Cacciatore cu pui mie îmi sună cam ca salata noastră de boeuf. Care preponderent e tot cu pui. Singurul lucru vânătoresc aici (cacciatore în italiană înseamnă vânător) e că trebuie să pândești serios după niște pui care, cu ajutorul lui Dumnezeu și al managerului de fermă, poate au și văzut niște soare. Dintr-ăla natural, de pe cer.

Înțeleg că rețeta inițială a fost cu iepure, dar italienii au acceptat acest compromis, cacciatore cu pui, și bine au făcut. Că numa în căutare de iepuri nu plecasem eu acuma. 

Există multe variații și la rețeta asta. Unii pun măsline, alții pun ciuperci, vin alb sau vin roșu, am văzut rețete și cu fileuri de anșoa, însă modul de preparare e întotdeauna același.

Nu e greu de făcut, îmi place mult cum se combină aromele aici, rețeta e celebră și e pe merit, aș zice că e perfectă pentru momentele în care vă vin oameni în vizită.

Dacă și pronunțați cu accent specific CA CCIA TORE, cu toate silabele lungite, o să dați impresia că vă și pricepeți.

INGREDIENTE (pentru două porții):

  • două pulpe de pui, cu tot cu piele și os
  • o lingură cu ulei de măsline
  • un ardei roșu (sau jumătate roșu, jumătate galben)
  • ardei iute, după gustul și rezistența papilelor domniilor voastre
  • 85 ml vin roșu
  • un cățel de usturoi
  • o mână de măsline negre de bună calitate
  • o creangă de rozmarin
  • pătrunjel

Pentru sos:

  • 400 grame sos de roșii
  • o lingură ulei de măsline
  • 50 gr morcov
  • 40 grame țelină apio
  • o jumătate de ceapă
  • un cățel de usturoi
  • o foaie de dafin
  • ½ linguriță zahăr
  • 50 ml apă

Mai întâi pregătiți sosul. Într-o tigaie se încinge uleiul și se călesc pentru vreo 6-7 minute ceapa, morcovul și țelina tăiate mărunt. Eu am rupt foaia de dafin în bucăți mici, după ce i-am eliminat nervura principală, care e lemnoasă, și am pus-o tot aici, cu legumele. Spre final, cam o jumătate de minut, am călit și usturoiul tocat mărunt.

Urmează sosul de roșii, zahărul și apa. Se fierbe totul pentru cel puțin 20 de minute, până sosul devine ca o zacuscă mai moale. În tot acest timp se mai și amestecă în tigaie ca sosul să nu se lipească. Pentru că l-am vrut cât mai fin, eu l-am blendat. Puteți evita partea cu blenderul, sunt convins că vânătorii italieni nu și-au pus niciodată problema asta.

pui cacciatore cu masline

Încălziți cuptorul la 180 de grade.

Într-o tigaie se încinge uleiul și să prăjesc puțin pulpele, 8-10 minute, depinde cât de mari sunt. Apropo, ideal ar fi ca tigaia să poată fi pusă în cuptor. Dacă nu există idealul în cazul ăsta, e bună orice tigaie, la cuptor se poate folosi ulterior o tavă de copt.

pui cacciatore cu masline

Când carnea ajunge rumenită uniform, se pune deoparte, iar în locul ei se adaugă ardeii tăiați în fâșii lungi, inclusiv ardeiul iute. Nu săriți peste iuțeală, tocănița asta cacciatore se cere a fi picantă.

Ardeii se călesc vreo 5-6 minute, nu e cazul să mai puneți ulei, în mod normal puiul își va fi lăsat deja destulă grăsime acolo.

pui cacciatore cu masline

Urmează vinul, se amestecă bine, apoi sosul de roșii, usturoiul tăiat mărunt, se amestecă iar, apoi se pune apa și iar se amestecă. Se pune puiul, apoi măslinele, rozmarinul, se acoperă cu capac și se dă pentru vreo 30 de minute la cuptor. Dacă nu e capac, e ok și cu folie de aluminiu. Dar în jumătatea asta de oră e musai să fie acoperit.

După cele 30 de minute se dă capacul la o parte și se mai lasă în cuptor încă vreo 20 de minute pentru a da puiului stratul ăla perfect de crocănțeală. (Știu că crocănțeală e un cuvând ciudat, sună a bagabonțeală, deci rămâne.)

Pătrunjel pe deasupra și mare lucru dacă mai apucați să puneți în farfurii. De obicei, cu o pâine bună,  se mănâncă direct de la botul calului, din tigaie.

pui cacciatore cu masline

pui cacciatore cu masline

Share

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ