Știu că nu e multă lume care să creadă treaba asta, dar un burger de curcan este o alternativă foarte bună la varianta clasică cu vită. Nu perfectă, dar bună. Mai ales că e o variantă ușoară și mult mai aromată.
Bine, sunt cei care nu vor accepta neam că burgerul poate fi altfel decât cu carne de vită. Așa că pentru ei, e ok, îl vom numi sandviș cu carne de curcan. Sau și mai exact, sandviș de curcan cu chiflă de burger. Sincer, mie mi-e indiferent cum se cheamă el. I-am spus burger de curcan doar pentru că, cel mai probabil, va da mai bine în căutări.
Și înainte să punctez detaliile esențiale, vreau să clarific o treabă. Aromele folosite aici nu sunt moft, ele sunt mai degrabă necesare. Carnea de curcan într-un burger, carnea tocată de curcan în general, are nevoie de ”o mână de ajutor”. Un burger de curcan condimentat cu ghimbir, ras el hanout și lime va primi nu doar niște note orientale discrete, dar va căpăta și un gust mai consistent. Da, sunt multe variante de a face burger de curcan, însă asta de mai jos e una de inspirație orientală. Despre care cred eu că te-ar ajuta în plus câteva mici sugestii:
- din 400 g de carne tocată ar trebui să scoți 3-4 chifle, mai ține și de generozitatea fiecăruia.
- am folosit carne de curcan pe care am tocat-o eu dintr-un pachet cu carne de lucru. din cantitatea rămasă am făcut și niște chiftele la cuptor care sigur vor veni în scurt timp aici. și vor veni cu tot cu rețetă.
- dacă nu ești fan coriandru, și e multă lume care urăște coriandrul, pune mărar. sau nimic, cum crezi tu că-i mai bine.
- în compoziția chiftelei poți folosi pesmet, mălai sau făină de migdale. mai sunt și altele, dar pe astea trei ne concentrăm noi acum. pesmetul e ideal aici, dacă nu vrei să-ți bați capul, folosește-l cu încredere. pesmet panko e foarte bun, apropo. mălaiul îți va da o textură grunjoasă, merge perfect în combinațiile de arome orientale, doar că va trebui să lași chiftelele obligatoriu cel puțin jumătate de oră la frigider. mălaiul absoarbe mai încet lichidul, ăsta are nevoie de ceva mai multă odihnă. eu am folosit făină de migdale și pe asta o recomand, dar să știi că nu e neapărat o mare sfârâială. am făcut și am trecut asta aici ca să știi că se poate. bine, teoretic, de la făina de migdale vei avea și o aromă discretă de nucă coaptă. eu n-am sesizat-o, dar dacă a fost, și probabil chiar a fost, să fie primită.
- ce vezi în poze aici sunt chifle cu cartofi, foarte bune, dar nu recomand în combinația asta. ia chifle normale de burgeri, sau ai putea să le faci singur, loc de unde să te inspiri ar cam fi.
- despre felul în care ar trebui asamblat un burger cu carne de curcan, eeeee, aici e de lucrat. iar eu, recunosc, mai am de lucrat. n-aș renunța la castraveți, deși e de discutat și aici. eu folosesc acei castraveți dulci-acrișori, mi se par varianta cea mai bună, de departe, pentru burgeri. oricum, niciodată castraveți în oțet. poate doar castraveți murați în sare, dar și aici e dificil. trebuie să fie complet desărați, altfel strici tot balaurul la care ai muncit cu atâta trudă.

INGREDIENTE:
(chiftea/burger de curcan)
- 400 g carne de curcan tocată
- 1 ceapă medie, tocată mărunt
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- 1 lingură ulei de susan prăjit
- 1 linguriță sos de soia
- 1 lingură coriandru verde tocat (sau pătrunjel)
- 1 linguriță ghimbir proaspăt ras
- 1 linguriță condiment ras el hanout
- 1 gălbenuș
- 1 ½ lingură făină de migdale
- 1 linguriță zeamă de lime
- sare
- piper

Amestecă bine toate ingredientele de mai sus până se omogenizează perfect. Nu exagera însă cu frământatul. Împarte compoziția în 3 sau 4 părți egale și modelează chiftelele în forma lor clasică. Grosimea lor ar trebui să fie undeva la jumătate între un burger obișnuit și un smashed burger.
Consistența va fi destul de moale, însă nu te îngrijora, exact așa trebuie să fie. Doar că mai trebuie să faci ceva. Pune chiftelele formate pe o farfurie și dă-le la frigider pentru jumătate de oră. Sau, și mai bine, la congelator.
Cum ar trebui prăjite, aici variantele sunt multe și variate. Eu inițial am vrut să le și afum înainte de a le fi prăjit, ceea ce și sper să fac data viitoare.
În principiu, 4–5 minute pe fiecare parte, la foc mediu spre puternic. Ideal ar fi să le prăjești pe o tigaie sau placă de fontă specială pentru grătar. Sunt perfecte pentru așa ceva.
Despre cum montezi burgerul și ce alte ingrediente poți adăuga, am scris mai sus. Rămâne dosar deschis.
Îți recomand, însă, niște cartofi dulci la cuptor. Ulei, niște za’atar, sare și piper, poate și niște usturoi pudră. 200 grade C, cam 25-30 de minute. Revin, simt că e de revenit și aici.
