E atât de fascinantă în simplitatea ei rețeta asta de pâine fără frământare că promit să-mi dau toată silința în cele ce urmează. Vreau să fiu sigur că cei care vor urma indicațiile de mai jos nu vor da greș. Mie mi s-a părut ușor de făcut, iar rezultatul e remarcabil. E ceea ce își doresc cei mai mulți dintre noi.

  • timpii într-un cuptor nu pot fi niciodată aceiași pentru toată lumea. probabil că destinul m-a adus în drumul taberei tocmai pentru a învăța cum să mă lupt cu un cuptor care suferă de ceva retard. ca să-l stabilizez la o temperatură mai mare îmi ia cam o oră. și aproape niciodată nu-mi iese cu exactitate. sper că măcar voi aveți niște cuptoare cu un IQ mai mare.
  • recomandarea principală pentru vasul în care va fi coaptă pâinea e oala de fontă. cu capac. oala aia grea pe care dacă o scapi peste picior, ai face bine ca printre cunoscuții tăi să fie și un ortoped bun. varianta secundară ar fi o oală de lut. tot cu capac.
  • dacă nu aveți, poate că a venit momentul să investiți într-o oală de fontă. o să vă facă viața mult mai frumoasă. și nu doar cu pâine, deși ea ar putea fi un început foarte bun. #fontapreședinte
  • cea mai des primită întrebare e legată de coajă. nu e cea mai moale, dar vă asigur că nu e nici pe departe vreo scoarță de copac. e fix cum trebuie, e o pâine în variantă paisano.
  • nu vă înfigeți imediat în pâine, lăsați-o măcar o oră să se răcească.
  • și un sfat, după ce o scoateți, ciocăniți puțin pe fundul ei. o să vă placă mult ce o să auziți.

INGREDIENTE:

  • 500 gr făină + făină de lucru (000 am pus eu, o să mai folosesc și alte variante, o să revin cu update-uri pe parcurs)
  • 380 ml de apă
  • 13 gr drojdie proaspătă
  • o linguriță cu sare
  • una cu zahăr

Făina se cerne de două ori. Într-un vas încăpător se amestecă apa ușor călduță (cu accentul pe ușor), drojdia și zahărul. Când drojdia se dizolvă complet, se toarnă făina în care s-a amestec deja și sarea (despre făină vs. sare vs drojdie găsiți o discuție interesantă în comenatarii, recomand). Se amestecă în continuare până când făina e bine încorporată. Nu durează mult, o spatulă/lingură de lemn e suficientă, în câteva secunde ați terminat, așa că nu insistați. O să iasă un aluat moale, cam elastic și cam lipicios, iar voi o să vă uitați la opera creată cu destulă neîncredere. Tot ce urmează, de altfel, o să priviți cu neîncredere din cauza asta. E ok, probabil toți am trecut prin asta. Important e să nu vă opriți aici.  

Aluatul, acoperit cu o folie de plastic, se dă la rece peste noapte, lăsați-l să stea măcar vreo 12 ore.

De aici încolo, adică a doua zi, intervine un element nou. Făina de lucru. Care se pune pe masă ca și când ar fi fost un an bun la făină. Adică din belșug. Mâinile se pudrează și ele cu făină, se scoate aluatul și se aplatizează ușor până iese o formă cam ca cea din prima poză de mai jos. Presărați făină pe aluat, apoi îl împachetați precum vedeți în imagini. Mai exact: imaginar, aluatul se împarte în 3. Una dintre părți, cea din dreapta, se suprapune peste cea din mijloc. Apoi cea din stânga se suprapune peste celelalte două. Mai simplu de atât nu se poate. Mai presați puțin, mai presărați și ceva făină, apoi reluați preocedeul. Și asta e tot.

paine fara framantare - cu drojdie

Acum luați un prosop de bucătărie mai mare, curat, pudrați-l și pe ăsta cu făină. V-am zis că va fi nevoie de multă făină de lucru, nu m-ați crezut. Făina are aici rol de protecție. Nu vreți să vi se lipească aluatul de cârpa aia. Acoperiți aluatul în prosop. Lăsați-l la dospit cam o oră.

paine fara framantare - cu drojdie

Între timp, duceți cuptorul la 230 de grade. Dacă aveți cuptor pe gaz, mult succes. Cum ziceam pe la început, mie mi-a luat aproape o oră să-l stabilizez. Și până la urmă tot la 220 l-am lăsat. Dar pe aici ar trebui să fie temperatura. 220-230. Băgați oala cu tot cu capac în cuptor și lăsați-o să se încălzească. Etapa asta e esențială pentru ca pâinea să iasă perfectă, să n-o ratați.

Când aluatul e gata, îl puneți în oală cu partea împachetată în sus. Nu uitați să folosiți mănuși când manevrați oala. Nu e nevoie de ulei, nu e nevoie de nimic. Dacă n-aveți încredere în mine, folosiți o hârtie de copt. Sau un strat gros de mălai. Dar poate aveți, totuși, încredere mine. Dacă oala e încinsă cât trebuie, sunt mari șanse să fie bine.

Se dă la cuptor pentru 30 de minute, dacă sunt cele 230 de grade. 40 de minute dacă-s 220 de grade. Apoi se scoate capacul și se mai lasă 10, 15, 20 de minute, în funcție de cât de crocantă o vreți voi. Ce vedeți în poze e varianta a treia, adică 20 de minute fără capac. Nu vreau să vă iau pe nepregătite, dar aici se încheie tot numărul de magie. Aștept pozele.

pâine fără frământare - cu drojdie proaspătă

paine fara framantare - cu drojdie

pâine fără frământare - cu drojdie proaspătă

 

 

Share

26 COMENTARII

  1. Buna seara! F interesant pt cineva ca nine careia nu ii place sa framante. Ce diametru avea oala de fonta? Am una dar nu sunt sigura ca e destul de mare. Multumesc!

  2. Salutare Ciprian!
    O mica completare la formularea ta:
    “Într-un vas încăpător se amestecă apa ușor călduță (cu accentul pe ușor), drojdia, zahărul și sarea”

    SAREA nu se pune niciodata la un loc cu drojdia pentru ca este un conservant care va opri cresterea drojdiilor naturale şi a bacteriilor si opreste procesul de fermentare al drojdiei ce este ajutat de zahar. Sarea se pune separat alaturi de faina.
    Poti verifica detaliile astea si pe alte site-uri de specialitate!

    Mersi!

    • Da, asa stiu si eu. Drojdia se “ascunde” in faina sau in unele cazuri, se pune in aluat pe la jumatea framantarii, tocmai pentru a se tine cat mai departe de drojdie. Drojdia vrea sa pape nesarat, altfel tranteste servetul pe masa si pleaca 😀

    • Matei, mulțumesc de mesaj, ai perfectă dreptate. Asta e regula, am schimbat deja în text. Pe de altă parte, în rețeta asta, eu chiar am pus sarea în apă. Pozele sunt reale, mie nu mi se pare că pâinea de aici nu ar fi crescut. Dimpotrivă. Și știu și de ce nu am pus sarea în făină. Eu am primit rețeta pe o hârtie, nu e luată de pe net, nu e făcută în mixuri de rețete. Acolo scria, într-adevăr, că făina și sarea se cern împreună. Cum sarea folosită de mine era mai groasă decât ochiul sitei, am decis s-o pun separat. Faza e că, în ciuda regulei, aluatul de aici a crescut. Poate pentru că e vorba de dospire la rece. Sau poate că, totuși, așa cum spui, ea ar fi crescut și mai mult dacă puneam sarea direct în fină. Posibil. Însă ceea ce e a ieșit așa a fost foarte ok.
      Să știi că în discuțiile pe subiectul ăsta, la fel, mai sunt destui care confirmă că au pus sarea în apă. Și că pâinea le-a crescut. Știu, e chimie pură și sunt convins că e cum spuneai tu, că sarea nu reacționează bine în alăturarea directă cu drojdia. Și că asta e posibil să țină de diverși factori. Oricum, eu o să mai testez. M-am îndrăgostit de pâinea asta și sigur am s-o mai fac de multe ori. Am să mă joc și am să încerc să observ diferențele. Încă o dată, mersi de vizită și mesaj. Chiar apreciez. 🙂

  3. Cam care ar fi, aproximativ, dimensiunile la prima intindere a aluatului, sau macar grosimea pentru ca e greu de apeciat din pozele care nu contin nici macar un alt obiect pentru comparare vizuala.

  4. Buna. Am incercat si eu reteta. A iesit o paine foarte buna, iar tot procesul a fost extrem de usor. In afara de faptul ca dureaza o zi sa coci paine, restul a fost cat se poate de simplu. Eu am facut painea cu faina “grau intreg – 7 spice” si am folosit o oala de sticla (inca o mai astept pe cea de fonata). Multumesc pentru reteta 🙂

  5. Multumesc pentru reteta! Daca ai sti de cand caut o reteta de paine la care sa-mi reuseasca coaja aia minunata si la cuptorul meu cu gaz care se incalzeste intr-o ora jumate… Faina si reteta, faina si prezentarea!

  6. Eu fac pâinea asta frecvent. Îmi place. Este f bună. Nu știu sigur dacă am folosit această rețetă sau nu. Parca o altă în care se puneau doar 3 gr drojdie uscata.

  7. Ati incercat si cu drojdie uscata? Daca da, ce cantitate ar trebui? Daca nu ma-nsel, de obicei se pune un pliculet de drojdie la 0,5 kg de faina. O fi ok asa sau e musai sa astept dimineata, sa merg sa cumpar drojdie proaspata?

    • Anca, conversia e simplă, un pliculeț de 7 grame cu drojdie uscată e echivalentul unui cub de drojdie proaspătă de 25 grame. În general, da, un pliculeț sau un cubuleț se folosesc la 500 de grame de făină.

  8. Ciprian, am facut paine dupa reteta ta deja de cateva zeci de ori, dar ultimele trei le-am aruncat 🙁 A doua zi dupa coacere miezul devine umed si lipicios si nu se mai poate manca. De fiecare data am urmat aceeasi pasi si am depozitat-o in acelasi fel/ loc. Am crezut ca e de la faina, dar a incercat trei feluri diferite cu acelasi efect… O fi de vina umezeala ridicata din ultimele saptamani? Ai patit asa ceva?

    • Ioana, n-am pățit asta, recunosc că nici n-am mai făcut de ceva vreme pâinea, din câte știu eu, da, umezeala poate afecta o pâine care nu are pic de conservant. Sau ar mai putea fi de la drojdie. Altfel nu-mi dau seama ce ar putea afecta o pâine care în alte cazuri a ieșit.

  9. Am facut de mai multe ori paine dupa reteta ta, a iesit grozava, chiar am dat reteta unor prietene care iti multumesc si ele. Acum as vrea sa o coc sub forma de chifle, ce sfaturi imi dai pentru coacere? Eu am un cuptor chiar bun, electric, care se potriveste usor si coace foarte bine. Multumesc mult si pentru reteta si, anticipat, si pentru sfaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ