Știu că lumea e mai mult cu gândul după ghebe și gogonele acum, e mijloc de toamnă, parcă o supă de roșii nu e chiar genul de preparat care să-ți intre în radar când te apucă foamea. Și totuși. Am dat peste niște roșii bune, de-alea necartonate, o supă de roșii mi s-a părut că e o bună modalitate de a încheia sezonul de vară-toamnă la legume. E o altă rețetă pe care am testat-o pe câțiva oameni în jurul meu, merg la sigur și de data asta.

supa de rosii

INGREDIENTE:

  • 1 – 1,2 kg roșii
  • 2 ardei roșii
  • 1-2 căței de usturoi
  • 300 ml supă stock de pui sau legume
  • ardei iute roșu, după gust și rezistență, însă recomand supa în varianta mai picantă (poate să fie și ardei verde, da’ o să-ți strice culoarea la final)
  • o lingură – două cu oțet, după gust
  • o lingură rasă cu zahăr
  • 30 g unt plus o lingură cu ulei de măsline
  • o mână zdravănă cu frunze de busuioc/ulei de măsline/oțet
  • sare/piper

Aș menționa aici două detalii esențiale. Roșiile trebuie curățate de coajă, iar supa aia stock ar fi păcat să o înlocuiți cu apă. Merge, da’ e păcat. Găsiți aici o rețetă cu stock de pui, vă recomand să aveți așa ceva în permanență în congelator, vine iarna, vin supele alea fierbinți de vreme rece, o să vă prindă tare bine.

Roșiile se crestează ușor în cruce la baza lor, se pun într-o oală cu apă clocotită și ca să nu ne complicăm cu cronometrul pe ceas, în momentul în care pielița începe să se crape și mai mult pe tăietură, atunci e cazul să le scoateți. Într-un vas în care ați pus niște apă rece. Se vor decoji ușor, iar cotorul verde se îndepărtează.

Ardeii se frig pe grătar/tigaie până se înegresc, apoi se pun într-un bol cu sare, acoperiți, pentru a-i putea curăța mai ușor. De pieliță, iar apoi de semințe. Se pun tocați la călit în unt și ulei, împreună cu ardeiul iute, tocat, de asemenea. Cam 4-5 minute, foc mediu, cel mult. Acum merge și puțină sare.

Urmează usturoiul, încă un minut, după care se pun roșiile tăiate în bucăți mari și zahărul. Aproximativ 8 minute. Pe la jumătate se pune și lingura cu oțet. Poate chiar două. 

Se stinge totul cu supă, se lasă la fiert cel mult un sfert de oră, foc mic, nu uitați de sare și piper, e aproape gata, de aici încolo totul se mută în mojar. Acolo unde frunzele de busuioc se zdrobesc cu puțină sare până ce totul devine o pastă. Abia apoi se adaugă uleiul de măsline și oțet, câte puțin, după gust. Recomand un oțet de vin roșu sau un oțet balsamic.

Mai e un singur lucru de făcut, în cratița cu supa de roșii am trecut de câteva ori cu un blender vertical, cu apăsări scurte, fără să insist, doar cât să mărunțesc roșiile și să nu fac din supa asta o cremă.

Pasta de busuioc se toarnă peste supă în farfurie, caldă sau rece, vă asigur că e minunată.

supa de rosii

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ