selgros ceea ce cred eu că poate fi compromisul perfect pentru cei care încă n-au încredere deplină în forțele propii. Un borcan cu piure de dovleac. E ideal pentru îmbălsămarea ingredientelor dintr-un cheescake perfect. Nimic nu mai poate fi scuză de aici înainte în calea fericirii voastre. Și a celor de pe lângă voi, dacă urmați sfaturile mele de mai jos.

INGREDIENTE:

Aluat (pentru o tavă de 18 cm)

 • 180 g biscuiți digestivi
 • un sfert de linguriță cu scorțișoară
 • 60 g unt topit

Umplutură

 • 300 g cremă de brânză
 • 100 g zahăr
 • 150 g piure dovleac
 • un ou
 • 90 ml smântână lichidă pentru frișcă (30-35% grăsime)
 • mirodenii: scorțișoară, cam un sfert de linguriță, la fel și ghimbir pudră, plus miezul de la o jumătate de păstaie de vanilie; iar dacă n-o fi cu păstaie, merge și un plic de zahăr vanilat burbon
 • 20 g amidon

Topping

 • 50 g zahăr
 • 50 g unt
 • 75 ml smântână lichidă pentru frișcă (30-35% grăsime)
 • semințe de bostan (noi, la oraș, îl numim dovleac)

tarta cu dovleac

Să știți că ce urmează e o rețetă foarte simplă, oricât de demotivantă ar părea lista aia lungă de ingrediente. Poate cel mai complicat lucru de aici ar fi tava de copt. Care ar fi bine să fie cu fund detașabil și pe asta nu toți o au. N-o fi bai dacă-i o tavă de-aia zdravănă, dintr-o bucată. Dar în cazul ăsta, va trebui să lăsați foarte bine cheescake-ul la răcit înainte să-l scoateți. Eu o să presupun, totuși, că aveți o tavă cu fundul detașabil, scuzați cuvântul detașabil, lucrurile sunt ceva mai ușor de mânuit.

Pe fundul tăvii așezați o hârtie de copt care să depășească dimensiunea ei. Apoi așezați discul detașabil și strângeți clema astfel încât hârtia să fie prinsă etanș. Înăuntru presați tot molozul format din amestecul omogen de biscuiți, scorțișoară și untul topit. Asta după ce pe biscuiți i-ați fărâmițat bine de tot într-un blender. Dacă nu e blender, și uneori nu e, se mai întâmplă, se pot pune în folie de plastic și zdrobi apoi cu un sucitor. Recomand un blender, totuși. Dacă e.

Blatul din tavă se presează bine de tot cu palma. Se compactează, cum ar spune un inginer cofetar. Se dă la cuptorul încins la 180 de grade pentru 10 minute. Suficient timp pentru a vă ocupa de umplutură.

Dacă aveți un mixer, totul e o chestiune de minute. Se amestecă mai întâi zahărul și brânza, apoi vin pe rând piureul de dovleac, oul, smântâna lichidă, mirodeniile și abia la final amidonul.

Până iese aluatul din cuptor, ar trebui să vă mai rămână și vreo 2-3 minute de tras sufletul. Mai durează, sunteți abia pe la jumătate.

Se scoate aluatul, se lasă puțin la răcit, apoi se toarnă și întinde uniform umplutura peste aluat și se bagă iar la cuptor pentru o oră, dar la 150 de grade, de data asta. E gata când umplutura e fermă și tremură ca o piftie. Ușa de la cuptor se lasă apoi întredeschisă, se oprește focul și se ține cheescake-ul acolo la răcit. Chiar și câteva ore. Asta o să vă ajute ca umplutura să nu crape. Puteți s-o scoateți și afară la răcit, e doar alegerea voastră. Orice variantă se alege, abia după ce s-a răcit de tot se desface tava. După ce o scoateți, puteți pune și topping-ul. Care se face astfel.

Într-o oală mai mică de inox și curată (ar fi de vis una cu  fund dublu) puneți la încălzit zahărul și untul. Foc mediu, cel puțin. Lăsați-le până când se topesc, iar zahărul devine de culoarea chihlimbarului. Ăsta e momentul în care se toarnă smântâna, pe care ați încălzit-o și pe ea înainte într-o altă oală. Se amestecă cu un tel sau o lingură metalică (niciodată lemn sau plastic) vreo 2-3 minute, până când caramelul e omogenizat complet. După ce se răcește se poate pune pe cheescake. Nu uitați de semințele de dovleac. Prăjite puțin înainte într-o tigaie curată și uscată.

Asta e tot, e un desert spectaculos de bun, nu puteți greși niciodată cu așa ceva.

tarta cu dovleac

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ