Recunosc că până acum vreun an nici nu știam că există virșli. Niște cârnați specifici câtorva zone din Ardeal, cu iz de legendă. Există un articol pe Digi 24 în care se spune că rețeta originală e de pe vremea dacilor, ceea ce mă întristează foarte tare. Mă întristează nu că ar fi o rețetă dacică, e minunat că avem legende de-astea culinare, mă întristează pentru că deținem un astfel de preparat istoric, autentic, pe care, la fel ca alte milioane de lucruri ce ne aparțin, nu reușim să le exploatăm la adevărata lor valoare.

E un cerc vicios aici, pentru a certifica acest produs și a-l transforma într-unul cu indicaţie geografică protejată, ăștia de la minister le cer producătorilor de virșli să se asocieze și să stabilească o rețetă unică. Ceea ce e cam greu, că fiecare e convins că rețeta lui e cea mai bună, fiecare e convins că deține varianta câștigătoare. Și niciunul nu vrea să renunțe la produsul său. Iar de aici lucrurile intră într-un blocaj pe termen nedefinit. Prin urmare, virșli o să mai rămână o perioadă un produs de nișă, de care o să știe de el în continuare doar o mică parte a populației.  

Momentan, virșli se produc în județele Alba (zona Sebeș, spre munte, dar și zona Arieșului de Sus, în Țara Moților), Țara Zarandului (zona Hălmagiu, jud. Arad, și zona Brad, jud. Hunedoara), Țara Hațegului (zona Sălaș, jud. Hunedoara). Și cam atât. (Mulțumirile pentru harta corectă merg către Cătălin Hosu, cunoscător cu centura neagră a acestui produs de tip muștaroidian.)

Dacă dați vreodată în viața asta peste virșli, și vă doresc să dați, țineți cont că ei sunt de mai multe feluri. Constanta ar fi că au ca ingredient principal carnea de capră. Apoi ar fi, ca alternativă, cea de oaie. La care se adaugă și ceva grăsime de-aia tare, de pe spatele porcului. Unii mai pun și vită. Sau carne de vânat, cum ar fi virșli făcuți în zona Brad. Însă idiferent de carne, toți au usturoi și boia.  O rețetă detaliată găsiți pe blogul Laurei Laurențiu

Mai sunt două caracteristici pentru virșli, cei mai mulți producători pun carnea tocată, însă înțeleg că există și varianta din zona Sălașului, în care carnea e mărunțită cu barda, ăștia din urmă fiind chiar mai valoroși.

Cât despre felul în care ei se gătesc, aici cam toată lumea e de acord că cei mai buni sunt virșli fierți. Eu i-am făcut în toate felurile, la cuptor, în tigaie, pe grătar sau fierți, după cum o să vedeți în pozele de mai jos i-am și pus în diverse combinații, confirm că varianta în care ei se fierb e de departe cea mai bună, dar cu mici precizări. Nu se fierb mult, dimpotrivă, eu i-aș scoate din oală chiar în momentul în care apa începe să fiarbă. Iar abia apoi, puși puțin pe grătar sau grill. Cu muștar și pâine proaspătă. Sunt perfecți! Ăsta e momentul în care am compus singur melodia My, My, Dilealah!

Pentru cei care vor să ducă experiența la un alt nivel, înțeleg că se fierb și mai bine în moare. Nu știu, n-am încercat, dar se va, când le-o veni iar vremea.

Dacă mă întrebați de unde se pot lua virșli, am să vă dezamăgesc puțin. Habar n-am. De la ei de acasă, desigur, dar în București nu cunosc sursă. Dar aștept recomandări în comentarii, fie din București sau de oriunde din țară.

Dacă mă întrebați de unde i-am luat eu, aici vă pot răspunde, că de undeva îi clar că i-am luat, sunt virșli de Hălmagiu, iar asta s-a datorat autointitulatului Senior de Transilvania,  Andrei Crivăț, cel care mă mai sună uneori să-mi spună că are să-mi dea un pachet. Când sună telefonul și pe ecran văd că e Crivăț, mă simt ca în Pistruiatul. Știu că a venit marfa, iar eu trebuie să mă mișc rapid și să merg să o iau. Și s-o dau lumii mai departe.

virsli reteta carnati

virsli reteta carnati virsli reteta carnati

Share

12 COMENTARII

  1. Se gasesc si in Bucuresti.piata Crangasi,facuti la Petresti…buni ,dar nu dau pe afara..si apropos de virsli,ca denumire means carnati in sarba, nu prea cred sa fie de la daci citire oricat ne-o place,

  2. Intr-o perioada, relativa scurta, producatorii de virsli din Brad adaugau hartie igienica roz in carnea macinata. Asta ca sa reduca “putin” cantitatea de carne si boia. Evident, nu dupa mult timp, au fost prinsi de autoritati si li s-au inchise pravaliile. Momentan, sunt 3 sau 4 producatori in Brad.
    In Arad, se pot cumpara din Piata Mihai Viteazul, de la magazinul “Bunatati de la Halmagiu”.
    https://www.google.com/maps/place/Bunatati+de+Halmagiu/@46.1924043,21.3371861,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x474599c9f50e0b19:0x93326c15faa52fa3!8m2!3d46.1924043!4d21.3393748?hl=ro-RO

LĂSAȚI UN MESAJ