Puterea unei iahnii bine făcută constă în faptul că ea unește, dar cam și dezbină. Sau invers, mai depinde și de gradul de apropiere și toleranță dintre oameni.
Să ne concentrăm pe partea cu unirea, totuși, pentru dezbinare niște soluții ar fi (recomand cărbunele medicinal, s-ar putea să vă salveze relația).
Tot ce contează cu adevărat în rețeta asta e oala de fontă cu capac, aia atât de grea încât dacă o scapi peste picior riști să rămâi fără el. Pentru că în final oala asta va fi vârâtă în cuptor, așa că orice altă variantă de fasole pe care o știți voi cade.

Și avem așa:
– 600 de grame de fasole albă
– 2 morcovi de mărime medie
– 2 cepe
– 4-5-6-7-8 căței de usturoi
– un păstârnac
– merge și o bucată de țelină
– vreo 3 linguroaie de pastă de tomate
– scăriță afumată, o bucată zdravănă, să aibă măcar juma de kil
– și niște șuncă afumată, să tot fie vreo o sută-două de grame
– sare
– piper
– cimbru
Și tarhon. Obligatoriu tarhon.

Se fierbe fasolea în 3 ape, asta înseamnă vreo 5-10 minute lăsată la fiecare fierbere, apoi apa schimbată și tot așa. La ultima fierbere puneți și o juma de linguriță de bicarbonat. Dacă nu știți care-i faza cu praful ăsta miraculos, cum să vă zic eu, trebuie doar mergeți pe încredere. Și o să fie bine.

Între timp deschideți cuptorul pe la vreo 160 de grade.
Puneți apoi boabele de fasole în oală, împrăștiați la întâmplare toate legumele alea tăiate după cum veți vrea voi să le mâncați în strachină, mai mari sau mai mici, puneți carnea tăiată bucăți, pasta de tomate, nu uitați de usturoi, cimbru, sarea, piperul, iar în final turnați din apa în care fasolea a fiert mai devreme pe aragaz. V-aș da cantitate, dar aici e după sufletul omului. Unii o vor mai vâscoasă, alții mai zemoasă, dacă sunteți chiar la început puneți apă cât să acopere fasolea. Data viitoare o să știți voi dacă vreți mai mult sau mai puțin, bună o să iasă oricum. Capac peste toate astea și vârști cu ea la cuptor. Două ore jumate pe puțin. 160 de grade, da? În final vine partea de vis, tarhonul. Care e și el un suflet, îl lăsați măcar vreo 10 minute să bolborosească împreună cu noua sa familie.

Și cam asta e tot, de aici încep discuțiile alea obositoare, cum că fasolea trebuie făcută cu ceapă călită, că ce caută usturoiul, că de ce șuncă dacă e și scăriță, voi să nu-i luați în seamă, e doar lumea rea și invidioasă.

01-1-of-1-38

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ