Ar fi putut fi o fasole tradițională cu cârnați. Dar am deschis raftul cu condimente, și de ce să mint, nu m-am putut abține. Bine, ea e o rețetă tradițională cu fasole și cârnați, da-i mai mult de prin Louisiana. Că de-colo mi-a venit inspirația. Deși având în vedere că am încheiat cu țuică de-a noastră, până la inspirație, mai contează și apucăturile.
Hai să-ți zic câteva lucruri utile despre mâncarea asta. Care o să te facă foarte fericit.
- eu am folosit niște cârnați care pe etichetă susțin că ar fi fost luați la bardă. nu știu dacă au văzut vreodată ăștia bardă la viața lor. oricum, sunt undeva între afumați-semiafumați, cam asta e ce recomand eu aici.
- condimentele cajun sunt un mix de condimente. un amestec care vine de la sudiștii din Louisiana și în general se cam găsește prin orice supermarket sau magazin specializat.
- lichidul pentru fiert la fasole cu cârnați poate fi apă cum la fel de bine poate fi ce am recomandat eu acolo, adică un stock de pui. dacă mă urmărești pe blogul ăsta știi deja că pentru mine nu va exista niciodată egal între astea două. nici nu are cum și nici nu trebuie să aibă cum. așa că rețetă de supă stock de pui găsești aici, pune mâna și fă cu încredere.
- apropo de lichid, eu am trecut 350 ml pentru cantitățile de mai jos. poate fi suficient, sau nu, în funcție de timpii de fierbere sau de puterea focului. de-aia e bine să fii pregătit din principiu și cu ceva extra.
- ține cont că după răcire, zemoșenia o să cam dispară.
- cu sau fără zeama din conservele de fasole? eu zic cu. îți va mai îngroșa puțin sosul, vei avea și niște gust în plus, așa că votez pentru.
- tradițional, genul ăsta de fasole cu cârnați se mănâncă împreună cu niște orez. tradițional la ei. uite că eu am mâncat cu pâine și niște murături asortate și a fost bine așa. ba poate chiar mai bine.

INGREDIENTE:
(fasole roșie cu cârnați )
- 200-250 g cârnați afumați/semiafumați
- 2 conserve de fasole roșie, cu tot cu zeamă.
- 1 ceapă galbenă + 2 cepe roșii tocate franjuri
- 1 ardei gras tocat cuburi
- 1 tijă mare sau 2 mai mici de apio tocate cuburi
- 1 ardei iute – recomand jalapeno – fără sâmburi, tocat mărunt
- 2+2 căței de usturoi tocați mărunt
- 2 lingurițe amestec condimente cajun
- 350 ml suc de roșii
- 350 ml supă de pui
- 1 ½ lingură sos Worcestershire
- ¼ linguriță sos Tabasco
- 2-3 crenguțe cimbru proaspăt
- 2-3 frunze de dafin
- 1 legătură mărar tocat mărunt
- sare
- piper
- ulei pentru prăjit

Crestează oblic cârnații, pe două părți opuse, apoi prăjește-i în tigaie cu foarte puțin ulei. Apropo, dacă faci mâncarea în tigaie, vezi că vei avea nevoie de una cât mai încăpătoare. O să ai mult balast într-însa după ce pui toate ingredientele. Pe cârnați va trebui să-i rotești des ca să nu-i arzi, dar lasă-i și suficient de mult în tigaie încât să prindă culoare.
Pune-i deoparte și mai adaugă puțin ulei în tigaia în care mai întâi călești ceapa. Câteva minute, 3-4, până se înmoaie și prinde și ea puțină culoare.
Adaugă apoi ardeiul gras tocat, țelina apio, călește-le puțin, peste care vii acum cu ardeiul iute. Amestecă bine și mai lasă pe foc – apropo, foc moale -, până când legumele încep să se înmoaie.
Pune și prima tură de usturoi.
Taie cârnații felii/rondele și adaugă totul în tigaie.
Peste toate astea vii apoi cu mixul de condimente cajun. Amestecă și pregătește sosul de roșii. Și cel mai bine îl pregătești direct în tigaie, împreună cu sosul Tabasco. Adică le torni direct acolo.
Mai ai de pus sosul Worcestershire – vezi să nu fie nimeni lângă tine dacă te încumeți să citești sosul ăsta cu voce tare. Cred că tot acum n-ar strica și niște piper. Cred foarte tare asta. Ba chiar și niște sare. La fel de tare cred și aici.
E timpul pentru supa stock de pui, vezi că aparent poate părea prea mult lichid. Îți recomand să n-o pui pe toată de la început, dar nu uita și ce am povestit despre ea în descrierea de mai sus.
Crenguțele de cimbru și frunzele de dafin puse și ele acolo te vor duce către desăvârșirea rețetei. Sau mai degrabă către finalul ei. Mai ai însă puțin de tras. Mai ai de fapt esențialul. Conservele cu fasole. Încă o dată insist, pune fasolea cu tot cu zeamă. Amestecă, gustă, mai pune, mai îndreaptă, gustă iar, ai timp de vreo 15-20 de minute, foc mic, să faci ultimele reglaje fix după gustul tău.
Care în cazul meu au mai însemnat două detalii. Ultima parte de usturoi. Pe ăsta îți recomand să-l pui cât mai spre final, cât să mai fiarbă cel mult 2-3 minute. Dacă mai vrei verdeață, și s-ar putea să mai vrei, de fapt sigur o să mai vrei, merge în combinațiile astea niște coriandru. Sau mărar. Sau pătrunjel. De aici încolo merge orice vrei tu, dar cu astea trei aș începe. Bine, mai depinde și ce ai tu prin casă. Eu am avut mărar, de exemplu. Și a fost perfect.
De fapt, a fost aproape perfect. Pentru că după masă m-am și ales cu o întrebare fără răspuns. Cum se numesc, dom’le, locuitorii din Louisiana?

Pentru și mai mult ajutor, las mai jos și varianta video.