E falafel doar pentru năut și mirodenii, dar altfel, pe cinstitelea, sunt niște chiftele cu năut și cartof dulce. Și ce-am mai avut eu pe acasă, că asta s-a cam întâmplat aici. O mică improvizație, probabil perfectibilă, dar e o perfectibilitate care pleacă de la minunat în sus.
Le luăm pe rând, sunt câteva sugestii importante de făcut înainte.
- am folosit cartof american și aș insista să faci la fel. am aflat zilele trecute de la doamna Ciocovan cât de important și valoros e acest ingredient. a avut dumneaei un proiect comercial din care a rezultat un desert ce anunță o istorie lungă și la noi acasă. un brownie cu cartof dulce, despre care poți citi aici, cu tot cu povestea și importanța cartofului american.
- în rețetă folosesc ou crud. aparent, nu prea are el ce căuta acolo, există alte lucruri care pot lega elementele din chiftea. eu l-am folosit pentru că aveam nevoie de ceva umed cu care să pot pasa amestecul de cartof dulce și năut în chopperul electric. evident, poți folosi zeamă din conserva de năut. sau apă. sau ulei. sau faci ca mine, pui ou. rău nu e, crede-mă.
- la fel, discutabilă e și prezența pesmetului aici. ideal ar fi să pui făină de năut. eu n-am avut, așa că am mers pe varianta pesmet. dă, ce-i drept, o anumită uscăciune în preparatul final, dar nu cât să schimbe gustul. și aici mai e ceva, fix de-aia vine alături acel sos superb de iaurt cu ardei copt. ajungem imediat și acolo. dar ține cont, dacă ți se pare nepotrivit pesmetul, elimină-l sau înlocuiește-l.
- data viitoare când o să reiau aceeași rețetă de chiftele cu cartof dulce și năut, și am s-o reiau, o să pun în compoziție și puțină zeamă de lămâie sau lime. simt eu că s-ar potrivi foarte bine. și, tot la sugestii, poate în loc de pudră de usturoi aș încerca niște pudră de ghimbir. intuiția mea zice că n-are cum să fie rău.

INGREDIENTE:
(pentru chiftele)
- 1 cartof dulce, aprox. 250 g, cartof american (am povestit mai sus de unde și de ce opțiunea asta)
- 1 cutie conservă de năut
- 1 ou crud
- 50 g pesmet
- 1 linguriță chimion pudră
- 1 linguriță usturoi pudră
- 1 linguriță coriandru pudră
- 1 linguriță boia dulce afumată
- o mână frunze coriandru verde sau pătrunjel verde, tocat mărunt
- 60 g cașcaval afumat ras pe ochiul mare (merge și mozzarella tare)
- sare
- piper
- ulei pentru uns mâinile

(pentru sos de iaurt cu ardei copți):
- 150-180 g iaurt (minim 5% grăsime)
- 2 ardei copți – cuptor sau grill -, curățați
- 2 ouă fierte, mai moi – sau ouă poșate
- 30 g unt
- 2 linguri ulei
- ⅓ linguriță fulgi chilli
- 1 linguriță rasă boia dulce
- 1 lingură plină oțet balsamic
- frunze verzi de coriandru sau busuioc
- sare

Coace cartoful la cuptor, la 180°C, convecție, pentru aproximativ 50-60 de minute. Înainte de coacere, înțepă-l cu furculița. Nu e nevoie de ulei și nici să-l acoperi.
Între timp, curăță de coajă năutul din conservă. În general nu insist pe detaliul ăsta, dar aici e necesar. Apropo, prefer întotdeauna năut la conservă, fără alte explicații.
După ce cartoful s-a răcit, extrage tot miezul cu o lingură și aruncă coaja. Pune miezul în tocătorul electric împreună cu năutul curățat și el de coajă. Adaugă oul crud și pasează totul până obții o pastă omogenă.
Într-un vas încăpător, adaugă, în compoziția de mai sus, pesmetul, cașcavalul ras și mirodeniile pudră: chimion, usturoi, coriandru și boia. Sarează și piperează după gust. Cât despre verdeață, alegerea îți aparține – eu prefer coriandru verde.
Formează bile de dimensiunea unei nuci medii. În final, ar trebui să obții 20-25 de chiftele.
Sfat: unge din când în când mâinile cu ulei pentru a forma mai ușor bilele. Unge și hârtia de copt cu ulei. Coace chiftelele la 180°C, convecție, aproximativ 25 de minute.
Mai întâi, pune ouăle la fiert. Poți face și ouă poșate dacă preferi.
Separat, încălzește pe foc mic untul cu boia, fulgii de chilli și cele două linguri de ulei, până se omogenizează. Ia deoparte.Amestecă ardeiul copt, curățat și tăiat fâșii, cu o lingură-două din uleiul aromatizat. Adaugă o lingură de oțet balsamic sau puțină zeamă de lămâie, după preferință.
Într-un castron, pune iaurtul, adaugă ardeiul copt și feliile de ou (tăiat pe lung). Picură restul untului aromatizat. Potrivește de sare și, dacă vrei, puțin piper. La final, presară frunze verzi de coriandru sau busuioc.


