Pare un mozaic foarte neinspirat rețeta asta de doradă. Știu, asta a fost și la mine prima impresie. Și nu doar că e un amestec de porc cu pește, dar mai are și pâine trasă în tigaie. Groaznic.

Și totuși. Mă bucur mult că am dus curiozitatea mai departe atunci când am făcut rețeta prima oară, mi-a plăcut mult ce a ieșit, că altfel nu m-aș fi apucat să scriu doar de dragul de a înșira texte cu care să umplu burta încă goală a blogului.

Ingrediente:

  • 4 fileuri de doradă pentru două porții (poate fi și păstrăv, de exemplu, știu, dorada e scumpă ca naiba. pot fi și 3, doar unul pentru doamna, deși dacă îi e fomică, patru-s numa bune)
  • 20×2 grame de unt (am prăjit separat câte două fileuri, de-aia am împărțit untul în două)
  • 2×2 lingurițe cu ulei (dintr-ăla bun, de duminică, adică de măsline)
  • 150 grame de bacon tăiat cubulețe
  • 200-250 grame de sfeclă roșie fiartă, tăiată în cubulețe (găsiți la conservă cam în orice magazin)
  • 30 grame fulgi de migdale
  • 150 grame de franzelă proaspătă, tăiată crutoane
  • valeriană (sau ce frunză de salată credeți voi că merge, ar putea fi baby spanac alternativa câștigătoare) 
  • ulei și oțet balsamic pentru dressing
  • sare/piper

Pentru că n-am vrut să-mi bat joc de fileuri și să le îngesui pe toate în aceeași tigaie, le-am făcut separat, câte două. Ideal ar fi ca până ajung în farfurie să fie ținute la cald.

Am pus primele două lingurițe de ulei împreună cu untul. Când ăsta începe să facă bulbuci am pus și fileurile cu pielea în jos. Pe care i-am și sărat înainte. Ba am pus chiar și puțin piper. Am dus focul spre mic, nu vreau să grăbesc nimic aici. I-am prăjit așa vreo 8-10 minute, timp în care i-am stropit des cu untul din tigaie. În final, i-am mai prăjit cel mult un minut pe cealaltă parte. Același lucru l-am făcut și cu celelalte două fileuri, la care evident că am pus alt ulei și alt unt, ba chiar am și spălat tigaia între cele două momente. Cam asta e tot cu fileurile.

În aceeași tigaie, fără să mai arunc untul și uleiul rămase acolo, am prăjit vreo 10 minute baconul cubulețe și pâinea crutoane. Aici e toată șmecheria. Astea se vor îmbiba cu restul de ulei și unt de după pește și vor aduce armonia între arome. O să fie bine, o să vedeți.

Într-o tigaie, separat, am tras la foc mediu fulgii de migdale. Cât să le dau un bronz drăguț de început de iunie. N-am exagerat. Vedeți că durează foarte puțin etapa asta.

Am făcut separat dressingul cu ulei, oțet, sare și piper, nu vă dau cantități, puneți după nevoile fiecăruia – acreala din salate e una dintre marile probleme ale omenirii -, apoi l-am amestecat într-un bol mare împreună cu valeriana, sfecla roșie, baconul, crutoanele și migdalele.

Am așezat în farfurie după cum vedeți. Doar că degeaba vedeți dacă nu și gustați. Credeți-mă pe cuvânt, știți că eu vă vreau binele.

file de doradă
file de doradă

 

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ