A fost unul dintre marile mele șocuri culturale, să aflu că există supa de usturoi. Se întâmpla, ce-i drept,  în urmă cu ceva ani, când abia începeam să depășesc bagajul gastronomic, cam subțirel, adus de acasă. Sunt din Moldova, ce vreți, acolo usturoiul mi-a fost instituție. Și a avut, în copilăria mea, un statut foarte clar. Mult și crud. Altfel nici nu prea știam că există.

Mă mai apucă uneori, mi-e tare dragă supa de usturoi, dar în special în perioada asta a anului, când în piețe e plin de usturoi tânăr, fraged, numa bun să-i storci aromele într-o cremă. 

supa crema de usturoi cu oregano si parmezan

INGREDIENTE:

  • 3 căpățâni de usturoi necurățate
  • o căpățână cu usturoi curățați
  • 2+1 linguri ulei cu măsline
  • 30 g unt
  • 170 g ceapă tăiată subțire
  • 2 linguri cu oregano proaspăt (sau cimbru verde) tocat
  • 900 ml supă stock de pui/ sau lapte/
  • 120 ml smântână dulce pentru frișcă
  • 80-100 g parmezan ras
  • 3-4 felii de lămâie
  • sare/piper

Încinge cuptorul la 175-180 grade C. Taie cele 3 căpățâni de usturoi în 4 și pune-le într-un vas de copt. Amestecă bine usturoiul cu două linguri de ulei, sare și piper, acoperă cu o folie și dă la cuptor pentru 45 de minute, până când usturoiul se rumenește puțin și se înmoaie.

După ce se mai răcesc, ai două variante. Fie scoți fiecare miez, fie îi lași așa, pentru că acea coajă poate da un plus de gust în mâncare. Pe asta o vei elimina din mers, explic mai jos ce trebuie făcut. 

Topești untul într-o tigaie adâncă împreună cu lingura de ulei. Pui ceapa și o călești 4-5 minute, foc mediu. Adaugă oregano (sau cimbru, după cum îți e alegerea), pune acum tot usturoiul în tigaie, atât cel copt, cât și cățeii de usturoi curățați, mai călește vreo 3 minute, după care toarnă supa stock. Sau laptele. Sunt ingrediente care dau gusturi diferite, dar la fel de bune. Pune capac peste tigaie, dă focul ceva mai mic și lasă la fiert vreo 20 de minute.

Pasează supa într-un blender, adaugă smântâna și dă-o înapoi în tigaie pentru încă un clocot. Aici îți sunt dator cu explicația de care ziceam mai sus. Nu îți recomand să pui crema obținută în tigaie fără să o treci printr-o sită. Coaja de usturoi nu trece atât de bine prin blender, se transformă în mici vinișoare pe care nu le vrei în farfurie. Așa că folosește sita cu încredere. Cu ocazia asta scapi și de punctele mărunte de verdeață, iar în farfurie vei avea astfel o cremă foarte frumoasă, cu o culoare uniformă.

Cum ziceam, o lași să mai dea un clocot, pui sare și piper (dacă o vrei perfect albă, ai grijă cu piperul), așază castroanele pe masă în care pui mai întâi parmezanul, toarnă supa fierbinte, stoarce o felie de lămâie și bucură-te de crema asta cu totul specială.

supa crema de usturoi cu oregano si parmezan

 

 

Share

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ