Dar cu conopida ce-aveți, fraților? Am făcut rețeta zilele trecute, așa am aflat câți oameni în jurul meu au conopida pe lista cu legume care au primit unfollow/block. Nu înțeleg, e una dintre cele mai inocente legume la gust. Pe de altă parte, după ce am aflat că există oameni care nu suportă leușteanul în ciorbă, parcă nici nu-mi mai vine a încerca să înțeleg chiar toate ciudățeniile oamenilor. Suntem diferiți, păcat că puțin cam prea diferiți, ăștia suntem, alții n-avem.

Dar dacă vă regăsiți printre sclifosiții de mai sus, să știți că pierdeți. Sunt atâtea mirodenii în rețeta asta că aici conopida devine doar pretext. Treaba voastră. Poate vă ajută, totuși, varianta de tikka masala cu carne, e în link

Pentru noi, ăștialalți, care n-avem constrângeri atunci când vine vorba de bucuriile culinare, lucrurile stau în felul următor.

INGREDIENTE:

  • 6-700 g conopidă (dintr-o conopidă de 1 kg vă iese numai bine cantitatea asta)
  • 1 conservă năut
  • 400 g roșii în bulion
  • 2-3 linguri ulei floarea soarelui
  • 2 cepe medii
  • 4-5 căței usturoi
  • 1 linguriță cardamon măcinat
  • 2 linguri garam masala
  • 2 linguri zahăr brun
  • 2 linguri făină de migdale
  • 250 ml smântână lichidă 32% grăsime
  • coriandru

conopida - mancare indiana - tikka masala

Conopida trebuie mai întâi tăiată în buchețele mici care se lasă în apă călduță cu sare. Năutul se scurge și se clătește bine cu apă rece. Ceapa tocată mărunt se călește puțin, apoi se adaugă usturoiul feliat subțire împreună cu cardamonul. Se lasă 2-3 minute.

În aceeași tigaie se pun apoi roșiile tocate, garam masala, zahărul și făina de migdale. Se amestecă și se lasă să fiarbă la foc cel mult mediu până când sosul începe să se îngroașe.

Se pune năutul și se gătește încă vreo 3-4 minute. Se scurge conopida și se pe pune și ea în tigaie. Se amestecă să se acopere cu sosul format. Se lasă pe foc 2-3 minute, apoi se pune smântâna lichidă.

Se condimentează cu sare și piper și se fierbe alte maxim 10 minute. La final se pun frunzele de coriandru.

Dacă nu e coriandru, e ok și cu pătrunjel. Dacă nu e făină de migdale, aș înlocui cu caju măcinat. Sau nuci, cred. Aș pune și ghimbir, ceea ce o să și fac data viitoare. Când tot atunci s-ar putea să înlocuiesc smântâna cu lapte de cocos. Asta ar fi doar câteva dintre opțiuni, se poate broda mult într-o tikka masala.

Nu încercați să folosiți altceva decât mâna și lipiile pentru masa asta. Altfel ar fi păcat de munca voastră.

conopida - mancare indiana - tikka masala

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ