Stimați telespectatori, bine ați venit la festivalul nostru muzical tarta de aur, azi vă prezentăm un trio formidabil, care se pregătește să facă istorie, vă rog să-i aplaudați pe sfeclă roșie, fenicul și brânză de capră.
Cât vă mai delectați cu pozele de aici, vă invit să cunoașteți și restul orchestrei. Și nu uitați, pentru autografe, vă stăm la dispoziție în secțiunea comentarii.
INGREDIENTE:
pentru aluat:
- 250 g făină
- ¼ linguriță / 1 g piper proaspăt râșnit
- ½ linguriță sare
- 150 gr unt rece
- 1 ou
- 1 lingură de lapte
pentru umplutură:
- 200 gr sfeclă roșie coaptă (explic în text despre procesul de coacere în cazul în care se folosește sfeclă crudă)
- 100 g brânză de capră moale
- 30 ml smântână lichidă pentru gătit (30% grăsime)
- 100 gr fenicul
- 20 gr unt
- 1 lingură ulei floarea soarelui
- 3 ouă
- 300 ml smântână lichidă pentru gătit (30% grăsime)
- sare
- piper
- microgreens
Mai întâi, ia-te în lupta corp la corp cu aluatul. Pui făina, piperul, sarea și untul rece tăiat în cubulețe în bolul unui mixer. Mixezi cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și amestecul are un aspect nisipos, cam ca nisipul de laMamaia, dar înainte să mărească ăștia plaja. Adaugă laptele și oul, apoi mixează până când se formează aluatul. Îl aduni pe tot într-o bilă și îl frămânți cu podul palmei de 3-4 ori pe blatul tapetat cu făină.
Pune-l la rece timp de o jumătate de oră învelit în folie alimentară de plastic.
Întinde acum aluatul într-o foaie groasă de 4-5 mm, dar ai grijă ca diametrul să fie mai mare decât cel al tăvii pentru tartă. Eu am folosit aici o tavă de tartă cu baza detașabilă cu diametrul 23 cm, luată cu împrumut de la doamna Muntele.
Pune foaia de aluat în tavă și presează bine pe baza și pereții tăvii. Înțeapă din loc în loc cu o furculiță și taie marginile în exces. Poți folosi un cuțit sau pur și simplu rulezi prin apăsare cu un sucitor direct pe marginea tăvii. Pune tava la rece, în congelator, și încinge apoi cuptorul la 180 de grade.
Coace aluatul de tartă în orb, la 180 de grade timp de 15 -20 minute. Ai AICI detaliile despre coacerea în orb. O tehnică pe care din moment ce ai învățat-o, are să-ți aducă multe lucruri bune în viață.
Îndepărtează greutățile și mai coace alte 5 minute.
Lasă deoparte cât timp pregătești umplutura.
Pentru umplutură, pune la copt o sfeclă crudă, învelită în folie de aluminiu, la 180 de grade, timp de până la 2 ore. După ce se răcește, se curăță de coajă, se toacă în cubulețe cele 200 gr de care ai nevoie pentru tarta ta, apoi se pasează cu un blender împreună cu 30 ml smântână lichidă până când se obține un piure.
Într-un bol larg, bate ouăle cu un tel, apoi adaugă 300 ml smântână lichidă , sare și piper. Bate în continuare cu telul și adaugă 50 gr brânză de capră fărâmițată.
Călește feniculul în 15-20 gr unt topit cu 1 lingură ulei de floarea soarelui timp de 3-4 minute.
În coaja de tartă precoaptă în orb pune feniculul călit, apoi toarnă amestecul cu ou, smântână și brânză. Pune din loc în loc câte o lingură de piure de sfeclă pregătit și învârte în el cu scobitoare ca să îl distribui prin umplutură. Mai pune din loc în loc restul de brânză de capră tăiată în cubulețe și presară sare și piper.
Coace la 180 de grade timp de 25-30 de minute până când umplutura se încheagă și e ușor rumenă la suprafață.
După ce tarta se răcorește presară deasupra ei microgreens. Micro plăntuțele astea dau gust, dar o să-ți umple și pozele de culoare. Știți că eu cred în puterea Instagramului.